|
דיאטה מזינה [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
|
|
"לעולם לא יאכל אדם עד שתתמלא כרסו אלא יפחות כמו רביע משבעתו" | |
|
|
|
|
|
חוקרים גילו כי הפחתת קלוריות ב-30% בערך - מעט מעל הרמה המוגדרת כתת-תזונה - יכולה להוריד את הסיכונים לפתח מחלות לב או סרטן ב-50% ולהאריך את תוחלת החיים בכמעט שליש.
הדיאטה הקיצונית עליה הם מדברים יכולה, לדבריהם, להוסיף 25 שנה לתוחלת החיים הממוצעת ולהביא לכך שרוב האנשים יחיו עד גיל 100. יחד עם זאת, העלייה בתוחלת החיים תחייב הקפדה על תזונה התפורה על-פי מידותיו של כל אדם בנפרד, שתוכל לאפשר לנו להישאר מעט מעל רמות של תת-תזונה אך עדיין לקבל את כמות הוויטמינים והמינרלים הדרושה לנו.
ההבטחות הדרמטיות האלו מגיעות ממחקר מתמשך בן 20 שנה בקופים - בני המשפחה הקרובים ביותר שלנו - שבחן את ההשפעות של דיאטה מוגבלת קלוריות (CR) על בריאותם ועל תוחלת החיים שלהם. המדענים, שגילו כי שיעור ההישרדות של קופים שקיבלו CR היה גבוה פי שלושה משל קופים שקיבלו תזונה רגילה, מאמינים כי התוצאות יהיו דומות גם במחקרים בבני אדם.
צוות החוקרים, מאוניברסיטת וויסקונסין, שפרסם את ממצאי המחקר בעיתון Science, החל את המחקר בשנת 1989 כדי לגלות אם תזונה מוגבלת קלוריות - שכבר התגלתה יעילה בעכברים [ראו ידיעה משמאל] - תשפיע על תוחלת החיים של יונקים מורכבים יותר. הם עקבו אחר חייהם של 76 קופי מקק, כולם נאספו כבוגרים עד גיל 14. בדרך כלל תוחלת החיים הממוצעת של קופים אלו היא 27 שנה.
במשך 3-6 החודשים הראשונים, הקופים היו תחת מעקב כדי לגלות איזו כמות מזון אכלו באופן טבעי, ואז מחציתם החלו לקבל תזונה קיצונית שהייתה מורכבת ממספר קלוריות נמוך ב-30% מזה שהורגלו אליו. לאורך 20 שנות המחקר, מחצית מהחיות שהורשו לאכול באופן חופשי שרדו, בעוד ש-80% מהקופים שקיבלו את התזונה שכללה 30% פחות קלוריות עדיין היו בחיים. הקוף שחי את מספר השנים הרב ביותר הוא בן 29 כיום. החוקרים ציינו כי לא רק תוחלת החיים השתפרה אלא גם איכות החיים.
שכיחות הגידולים הסרטניים והמחלות הקרדיווסקולריות (של הלב וכלי הדם) בבעלי החיים שקיבלו תזונה מוגבלת בקלוריות הייתה נמוכה ביותר מ-50% לעומת בעלי החיים שאכלו בצורה חופשית. לדוגמא, סוכרת, או ויסות לקוי של גלוקוז היו שכיחים בקרב הקופים שיכלו לאכול כמה שרצו, אך מקרים כאלו לא נצפו אצל הקופים שהוגבלו במספר הקלוריות. בנוסף, בריאות המוח של החיות שקיבלו את התזונה המוגבלת בקלוריות הייתה גם היא טובה יותר.
החוקרים הצליחו להוכיח למעשה, כי הגבלת קלוריות יכולה להאט את תהליך ההזדקנות אצל יונקים עילאיים, והם מאמינים כי התוצאות רלוונטיות גם לבני אדם מאחר שקופי המקק דומים לנו מאוד. לדבריהם, המפתח לתזונה הוא לוודא שהיא מזינה, וכי הסיבה ההיסטורית לכך שאנשים מתו צעירים למרות שאכלו פחות היא שהתזונה לא הייתה מזינה מספיק. הם הדגישו כי מדובר בחקר תזונה מוגבלת קלוריות ולא בתת-תזונה, משום שיש קו דק מאוד שעובר בין רמה נמוכה מספיק של קלוריות שעדיין מספקת את החומרים המזינים לתת-תזונה.