רוב הילדים בני ה-3-5 שלקחו חלק במבחני טעימה העדיפו את המאכלים שבאריזת מקדונלד'ס - זאת למרות שהמאכלים היו זהים זה לזה לחלוטין, כך הראה מחקר חדש.
המחקר מראה כי, כמו אצל אנשים בוגרים, ילדים צעירים מושפעים בצורה משמעותית ממותגים. המחקר מדגים בפשטות ואלגנטיות את העובדה כי פרסום גורם לשטיפת מוח, פשוטו כמשמעו, לילדים צעירים, ולהעדפות חסרות בסיס למוצרי מזון מסויימים, כך כתבו החוקרים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת סטנפורד, קליפורניה.
רוצים את מה שמכירים
ילדים, כפי הנראה, שופטים אוכל על-פי האריזה שלו. והם מעדיפים את האריזה שהם מכירים.
המחקר כלל 63 ילדים, בגילאים 3-5, ודגם חמישה סוגי מאכלים: נגיסי עוף, האמבורגר, צ'יפס, גזר גמדי וחלב. נגיסי העוף, האמבורגר והצ'יפס היו כולם ממקדונלד'ס; הגזרים והחלב היו מהמכולת.
כל מוצר נחלק לשתי מנות: האחת ארוזה באריזה של מקדונלד'ס או מונחת בתיק של מקדונלד'ס והאחרת באריזה ללא הלוגו של החברה.
לאחר מבחני טעימה, הילדים אמרו לעיתים קרובות יותר כי נגיסי העוף, הצ'יפס, הגזרים והחלב שהיו עטופים באריזה עם הלוגו של מקדונלד'ס היו טעימים יותר, למרות שמדובר היה במאכלים זהים לחלוטין.
הילדים, לדברי החוקרים, לא רק מבקשים מאכלים ממקדונלד'ס אלא מאמינים כי נגיסי העוף שהם חושבים כי הם ממקדונלד'ס טעימים יותר מנגיסי עוף זהים לחלוטין שאינם נושאים את לוגו החברה.
מחקר נוסף גילה כי שליש מהילדים אכלו במקדונלד'ס יותר מפעם בשבוע, וליותר מ-3/4 היו צעצועים של מקדונלד'ס בבית. בנוסף, לילדים שלקחו חלק במחקר היו בבמוצע 2.4 טלוויזיות בבית. ליותר ממחצית מהילדים היתה טלוויזיה בחדרם.
הטלוויזיה משכנעת
החוקרים גילו כי ילדים עם מספר גבוה יותר של טלוויזיות בבית ואלו שאכלו במקדונלד'ס לעיתים קרובות יותר העדיפו אף יותר מאחרים את אותם מאכלים שהיו עטופים באריזת החברה. מדובר, לדבריהם, בחברה שיודעת מה היא עושה. אין חברה אחרת המוציאה סכומים גדולים יותר על פרסום מוצרי מזון לילדים, ועל-פי הערכות, מקדונלד'ס מוציאה יותר ממיליארד דולר בשנה על פרסום רק בארצות הברית. מדובר בשוק לא הוגן לילדים צעירים מאחר שברור לחלוטין כי הם אינם יכולים להבין את האופי המשכנע של הפרסום.
- הדוח פורסם בגיליון אוגוסט של "Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine".
חברת מקדונלד'ס שהגיבה לדברים אמרה רק כי היא מודעת לבעיה. "מדובר בנושא חשוב, ומקדונלד'ס מתייחסת אליו מזה זמן רב", אמר דובר החברה וולט ריקר. "למעשה, מקדונלד'ס מפרסמת רק "Happy Meals" עם נגיסי עוף, חתיכות תפוח עץ טרי וחלב דל שומן, ארוחה בגודל נכון המכילה רק 375 קלוריות", לדבריו.
עוד הוסיף "העובדה היא כי הורים מקבלים את ההחלטות לגבי הילדים, והמחקר מאשר כי זכינו באמונם כמשווק אחראי על בסיס עשורים של שיווק המזון הבטוח ביותר, הצעצועים באיכות הגבוהה ביותר וסוג הבחירה והמגוון שמשפחות מחפשות כיום".
הבטחות שווא
בחודש דצמבר האחרון, מקדונלד'ס וחברות מזון אחרות הודיעו על יוזמה בפרסום מוצרי מזון ומשקאות לילדים. החברות הסכימו להקדיש לפחות מחצית מהפרסום לעידוד בחירות בריאות יותר לילדים. מומחים רבים בתחום לא מתרשמים מההבטחות.
ישנו קונצנזוס בקרב אנשי המקצוע בתחום בריאות הציבור כי שיווק מאכלים בעלי ערכים תזונתיים נמוכים לילדים צריך להיות תחת תקנים ותקנות.
ילדים בארצות הברית הם כבר בסיכון למגיפת השמנה ולשיעור גבוה של מה שבעבר היה מתפתח רק בגיל מבוגר - סוכרת. גם איומים משמעותיים יותר, כמו מחלות לב בגיל ההתבגרות, עלולים להפוך לנפוצים יותר אם המגמה הנוכחית תמשך.
חברת מקדונלד'ס ישראל שהגיבה לממצאים מסרה כי ארוחת הילדים העיקרית שנמכרת במקדונלד'ס ישראל, עם המבורגר, צ'יפס קטן קינוח סקוויז תפוחים ומים מינרלים, עומדת בקריטריונים הוולנטריים שנקבעו על-ידי 11 החברות, ובהמלצות ארגון ה-USDA האמריקי על-מנת שניתן יהיה לפרסם את הארוחה בכל מסגרת שהיא.