בית האריזה פירות הגולן: יבול מלא לאגסים:כ-26 אלף טון.
לא יתקיים יבוא אגס השנה כמו בשלוש השנים האחרונות.
שנת יבול גבוה ומלא של אגסים השנה- כ-26 אלף טון, בשנה שעברה עמד היבול על 21 אלף טון, רק לפני שלוש שנים היה יבול דומה. עקב היבול הגבוה לא יתקיים השנה יבוא של פרי האגס כפי שהיה בשנתיים האחרונות. היבול הגבוה השנה נובע מגשמים טובים, שיפורים בממשק והתגברות על מספר פגעי טבע בתחום הגנת הצומח . הפרי השנה יפה ונקי.
שיווק האגסים לצרכן מהקטיף של יולי נמצא בעיצומו וימשך עד יוני 2004. השיווק מתאפשר עקב שיטות קירור וטכנולוגיה מתקדמות המאפשרת שיווק הפרי במצב איכות גבוה עד עשרה חודשים מיום הקטיף, כך מוסר יוסי נקש מנכ"ל בית האריזה והקירור "פירות גולן".
עוד מוסר נקש כי מקום הגידול העיקרי של האגסים הוא בגליל ובגולן-כ-22 אלף טון. השאר גדלים בירושלים ובנגב. מחיר ק"ג אגסים לצרכן, עומד על 8 ₪. סה"כ מגלגל ענף האגסים כ-160 מיליון ₪.
עודד רטנר ממועצת הפירות מוסר כי בניגוד לשנתיים האחרונות בהם, בשל פגעי טבע, לא היה יבול מלא של אגס, השנה ישנו יבול מלא שמאפשר לספק את מלוא הצורך לשוק הישראלי, ולכן לא יתקיים יבוא של אגס השנה, למעט כמות חובה על פי הסכמים 2,000 טון (הגרלת מכסות) מארה"ב ואירופה. בשנים דלות כמו בשלוש השנים האחרונות התקיים יבוא נוסף עם מכס והשנה, כאמור לא יתקיים, גם בשל כמות האגס וגם בשל איכותו וגם בשל המחירים הגבוהים של האגס באירופה.
האגסים השנה מצטיינים בגודלם ואיכותם: פרי חלק, יפה וגדול, שני הזנים העיקריים בענף האגסים :ספדונה-זן שפותח בספרד, ירקרק מצטיין בעסיסיות וחמאתיות ומוביל בשוק הישראלי. הזן השני-קוסצ'יה-מוצאו באיטליה,זן צהוב, בעל צורה מאורכת ומתוק. זן שלישי פחות נפוץ ויוצא בתחילת הקיץ-ג'נטיל.
בית האריזה והקירור "פירות גולן" מקפיד על שימור הפירות, בכללם האגסים בתנאי הקירור והאחסון הטובים ביותר, כך שהפרי נשמר טרי ורענן עשרה חודשים לפחות. פרי האגס נקטף ומוחזק באחסון בעודו מוצק, ולפני שיווקו עובר הבחלה. פרי קשה מדי לאכילה משהים כמה ימים בטמפרטורה רגילה, ולזירוז מצרפים לו פרי בשל אחר. פירות האגס המוכנים לאכילה אינם משתמרים היטב, ורצוי להחזיקם במקרר, ימים אחדים בלבד.
רוב יבול האגסים בעולם משמש לשימורים, למיץ, לפרי מיובש, לשיכר למשקאות חריפים, לריבות ועוד. אגס הספדונה נאכל בעיקר טרי אך הוא מתאים גם לאפייה, לעוגות, ללפתנים ולסלטים מתוקים וחריפים.
מוצא האגס באזור קווקז, משם נפוץ לאירופה וכמו התפוח שימש את האדם בתקופות פרה-היסטוריות. האגס גדל ביוון העתיקה ובממלכה הרומית, ואחר כך הועתק לגני הנסיכים והמלכים במערב אירופה ובדרומה. בסין וביפן יה נפוץ ביותר עוד בימי קדם, אגס החול הסיני שפריו דומה לתפוח.
ארצות הגידול העיקריות הן איטליה, ארצות הברית, סין, גרמניה המערבית, צרפת וספרד. מגדלים אותו גם באוסטרליה, בארגנטינה ובניו-זילנד.
אגסים מקלים על חום ועל עצירות. הם יוצרים נוזלים, ובכך מקלים על יובש. צריכה יומיומית של אגסים מורידה לחץ דם גבוה, טובים גם לכבד ולקיבה, ובכך משפרים את העיכול ואת התיאבון. הם גם מלחלחים את הריאות ומועילים נגד שיעול וליחה.