בשאר אסד הוא נשיא סוריה מאז יוני 2000. יליד 1965, רופא עיניים בהשכלתו. בילדותו גדל הרחק מאור הזרקורים כאשר אחיו הגדול באסל הוא שהיה עתיד לרשת את אביהם חאפז, אך מותו בתאונת דרכים הקפיץ את בשאר להנהגה. עם מות אביו, מונה בשאר לנשיא לאחר משאל עם שבו קיבל למעלה מ-97% מהקולות.
המינוי עורר תקוות רבות בסוריה ובמערב, משום שבשאר נתפס כאדם מערבי ובתחילת כהונתו הייתה תקופה שכונתה "האביב של דמשק" בה החלו רפורמות במדינה. בפועל, סוריה ממשיכה להיות מדינה תומכת טרור ונותנת מחסה וסיוע לארגונים כמו חיזבאללה, חמאס והג'יהאד האיסלאמי. יחסי סוריה עם לבנון התערערו לאחר רצח ראש ממשלת לבנון, רפיק אל-חרירי, בו הואשם אסד. הדבר הביא ל"מהפכת הארזים" וסילוק הכוחות הסוריים מלבנון.
אסד השווה את ישראל לנאציזם, פקפק בממדי השואה והישווה את השואה לסכסוך הישראלי-פלשתיני. בינואר 2011 פרצה בסוריה מלחמת אזרחים כחלק מאפקט הדומינו של האביב הערבי. ההתקוממות היא נגד שלטונו הרודני של אסד ונגד העדה העלאווית, עדתו של אסד. במלחמה נהרגו רבבות אזרחים, בעיקר בידי צבא סוריה.