הסדר הטיעון הקל לא ישונה

נדחתה העתירה נגד עונש דורס שחר גרינשפן

בג"ץ קובע: לא ניתן להתערב בפסק דין חלוט ● המשמעות: עונשו של מרק פטריק - אשר דרס את גרינשפן והותיר אותה משותקת לצמיתות - יישאר 600 שעות של"צ וקנס של 1,000 שקל
איתמר לוין חדשות הקטל בדרכים תגובות
בית המשפט העליון דחה (יום ד', 19.9.12) את עתירתה של שחר גרינשפן נגד הסדר הטיעון המֵקֵל שנחתם בין המדינה לבין מרק פטריק, הנהג שדרס אותה והותיר אותה נכה לצמיתות. פטריק נדון לקנס של 1,000 שקל, שלילת רישיון לשש שנים ו-600 שעות שירות לתועלת הציבור. גרינשפן ומשפחתה ביקשו לבטל את ההסכם ולהורות על קיומו של משפט חדש.

הנשיא אשר גרוניס אומר, כי כל הצדדים המעורבים הודו בדיעבד שההסכם היה שגוי ביותר. יחד עם זאת, הוא אומר, אין בעצם הטיפול השגוי בפרשה, כמו גם בעונש הקל שנגזר על פטריק, כדי להצדיק את קבלת העתירה ואת התערבותו של בג"ץ - שאינו ערכאת ערעור - בפסק דין חלוט ובגזר דין שחלקו (השל"צ והקנס) כבר בוצע.

לדברי גרוניס, הקריאה לפתוח מחדש את ההליך הפלילי לאחר שהסתיים ופסק הדין הפך חלוט, פוגעת באחד העקרונות היסודיים של משפטנו, הוא עיקרון סופיות הדיון. בית המשפט עמד בהרחבה על האינטרסים הציבוריים שביסוד עיקרון סופיות הדיון, ובהם תחימה של ההליך המשפטי; הבהרת המצב המשפטי; ביטחון ויציבות במשפט; מניעת הטרדה של בעל דין באותה סוגיה, מניעת כפל התדיינויות, והבטחת פעולה תקינה של המערכת השיפוטית.

לדברי גרוניס, בהליך הפלילי במיוחד יש לעיקרון סופיות הדיון משמעות מיוחדת. הוא נושק לעיקרון דומה במשפט הפלילי, עיקרון הסיכון הכפול, המגביל את כוחה של המדינה לשוב ולנסות להרשיע אדם בעבירה מסוימת על-רקע תשתית עובדתית אחת. בית המשפט ציין עוד, כי עיקרון סופיות הדיון אינו נועד להגן אך על הנאשם או על הנתבע, אלא נובע גם מכך שלפסק דין חלוט יש משמעות חינוכית והרתעתית. לפיכך, אילו ניתן היה לפתוח מחדש פסקי דין חלוטים כדבר שבשגרה, היו הם מאבדים את השפעתם המרתיעה.

גרוניס אומר: "ליבנו עם הנערה הצעירה שחייה וחיי בני משפחתה השתנו באחת. יחד עם זאת, קבלת העתירה תוביל לפגיעה קשה בעקרונות יסוד לפיהם פועלת המערכת המשפטית בישראל. בית משפט זה, בשבתו כבג"ץ, אינו ערכאת-על המוסמכת לבחון החלטות של בתי משפט אחרים - שלא בדרך הערעור הרגילה - ולבטלם, ללא נימוק משמעותי ויוצא דופן. נוכח הפגיעה בזכויות הנאשם וביציבות המשפטית, סעד של ביטול הליך פלילי מעיקרו הוא סעד קיצוני ביותר שיש לעשות בו שימוש, אם בכלל, במקרים נדירים במיוחד.

