|
לא להגזים [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
כימיקל הנמצא בבשר האדום יכול לעזור ולהסביר מדוע אכילת סטייקים רבה מדי ביום העצמאות ובכלל מזיקה ללב שלנו.
מחקר שפורסם בכתב העת Nature Medicine מראה כי הקרניטין שבבשר האדום מתפרק על-ידי חיידק הנמצא במעיים, וכי פעולת פירוק זו מעוררת שרשרת אירועים שתוצאותיה רמות גבוהות יותר של כולסטרול ועלייה בסיכון למחלות לב.
תזונאים רבים מזהירים מהשימוש בתוספות קרניטין, וקיימים מחקרים רבים המצביעים על כך שאכילה קבועה של בשר אדום מזיקה לבריאות.
הסברה היא ששומן רווי והדרך בה הבשר המעובד משומר גורמים לבעיות לב, ויחד עם זאת, מדובר בסיפור מורכב. תכולת הכולסטרול והשומן הרווי שבבשר אדום רזה אינה כה גבוהה, ומרכיב אחר כפי הנראה הוא שתורם לעלייה בסיכון הקרדיווסקולרי (של הלב וכלי הדם), כך לטענת החוקרים.
ניסויים שנעשו בעכברים ובבני אדם הראו כי חיידק במעי מסוגל לאכול את הקרניטין. הקרניטין מתפרק לגז, שמומר בכבד לכימיקל הנקרא TMAO.
במסגרת המחקר, TMAO נמצא קשור בצורה משמעותית להצטברות מרבצים שומניים בכלי הדם, שעלולים לגרום למחלות לב ולמוות.
לדברי החוקרים, לעתים קרובות מתעלמים מה-TMAO אך למרות שמדובר בתוצר פסולת, הרי שהוא משפיע בצורה משמעותית על חילוף החומרים של הכולסטרול והשפעה זו קשורה גם להצטברות הכולסטרול בכלי הדם.
הממצאים תומכים למעשה ברעיון כי עדיף לצמצם בצריכת הבשר האדום.
כמו-כן, הם מעוררים את השאלה לגבי שימוש ביוגורט פרוביוטי לשינוי האיזון של החיידק במעיים, משום שהורדת מספר החיידקים הניזונים על קרניטין יכולה, בתיאוריה, להוריד את הסיכונים הבריאותיים מבשר אדום.
לצמחוניים, לדוגמה, יש מספר נמוך יותר של חיידקים המסוגלים לפרק קרניטין מאשר לאוכלי בשר.