הוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל קיימה (יום ד', 30.10.24) דיון מעקב מיוחד שעסק באפשרות לחבר את אזור יהודה ושומרון לתשתיות הגז הטבעי של המדינה. היו"ר ח"כ לימור סון הר-מלך ציינה בפתיחת הישיבה כי כיום ישנם 151 צרכני גז טבעי ברחבי ישראל, אך אף אחד מהם אינו ביהודה ושומרון, אזור המאכלס כחצי מיליון תושבים ושבו פועלים שלושה אזורי תעשיה מרכזיים - מישור אדומים, ברקן ואריאל.
לדבריה, "פוטנציאל השימוש בגז טבעי באזור זה הוא עצום. אנו זקוקים לחיבור תשתיות הגז כדי להוזיל עלויות ולשפר את התחרותיות של המפעלים המקומיים".
מחסום משפטי
אחד הנושאים המרכזיים בדיון נגע לאתגרים המשפטיים שעומדים בפני חיבור האזור לגז טבעי. סון הר-מלך התייחסה לחסמים המשפטיים שמונעים מחברות החלוקה לפעול באזור והציעה לקדם הצעת חוק ממשלתית שתסדיר את החקיקה הקיימת ותאפשר את החלתה על יהודה ושומרון. "אבקש לקבל עידכון בנושא, כדי שנוכל להניע את התהליך במהירות האפשרית", אמרה יו"ר הוועדה.
שר האנרגיה והתשתיות,
אלי כהן, הצטרף לדבריה והוסיף כי "חיבור הגז הטבעי ליהודה ושומרון הוא הכרחי - זו לא אופציה, זו חובה. אנו חייבים להבטיח שהמפעלים המקומיים יוכלו להתחרות בעלויות נמוכות יותר, מה שיאפשר להם להרוויח ולהתחרות גם בשוק העולמי".
תכנון תשתיות וחלוקת תקציבים
במסגרת הדיון הודיע כהן כי הוא מתכנן להפקיד את עבודות ההולכה והחלוקה בידי החברה הממשלתית נתג"ז, וזאת במטרה לקדם את הנחת תשתיות הגז באזורים הנחוצים ולחזק את כלכלת יהודה ושומרון. "הנחת תשתיות הגז תיצור מקומות עבודה חדשים ותחזק את ההתיישבות", ציין השר והוסיף כי בתוך 60 יום תוגש טיוטת תקנות ראשונית לאישור הכנסת.
כהן אף התייחס לנושא האנרגיות המתחדשות והציב יעד של 30 אחוז ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות עד שנת 2030, תוך הבטחה לקדם תחנות כוח ביהודה ושומרון, לראשונה מאז קום המדינה.
משה גראזי, מנהל רשות הגז הטבעי, הדגיש כי חקיקה מתאימה היא תנאי מקדים ליישום חיבור האזור לגז, ודיווח על התקדמות תכנונית באזורי התעשיה המרכזיים. גם רס"ן רון יוספי, רמ"ד תשתיות במנהל האזרחי, התייחס לצורך בפתרון האסדרה לצורך אישור תוואי הגז.
עו"ד איילה רואש ממשרד הביטחון ציינה כי מינוי יועץ משפטי ייעודי לתחום התשתיות ביהודה ושומרון ייכנס לתוקף בראשון בנובמבר, והוא יחל בעבודתו להסדיר את הנושאים הרגולטוריים הנדרשים להמשך התהליך.
רמ"ד תשתיות, רס"ן רון יוספי: "בסוף זו משימה של המנהל האזרחי להכניס את הגז הטבעי לאיו"ש. נעשו תהליכים הפנימיים כדי לאשר את שני התוואים – אריאל ומישור אדומים. מה שעומד כרגע על הפרק זה העניין האסדרתי, ברגע שזה ייפתר אפשר יהיה להוציא צווים וזה יתקדם".
ראש עיריית מעלה אדומים, גיא יפרח: "החיבור הוא קריטי. יש 400 מפעלים באזור התעשיה מישור אדומים. לא נוכל להביא מפעלים ללא חיבור לגז טבעי. לכן זה אקוטי מאוד. צריך לתת איזשהו פתרון ביניים כי אחרת מפעלים יהיו בבעיה ומפעלים חדשים פשוט לא יגיעו למעלה אדומים".
בסיום הדיון הודתה יו"ר הוועדה ח"כ סון הר-מלך למשרד האנרגיה על המחויבות לקידום הנושא והביעה תקווה שהצוות המשפטי החדש יפעל במלוא המרץ. היא הדגישה כי מדובר במשימה לאומית חיונית ואיחלה הצלחה למעורבים.