|
עדיף לוותר על הצ'יפס... [צילום: AP]
|
|
|
|
|
|
צריכת כמויות גדולות של אקרילמיד, כימיקל הנמצא בדרך כלל בצי'פס, עוגות, חטיפים ואפילו קפה, מעלה את הסיכון לסרטן הכליה, במיחד בקרב מעשנים. אלו המסקנות שאליהן הגיעו חוקרים הולנדים.
לדברי החוקרים - מאוניברסיטת מאסטריכט שבהולנד - מדובר בדוח הראשון מסוגו המצביע על קשר חיובי בין אקרילמיד תזונתי לסרטן של תאי הכליה.
הדוח פורסם בגיליון מאי של העיתון האמריקני לתזונה רפואית.
מחקרים על הכימיקל נעשים כבר מאז 1994, כשהסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן סיווגה את הכימיקל כקרצינוגן אפשרי לבני אדם. מומחים האמינו כי החשיפה העיקרית היא סביבתית, מעשן סיגריות, ובהיקף קטן יותר ממוצרי קוסמטיקה.
אך בשנת 2002, מדענים שבדיים דיווחו על נוכחות הכימיקל במזונות עשירים בפחמימות המיוצרים בטמפרטורות גבוהות, כולל צ'יפס.
מחקרים שעסקו בקשר בין הכימיקל למספר סוגים של סרטן הניבו תוצאות מעורבות.
עלייה של יותר מ-50% בסיכון
צוות החוקרים ההולנדי אסף נתונים ממחקר הולנדי מקיף בנושא תזונה וסרטן, שכלל למעלה מ-120,000 גברים ונשים בגילאים 55 עד 69. הם עקבו אחריהם לאורך יותר מ-13 שנה ובדקו את כל המקרים של סרטן כליה, שלפוחית השתן והערמונית. החוקרים בחרו במדגם אקראי של 5,000 משתתפים כדי לחקור את הרגלי התזונה שלהם.
צריכת האקרילמיד הממוצעת מהתזונה הייתה 21.8 מיקרוגרם - מעט פחות מהכמות שיש במנת צ'יפס של 70 גרם. אלו שהשתמשו בכמות הרבה ביותר - 40.8 מיקרוגרם בממוצע ביום - היו בסיכון גבוה ב-59% לסרטן הכליות (אך לא לסוגי סרטן אחרים) לעומת אלו שצרכו את הכמות הנמוכה ביותר.
עבור רוב האנשים, קפה היה המקור העיקרי לכימיקל. עם זאת, חטיף פופולרי בארה"ב - Dutch spiced cake - היה המקור העיקרי לכימיקל אצל אלו שצרכו את הכמות הגדולה ביותר ממנו. הקשר נמצא חזק יותר בקרב מעשנים.
לכל 10 מיקרוגרם נוספים של הכימיקל שנאכלו הסיכון לסרטן הכליות עלה ב-10%.
שימוש מומלץ
האגודה הצרכנית הדרום אפריקנית לייעוץ בנושאי מזון (FACS) הביעה את החשש בעקבות ממצאי מחקר קודם שנעשה שהצביעו על כמויות שונות וסיכונים בריאותיים פוטנציאליים של האקרילמיד ב-40% מאספקת המזון.
על-פי נתונים של FACS עדיין נדרש מחקר נוסף לפני שניתן יהיה לפרסם המלצות פורמליות לגבי מידת הבטיחות של מזון המכיל אקרילמיד. בינתיים הם מייעצים להקפיד על תזונה מאוזנת: עשירה בפירות וירקות ומתונה בהיבט של מזונות מטוגנים, שומניים, צלויים ותוססים.
אין קשר לסרטן הערמונית
במחקר נוסף שפורסם באותו גיליון גילו חוקרים כי אין קשר בין צריכת שומן תזונתית לסרטן הערמונית.
מומחים בתחום שהגיבו למחקר האחרון הדגישו את הצורך במחקרים נוספים שיאמתו את הממצאים וציינו כי קשה לדעת מה מידת ההשפעה שהייתה לעישון על הסיכון לסרטן, מאחר ועישון הוא גורם סיכון ידוע לסוג זה של סרטן.
הדרך המדויקת בה האקרילמיד העלה את הסיכון לסרטן אינה ידועה אך התאוריה היא כי התוצרים מחילוף החומרים של האקרילמיד גורמים לנזק לדנ"א.
הגבלת הצריכה של מזונות המכילים את הכימיקל מומלצת. כמו כן, בהכנת מזון בבית, רצוי לטגן תפוחי אדמה בטמפרטורה נמוכה מ-175 מעלות צלזיוס ולטגן אותם לצבע זהב ולא חום (ככל שהם יותר חומים כך כמות האקרילמיד גבוהה יותר). הדבר נכון גם לגבי טוסטים ועוגיות.
ההמלצה הברורה ביותר היא לא לעשן כמובן ולשמור על משקל גוף אידיאלי. אחת הדרכים לשמור על משקל בריא היא כמובן תזונה בריאה והמשמעות היא הגבלת כמות הצ'יפס והחטיפים האחרים.