ישנן עדויות רבות לכך שהשוקולד מועיל ללב, אך מחקר חדש מציע כי הוא עלול גם להזיק, במיוחד לעצמות.
נשים מבוגרות שאכלו שוקולד בכל יום סבלו מעצמות חלשות ודלילות יותר לעומת נשים שאכלו שוקולד בתדירות נמוכה יותר, והשוני לא נבע מהרגלי תזונה אחרים. אלו המסקנות אליהם הגיעו חוקרים מבית הספר לרפואה ורוקחות של אוניברסיטת 'Western Australia'.
זהו המחקר הראשון שבחן את הקשר בין צריכת שוקולד למדידות מבנה העצמות והעלה את החשש כי צריכה תכופה של שוקולד עלולה להעלות את הסיכון לאוסטאופורוזיס ולשברים.
- ממצאי המחקר פורסמו בעיתון האמריקני לתזונה רפואית.
שוקולדים עשירים בפלבנואידים, שמספר מחקרים הראו כי הם מועילים לעצמות. למרות זאת, השוקולד מכיל גם אוקסלט, החוסם את ספיגת הסידן, וסוכר, שעלול לעודד הפרשת סידן.
כדי לחקור את השפעות השוקולד על העצמות, בדקו החוקרים 1,001 נשים בגילאים 70 עד 85 שלקחו חלק במחקר על תוספות סידן והסיכון לשברים.
אצל נשים שצרכו שוקולד על בסיס יומי נראתה צפיפות עצם נמוכה יותר ב-3.1% בממוצע לעומת אלו שאכלו שוקולד פחות מפעם בשבוע, כמו גם עצמות חלשות יותר בעקב ובשוקה (העצם הפנימית והעבה יותר מבין שתי העצמות הארוכות של הרגל התחתונה), או בעצם השוק.
הנשים שאכלו שוקולד לעיתים תכופות אכלו את אותה כמות של פירות וירקות טריים כמו אלו שאכלו שוקולד לעיתים רחוקות יותר. הן גם לא צרכו כמות רבה יותר של שומנים רוויים, פחמימות או סוכר, או כמות נמוכה יותר של פרוטאין, עמילן, סיבים ואשלגן.
הנשים שאכלו שוקולד בכל יום שקלו פחות והיו בעלות אינדקס מסת גוף (BMI) נמוך יותר בממוצע (היחס בין הגובה למשקל, נוסחה המשמשת לעיתים קרובות כדי לקבוע אם אדם סובל מעודף או תת-משקל). נשים אלו צרכו גם כמות רבה יותר של קלוריות והיו בעלות מעמד סוציואקונומי גבוה יותר.
הקשר בין צריכה 'כבדה' של שוקולד לצפיפות עצם נמוכה יותר נשאר גם לאחר שהחוקרים לקחו גורמים אלו בחשבון. הם משערים כי ההשפעה קשורה אולי למרכיב מסוים בשוקולד יותר מאשר לגורמים של סגנון חיים או גורמים תזונתיים.
החוקרים קראו למחקרים נוספים שיאשרו או יפריכו את הקשר והגיעו למסקנה כי במידה והקשר יאושר תהיה לכך השלכה חשובה על מניעת אוסטאופורוזיס ושברים.