|
כוסות צרות עדיפות [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
אוהבי היין שימו לב: אתם שותים אולי יותר משאתם מתכוונים לשתות.
כמות היין המדויקת שאתם מוזגים לכוס יכולה להשתנות בהתאם לגודל הכוס, בין אם הסיבה היא שהכוס מונחת על השולחן ובין אם צבע היין. אלו ממצאי מחקר חדש.
במסגרת המחקר, חוקרים ביקשו ממתנדבים למזוג לעצמם כוס "נורמלית" של יין תחת מספר מצבים שונים.
כשהמתנדבים קיבלו כוסות יין רחבות, הם מזגו לעצמם כמות יין גדולה ב-12% לעומת הכמות שמזגו כשקיבלו כוסות סטנדרטיות.
הסיבה לכך היא כפי הנראה העובדה שאנשים נוטים להתמקד יותר במידה האנכית של הנוזל ולא האופקית. כך מאמינים עורכי המחקר מאוניברסיטת איובה. זוהי, לדבריהם, הסיבה לכך שאנשים שותים פחות כשהם שותים מכוסות צרות יותר.
כאשר נעשה שימוש בכוסות שקופות, המשתתפים מזגו לעצמם כמות יין לבן גדולה ב-9% לעומת היין האדום, כלומר, שהניגוד של היין כנגד הכוס גם הוא משחק תפקיד בגודל המנה. המשתתפים מזגו גם כמות גדולה יותר של יין כשהחזיקו בכוס לעומת הכמות שמזגו כשהכוס הייתה מונחת על השולחן.
יודעים ומוזגים
הבדלים כאלו במזיגת היין יכולים להיות צריכה של 3-2 כוסות יין בזמן שהאנשים השותים אותו משוכנעים כי שתו רק כוס אחת.
לכמות האלכוהול שאנו צורכים יש השלכות רציניות, כולל של הרעלת אלכוהול ומאחר שצריכת אלכוהול תורמת גם לקלוריות נוספות, הרי ששתייה מוגזמת בהחלט עלולה להעלות את היקף המותניים.
לדברי החוקרים, אם רוצים למזוג ולשתות פחות יין, רצוי להשתמש בכוסות צרות ולמזוג את היין כשהכוס מונחת על השולחן ולא ביד, בשני המקרים הסבירות שתמזגו כמות נמוכה ב-9%-12% גבוהה יותר. מחקרים קודמים הראו כי גודל הצלחת והקערה משפיע גם על הכמות שאנו אוכלים.
לאחר ביצוע הניסוי עם מזיגת היין, שאלו החוקרים את המשתתפים אלו גורמים הם סבורים שהשפיעו עליהם למזוג יותר - או פחות - יין. המשתתפים זיהו במדויק את הגורמים - כוס רחבה יותר לדוגמה - שהשפיעו על המזיגה.
העובדה שהם זיהו את הגורמים אך עדיין מזגו כמויות יין שונות מצביעה על כך שהם לא חשבו על כך בעת המזיגה, אחרת היו מתאימים את הכמויות, אמרו החוקרים.
ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Substance Use & Misuse.
מחקר קודם בתחום גילה כי צורת הכוס משפיעה על המהירות בה אנו צורכים אלכוהול.