אכילת שלוש מנות או יותר של אוכמניות ותותים בכל שבוע יכולה לעזור להוריד את הסיכון בקרב נשים להתקף לב. כך עולה ממחקר חדש ומקיף.
המחקר כלל קרוב ל-94,000 נשים צעירות ונשים בגיל העמידה שהשתתפו במחקר Nurses' Health Study II. הנשים מילאו שאלונים לגבי התזונה שלהן כל ארבע שנים לאורך 18 שנה.
במהלך תקופת המחקר, 405 מהמשתתפות עברו התקף לב. נשים שאכלו את כמות האוכמניות והתותים הגדולה ביותר היו בסבירות נמוכה ב-32% לסבול מהתקף לב, בהשוואה לנשים שאכלו את הפירות הגרגריים פעם בחודש או פחות מכך. אותם ממצאים נראו בקרב נשים שהתזונה שלהן הייתה עשירה בירקות ובפירות אחרים.
היתרון לא היה תלוי בגורמי סיכון אחרים ללב כמו גיל מתקדם, לחץ דם גבוה, היסטוריה משפחתית או התקפי לב, אינדקס מסת הגוף, הרגלי פעילות גופנית, עישון וצריכת ניקוטין ואלכוהול.
הממצאים פורסמו בכתב העת Circulation.
יתרון גם לגברים
המחקר לא יכול היה להצביע על המרכיב המדויק שבפירות הגרגריים שתרם לירידה בסיכון להתקפי לב בקרב נשים אלו, או אם היה קשר של סיבה ותוצאה בין אכילת הפירות לבין סיכון נמוך להתקפי לב. אך אוכמניות ותותים מכילים רמות גבוהות של מרכיבים שיכולים לעזור בהרחבת העורקים וכך למנוע הצטברות פלאק. התקפי לב מתרחשים כאשר פלאק סותם את העורקים ומונע זרימת דם ללב.
אוכמניות הן המקור הנצרך הפופולרי ביותר למרכיבים אלו בתזונה האמריקנית, ואחד מהמקורות הטובים ביותר למרכיבים ביו-אקטיביים אלו. המרכיבים, הנקראים אנתוציאנינים - פלבנואיד - נמצאים באופן טבעי בפירות ובירקות שצבעם אדום וכחול ולכן הם נמצאים גם בכמויות גדולות בדובדבנים, בענבים, בחצילים, בדומדמניות שחורות, בשזיפים ובפירות גרגריים אחרים.
גברים עשויים ליהנות מיתרונות האכילה של האוכמניות גם כן, למרות שהמחקר הנוכחי כלל נשים בלבד. כך לדברי החוקרים, מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת מזרח אנגליה.
למרות שעדיין נדרשים מחקרים נוספים כדי לאשר את היתרונות שנצפו, הנתונים חשובים בהיבט של הבריאות הציבורית משום שפירות אלו זמינים וניתן לשלב אותם באופן מיידי בתזונה הביתית.
אוכמניות הן פירות מועילים ביותר בהיבט הבריאותי. הן עשירות בחומרים מזינים כמו ויטמין C, אשלגן וחומצה פולית. לכן, חשוב ביותר למלא את הצלחת בפירות ובירקות, במיוחד הצבעוניים שבהם, כגון האוכמניות והתותים. אוכמניות יכולות גם לעזור בירידה במשקל משום שהן תורמות לתחושת שובע מהירה.