אנשים השותים תה ירוק בקביעות נמצאים בסיכון נמוך יותר להדרדרות מנטלית כשהם מזדקנים, כך מדווחים חוקרים היום (א', 26.2.06).
המחקר, בו לקחו חלק יותר מ-1,000 יפנים בשנות ה-70 לחייהם ומבוגרים יותר, גילה כי ככל שגברים ונשים שתו יותר תה ירוק, כך הסיכויים שלהם לסבול מהדרדרות מנטלית היו נמוכים יותר.
הממצאים הסתמכו על ראיות מניסויים שנעשו במעבדה שהראו כי רכיבים מסויימים בתה הירוק עשויים להגן על תאי המוח מפני תהליכים מזיקים המאפיינים מצבים כמו אלצהיימר ומחלת פרקינסון.
אך בעוד מחקרים אלו בוצעו בבעלי חיים ובמבחנות, המחקר החדש הוא כפי הנראה הראשון שמצא סיכון נמוך יותר להדרדרות מנטלית בקרב אנשים ששתו תה ירוק, כך על-פי עורכי המחקר.
הערכות לגבי ההשפעות המגנות האפשריות של התה הירוק עשויות להסביר את השיעור הנמוך של דימנציה ביפן, במיוחד מחלת האלצהיימר, בהשוואה לאירופה ולצפון אמריקה.
החוקרים מבית הספר לרפואה שבאוניברסיטת טוהוקו דיוחו על הממצאים בגיליון האחרון של העיתון האמריקני לתזונה רפואית.
שתי כוסות או יותר ביום - סבירות נמוכה להדרדרות מנטלית
המחקר כלל 1,003 מתנדבים בגיל 70 ויותר שמילאו שאלונים מפורטים לגבי התזונה שלהם במשך החודש שקדם לתחילת המחקר, כמו גם על מצב הבריאות הפיסית הכללית והרגלים בסגנון החיים. הם עברו גם מבחן סטנדרטי של תפקוד קוגנטיבי שבחן נושאים כמו זכרון, ריכוז ושימוש בשפה.
החוקרים גילו כי אנשים מבוגרים ששתו שתי כוסות של תה ירוק ביום או יותר היו בסבירות נמוכה בחצי לסבול מליקויים קוגנטיביים מאשר אלו ששתו שלוש כוסות או פחות בשבוע. גברים ונשים ששתו בבמוצע כוס ביום נמצאו במקום מסויים באמצע.
הקשר בין תה ירוק לתפקוד מנטלי נשאר גם כאשר החוקרים לקחו בחשבון את התזונה הכללית וגורמים כמו עישון והרגלי התעמלות.
למרות זאת, הממצאים אינם מדגימים מערכת יחסים של גורם והשפעתו, הדגישו. המחקר היה תצפיתי, ולא ניסוי מבוקר, ולכן ייתכן שקיים גורם כלשהו אצל שותי התה הירוק המסביר את הקשר בין המשקה לתפקוד המנטלי החד. לדוגמא, אנשים בריאים ופעילים יותר שותים אולי יותר תה ירוק - שביפן, נמצא בשימוש לעיתים קרובות במפגשים חברתיים.
יש לחזק את ההשערה לגבי ההשפעה הפוטנציאלית המגנה של התה הירוק במחקרים נוספים, הדגישו.