"אלה אינן מילים ריקות. נאשמים, קורבנות עבירה, תובעים, סניגורים, המשטרה, ויתר הגורמים המעורבים בהליך הפלילי, אינם צריכים לחשוש שמא ההליך הפלילי בו היו מעורבים יבוטל על-ידי ערכאה שאינה בית המשפט שלערעור. בוודאי שאין לכך מקום לאחר שההליך הסתיים, ולא ניתן לתקוף את פסק הדין בדרך הרגילה, היינו באמצעות הגשת ערעור. יציבות המערכת המשפטית מקרינה על ההליך כולו, ויש לה גם אפקט מרתיע ומחנך. אין זה אומר שלא ניתן לסטות לעולם מן העיקרון במקרים מתאימים, כאמור. אלה הם מקרים בהם, למשל, מתברר כי אדם חף מפשע הורשע, או נתגלו ראיות חדשות. אין זה המקרה שלפנינו."

השופטת אסתר חיות אומרת, כי המקרה הנדון הוא דוגמה לאחד מאותם מקרים קשים "בהם נוטה ליבנו אחר טיעוני בעל דין אך את הסעד שהוא מבקש קצרה יד המשפט מלתת... קוצר ידו של המשפט המתגלה במקרים כגון אלה, יש בו לעיתים כדי למלא את השופט היושב בדין תחושת תסכול. אך עלינו לזכור כי קוצר ידו של המשפט הוא גם קוצר ידו של השופט וכי פריצת גדרי החוק והכללים המשפטיים שעליהם אנו אמונים יש לה מחיר".

לדברי חיות, הסדר הטיעון שנחתם עם פטריק היה פסול, נגד את תקנת הציבור ולא התיישב עם האינטרסים של טובת הציבור אותם אמור הסדר הטיעון לשרת. יחד עם זאת, לא ניתן לבטל את תוצאותיו בשלב כה מאוחר ולאחר שפסק הדין הפך חלוט. השופטת חיות קראה לגורמי התביעה ולבתי המשפט להקפיד ביישום ההנחיות והנהלים הנוגעים לעריכת הסדרי טיעון כדי למנוע הישנות מקרה שכזה.

במהלך הדיון הביע פטריק נכונות לכך שרישיון הנהיגה שלו יישלל לצמיתות. בית המשפט העליון קבע, כי על-מנת שנכונות זו תעוגן כדין, על התביעה ובא-כוח הנהג להגיש לבית המשפט לתעבורה בפתח-תקווה בקשה מוסכמת לתיקון פסק הדין.
פס"ד: בג"ץ 681/12, גרינשפן ואח' נ' היועץ המשפטי לממשלה
דחיית עתירה נגד הסדר הטיעון עם הנהג שדרס את שחר גרינשפן
| אשר גרוניס, אסתר חיות, עוזי פוגלמן ● בית המשפט העליון
Author
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי באתר ביזפורטל. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה.
תאריך: 19/09/2012 | עודכן: 19/09/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
נדחתה העתירה נגד עונש דורס שחר גרינשפן
תגובות  [ 20 ] מוצגות   [ 20 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
אמיתי
19/09/12 17:58
2
אביחי
19/09/12 18:09
3
אורי פ
19/09/12 18:18
4
אבי22
19/09/12 18:19
5
גימי-יהודי מיהודה
19/09/12 18:31
6
אזרח סדום ועמורה
19/09/12 18:43
7
הצדק מת
19/09/12 18:51
8
jim
19/09/12 19:08
9
בוץ'
19/09/12 19:22
10
דודי30
19/09/12 19:44
11
58
19/09/12 20:28
 
מנהיגות מונהגת
20/09/12 20:16
12
כשהשופטים בתוכם
19/09/12 21:27
13
בוחן
19/09/12 21:56
14
אוונגארד
20/09/12 00:09
15
בימש גבוה לכסף
20/09/12 01:07
16
et
20/09/12 12:33
17
פשוט אבדנו
20/09/12 15:13
18
פיגוע משפטי
20/09/12 21:37
19
פיגוע משפטי
20/09/12 21:51
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: [email protected]