|
סכנה מסתתרת [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
בני נוער שהתזונה שלהם כוללת כמות רבה של משקאות ומאכלים ממותקים מראים סימנים לכך שהם נמצאים בסיכון גבוה למחלות לב בגיל מבוגר יותר. אלו הממצאים עליהם דיווחו חוקרים מאוניברסיטת אמורי.
בקרב 2,157 בני נוער שהשתתפו בסקר בריאות ותזונה לאומי, נמצא כי הכמות הממוצעת של סוכרים מוספים שנצרכו ביום הייתה 119 גרם (2,000 קילו-ג'אול), שהיוו 21.4% מתוך סה"כ הקילו-ג'אול שבני הנוער צרכו על בסיס יומי.
לדברי החוקרים, חשוב להיות מודעים לצריכת הסוכר משום שמדובר בתרומה משמעותית של קילו-ג'אול לתזונה, וההקשרים השליליים ברורים ביותר. משקאות קלים ממותקים הם התורמים העיקריים של הסוכרים המוספים והם מקור עיקרי לקילו-ג'אול ללא חומרים מזינים אחרים. המודעות להשפעות השליליות של הסוכר יכולה לעזור לאנשים, במיוחד לבני נוער, לקצץ את כמות הסוכר שהם צורכים.
הורים ומתבגרים צריכים להיות מודעים לכמות הסוכרים המוספים שהם צורכים, ולהיות מודעים גם לכך שעלולות להיות לכך השלכות בריאותיות שליליות - אם לא עכשיו, אז בהמשך הדרך.
הממצאים פורסמו בכתב העת Circulation.
פי שניים מהכמות המומלצת
צוות החוקרים גילה כי לבני נוער שצרכו את הכמות הגדולה ביותר של סוכרים מוספים היו רמות LDL (הכולסטרול ה"רע") גבוהות ב-9%, ורמות טריגליצרידים (סוג נוסף של שומן בדם) גבוהות ב-10% בהשוואה לאלו שצרכו את כמות הסוכרים המוספים הנמוכה ביותר. לבני נוער שצרכו את הכמות הגדולה ביותר של סוכרים מוספים היו גם רמות נמוכות יותר של כולסטרול HDL (ה"טוב") לעומת אלו שצרכו את הכמות הקטנה ביותר. בנוסף, אותם בני נוער שצרכו את הכמות הגדולה ביותר הראו סימנים של עמידות לאינסולין - מצב שעלול להוביל לסוכרת וקשור לסיכון למחלות לב.
יש לציין כי לאור הדרך בה נעשה המחקר לא ברור אם סוכרים מוספים גרמו לרמות הכולסטרול השונות, אלא רק שהיה קשר בין השניים. בנוסף, הנתונים נאספו במסגרת יום אחד בלבד וייתכן שאינם משקפים את התזונה הרגילה של הנערים שהשתתפו בסקר.
מומחים שהגיבו למחקר ציינו כי למרות שאינו מוכיח כי סוכר תזונתי הוא גורם סיכון קרדיאלי באוכלוסיה זו, הוא בהחלט מרמז על כך שזה אפשרי.
לממצאים שלושה מסרים חשובים: תחילה, העובדה שצריכה של סוכר תזונתי באוכלוסיה מייצגת של בני נוער היא כמעט פי שניים מעל הכמות המומלצת. שנית, ככל שצריכת הסוכר גבוהה יותר, כך רבים יותר הסימנים לסיכון לבריאות הלב, כולל רמות גבוהות של כולסטרול LDL ("רע"), ורמות נמוכות של כולסרטול HDL ("טוב"). והמסר השלישי הוא שהנזק מצריכה מוגזמת של סוכר גדול יותר בקרב מתבגרים הסובלים מעודף משקל מאשר אצל עמיתיהם הרזים.
סוכר הוא בהחלט לא האיום התזונתי היחיד בבריאות של מתבגרים, או של אנשים בוגרים. אך כיום ישנן ראיות לכך שיש לו תפקיד משמעותי בסיכון, ולכן הפחתת צריכת הסוכר בקרב בני נוער במטרה למנוע מהם להפוך לאנשים מבוגרים עם סוכרת או מחלת לב צריכה להיות בעדיפות עליונה.