השינויים שחלו בתזונה במהלך 50 השנים האחרונות משחקים אולי תפקיד מפתח בעלייה במחלות המנטליות, כך קובע מחקר חדש.
ה'קרן לבריאות מנטלית' בבריטניה דיווחה, כי הדרך שבה המזון מיוצר כיום משנה את האיזון של חומרים מזינים חשובים שאותם אנו צורכים.
הדבר מתבטא גם, במיוחד באוכלוסיה שנבדקה על-ידי הקרן, באכילה מועטה יותר של מזון טרי ואכילה מרובה יותר של שומנים רווים וסוכרים. גורמים אלו, לדבריהם, מובילים לדכאון ובעיות בזכרון.
מומחי מזון שהגיבו לדיווח טוענים כי המחקר אינו משכנע.
שינויים בתזונה כתחליף לתרופות וייעוץ
מי שעומד בראש 'הקרן לבריאות מנטלית', ד"ר אנדרו מק'קולוך אמר כי "אנו מודעים היטב להשפעה של התזונה על הבריאות הפיסית שלנו", אך עם זאת הדגיש כי אנו רק מתחילים להבין כיצד המוח, כאיבר, מושפע מהחומרים המזינים המופקים מהמזון שאנו אוכלים, וכיצד לתזונה יש השפעה על הבריאות המנטלית שלנו.
בנוסף, ההתייחסות לבעיות מנטליות בעזרת שינויים בתזונה הראתה תוצאות טובות יותר במספר מקרים מאשר שימוש בתרופות או ייעוץ.
הדוח, הדגיש כי האיזון העדין של צריכת מינרלים, ויטמינים ושומנים חיוניים השתנה בחמשת העשורים האחרונים.
חוקרים אומרים, כי השגשוג המהיר של החקלאות המתועשת הביא לשימוש גובר במדבירי חרקים ולשינויים בהרכב השומן בגופם של בעלי חיים בשל התזונה הניתנת להם כיום. לדוגמא, תרנגולות מגיעות למשקלם בעת השחיטה במהירות כפולה מאשר לפני 30 שנה, ומשום כך עולה תכולת השומן בגופן מ-2% ל-22%.
התזונה שינתה גם את האיזון של חומצות שומן חיוניות כמו אומגה-3 ואומגה 6 בעופות, להן זקוק המוח בכדי לתפקד כראוי.
שומנים
לעומת זאת, שומנים רוויים, שצריכתם עלתה עם הופעתן של הארוחות המוכנות, מאיטים את תהליך העיבוד של המוח.
על-פי הדוח, אנשים אוכלים 34% פחות ירקות ושני שליש פחות דגים (המקור העיקרי לחומצות שומן אומגה 3) מאשר נהגו לאכול לפני 50 שנה.
שינויים כאלו, לפי המחקר, יכולים להיות קשורים לדכאון, סכיזופרניה, ADHD (הפרעת קשב וריכוז) ומחלת אלצהיימר.
החוקרים קוראים לאנשים לאמץ תזונה בריאה יותר, המתבססת על יותר ירקות, פירות ודגים טריים, וקוראים לממשלה להעלות את המודעות לגבי הנושא.
בעתיד לא יהיה אפשר למצוא מזונות בריאים
החדשות הטובות לדבריהם הן, כי "תזונה לנפש בריאה היא אותה תזונה לגוף בריא". החדשות הרעות הן כי במידה ולא תעשה בדיקה כללית קיצונית של המזון ומדיניות החקלאות, לא יהיו מזונות בריאים ומזינים שנוכל לצרוך בעתיד.
מומחים בתחום שהגיבו למחקר אמרו, כי הראיות לקשר בין בריאות מנטלית וצריכה של חומרים מזינים הן בחיתוליהן, וכי מדובר בקשר שקשה מאד להוכיח ובמקרים רבים התוצאות הן סובייקטיביות. לכן, קשה להסיק מסקנות לגבי הקשר בין בריאות מנטלית וצריכה תזונתית בשלב זה.