כמה הרגלים לא נכונים - צפייה בטלוויזיה, אכילת צ'יפס, משקה ממותק בצהריים וחוסר שעות שינה - יכולים להיות אחראים לעלייה השקטה והערמומית של הקילוגרמים לאורך השנים. כך דיווחו חוקרים אמריקנים בכתב העת "New England Journal of Medicine".
למרות שרוב המחקרים בנושא תזונה מתמקדים בשינויים הנדרשים כדי לעזור לאנשים הסובלים מהשמנה לרדת במשקל, צוות החוקרים מהרווארד הראה כי שינויים קטנים בתזונה ובסגנון החיים יכולים להיות בעלי השפעה גדולה.
המחקר הנוכחי התמקד בבחירות ספציפיות הקשורות לסגנון החיים - מזונות, פעילות גופנית, הרגלי שינה - שבעטיין מצטברים הקילוגרמים בגוף "לאט ובטוח". החוקרים הדגישו כי איכות בחירות המזון, ולא רק הקילוגאול, היא המפתח לשמירה על משקל בריא.
"הבחירות הקטנות האלו, בסופו של דבר מתחברות יחד", כתבו החוקרים, מבית הספר לרפואה הרווארד ובית החולים בריגהאם ונשים, ומאחר שעלייה במשקל מתרחשת בצורה הדרגתית ומופיעה לאורך שנים רבות, קשה למדענים ולאנשים עצמם להבין את הגורמים הספציפיים שאחראים לה.
כדי לנסות ולעשות זאת, ניתח צוות החוקרים נתונים של 120,877 נשים וגברים אמריקנים שהשתתפו בשלושה מחקרים גדולים שעקבו אחר שינויים בסגנון החיים ואחר משקלם כל ארבע שנים לאורך תקופה של עשרים שנה.
כל משתתפי המחקר היו במשקל נורמלי ובריאים בתחילתו. לאורך זמן, הם העלו בממוצע 1.52 קילוגרם במהלך תקופה של ארבע שנים וסה"כ העלו, בממוצע, 7.6 קילוגרם לאורך עשרים שנה.
קלוריה לא שווה קלוריה
המזונות שתרמו בעיקר לעלייה במשקל לאורך תקופה בת ארבע שנים, על בסיס הצריכה היומית שלהם, כללו צ'יפס (0.77 קילוגרם), תפוחי-אדמה (0.58 קילוגרם), משקאות ממותקים (0.45 קילוגרם), בשר אדום לא מעובד (0.43 קילוגרם) ובשר מעובד (0.42 קילוגרם).
לדברי החוקרים, הבנת הדרכים שיוכלו למנוע מאיתנו להשמין יעילה יותר מהניסיון לעודד אנשים לרדת במשקל.
אותם משתתפים שירדו או שמרו על המשקל לאורך זמן, נטו לאכול את הכמות הקטנה ביותר של המזונות המעובדים. פירות, ירקות, דגנים מלאים ואגוזים - אם מעלים את הצריכה שלהם - אפשר בסופו של דבר ליהנות דווקא מירידה במשקל מאחר שאלו מחליפים מזונות אחרים בתזונה.
המחקר סתר למעשה את הדעה הרווחת כי כל המזונות אינם מזיקים אם נאכלים במתינות. הרעיון כי אין מזונות "טובים" או "רעים" הוא מיתוס בלבד, לדברי החוקרים, משום שלמזונות שונים יש השפעה שונה על הגוף, ולא ניתן לומר כי קלוריה היא קלוריה, במיוחד כשיש להתייחס להשפעות על השובע וכן על רמות הגלוקוז, האינסולין ותגובות ביולוגיות אחרות בגוף.
במסגרת המחקר, שינויים תזונתיים היו בעלי ההשפעה הגדולה ביותר על המשקל לאורך זמן, אך גם שינויים אחרים הקשורים לסגנון החיים היו גורם במשוואה. לדוגמה, צפייה של שעה אחת ביום בטלוויזיה תרמה לעלייה של 0.14 קילוגרם לאורך ארבע שנים.
שעות שינה גם הן משחקות תפקיד - משתתפים שישנו בין 8-6 שעות בלילה נטו להעלות פחות קילוגרמים לאורך תקופת המחקר. אנשים שישנו פחות משש שעות או יותר משמונה שעות נטו להעלות במשקל.
וכמובן אי-אפשר לשכוח את נושא הפעילות הגופנית - אנשים שהיו פעילים נטו להעלות פחות קילוגרמים לאורך תקופת המחקר.