|   15:07:40
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
טיפול בתא לחץ: להתחזק בנשימה
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?

הנשיא הנבחר רוצה לחזור להסכם

לדבר עם ביידן על אירן

ישראל יכולה להשפיע כבר כעת על עמדותיו של הממשל הבא בנושא אירן - בתנאי שתעשה זאת בצורה חיובית, דיסקרטית וממוקדת
12/12/2020  |   אלדד שביט   |   כתבות   |   הגרעין האירני   |   תגובות
לא לחזור על 2016 [צילום: עמית שאבי, פלאש 90]

לקראת תחילת כהונתו של הנשיא ג'ו ביידן מקבלת הסוגיה האירנית בולטות בשיח הציבורי והפוליטי בוושינגטון, בקהילה הבינלאומית ובזירה האזורית. סביר, כי הממשל החדש טרם גיבש במלואה את האסטרטגיה שלו בהקשר זה, אך משורת התבטאויות ניתן להסיק מהן אבני היסוד של מדיניותו הצפויה לגבי אירן, ובכלל זה עתיד הסכם הגרעין שגובש ב-2015 (JCPOA), שארה"ב פרשה ממנו במהלך כהונתו של הנשיא טראמפ.

לאחר הבחירות חזרו ואמרו ביידן, שר החוץ המיועד, אנתוני בלינקן, והיועץ לביטחון לאומי המיועד, ג'ייק סאליבן, כי בכוונת הממשל החדש לחזור להסכם הגרעין ולבטל את הסנקציות שהוטלו על אירן על-ידי ממשל טראמפ, אם אירן מצידה תחזור לציית במלואן למחויבויותיה על-פי ההסכם. הדוברים האמריקנים הבטיחו, כי לאחר מכן ייפתח מו"מ על הסכם חדש, שיאריך את תוקף המגבלות המוטלות על אירן. ביידן הדגיש בראיון עיתונאי את חשיבותן של ההגבלות על העשרת אורניום, הגם שגרס שיש גם לטפל בסוגיית הטילים ובפעילותה של אירן ברחבי המזרח התיכון.

האמצעים האמורים לשכנע את אירן לשוב למו"מ אינם מפורטים, אך מודגש, כי אם אירן תסרב לעשות כן - היא תמצא את עצמה פעם נוספת תחת מנוף הלחץ המוכח של הסנקציות. סאליבן קידם עוד לפני הבחירות את הקמתו של ערוץ שיח נפרד בהשתתפות גורמים במזרח התיכון, שיתמקד בסוגיות האזוריות – טילי קרקע-קרקע (טק"ק) וטרור.

הממשל מסתמך על מסרים המגיעים מטהרן, לפיהם אירן תסכים לחזור ולציית לתכתיבי הסכם הגרעין בתמורה להסרה מוחלטת של הסנקציות. מבחינתה, אין צורך בניהול מו"מ מחודש אלא לכל היותר במגעים טכניים, שעיקרם סנכרון לוח זמנים הדדי להסרת סנקציות מצד ארה"ב ולגלגול לאחור של ההתקדמות הגרעינית האירנית בשנה האחרונה. החלטת הפרלמנט האירני, שהתקבלה בתגובה להתנקשות במוחסן פחריזאדה, לאמץ חוק שיחייב את הממשלה להרחיב את תוכנית הגרעין (ובכלל זאת העשרה ל-20% וצמצום שיתוף הפעולה עם פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית - סבא"א) אם לא יוסרו הסנקציות בעוד כחודשיים, כבר משמשת מנוף בידי אירן ללחוץ על ממשל ביידן למהר ולחזור להסכם הגרעין.

נקודת המוצא לגיבוש מדיניות ישראל לקראת כניסת ביידן לבית הלבן צריכה להיות, שגם אם הממשל עדיין מתלבט כיצד לקדם את ההידברות בנושא הגרעין האירני, כבר ברור, כי הוא מעוניין לשקם את ההסכם ולשפרו. גורמים אמריקנים במכוני מחקר המקורבים למפלגה הדמוקרטית מודעים אומנם לצורך של הממשל בתקופת התארגנות, אך חוששים מתוצאות הבחירות לנשיאות באירן, האמורות להתקיים ביוני 2021, וכדי לשכך את המתיחות בין שתי המדינות דוחקים בממשל החדש להגיע במהירות להסכמות עם אירן - גם בלי חידוש מלא של ההסכם.

למרות שבכירי הממשל החדש מציגים דעות מגובשות, נראה שיש מצידם נכונות לדון ולהתייעץ בסוגיית אירן והגרעין עם בעלות בריתה של ארה"ב במזרח התיכון, בדגש על ישראל. בסבירות גבוהה, הם יטמיעו במדיניות שיגבשו, גם דאגות ואינטרסים שיוצגו בפניהם. מדובר בממשל בעל ראיית עולם שונה מזו של ממשל טראמפ ועל ישראל, כמו גם מדינות במפרץ, להפנים זאת ולגבש את מדיניותן בהתאם. בהקשר זה בולטת הצהרתו של שר החוץ הסעודי, לפיה הסכם הגרעין לא מספיק ואינו נותן מענה בתחומי הטילים והטרור, אך במסר קונסטרוקטיבי הוא הדגיש, כי מצופה מארה"ב להתייעץ עם מדינות המפרץ במסגרת תהליך החזרה אליו.

לאור זאת, על השיח שישראל צפויה לקיים עם ארה"ב בסוגיית אירן להתבסס על העקרונות הבאים:

  • עמדות קונסטרוקטיביות. העמדה הפומבית הנחרצת שמציגה ממשלת ישראל מאז נבחר ביידן, שלפיה אין לחזור להסכם הגרעין ויש להמשיך במדיניות "מקסימום הלחצים" על אירן, ידועה לממשל הנבחר. אלא שהצגתה כך מבליטה מראש ובפומבי את הפערים בינה לבין ממשל ביידן ומייצרת מתיחות עוד לפני שהחלה כהונתו. נראה, כי הממשל, שכאמור טרם גיבש מדיניות כוללת, פתוח לרעיונות ובוודאי לכאלה שינוסחו על דרך החיוב (מה ניתן לעשות) ולא רק על דרך השלילה (מה אסור לעשות).

על-מנת להשפיע, ישראל צריכה לגבש מסר אחיד לכל הדרגים הפוליטיים והמקצועיים, ממוקד במהלכים בעלי אופי חיובי, למשל התניית החזרה להסכם בציות אירני לתכתיביו, הארכת תוקף הזמן של סעיפי ההסכם (פיקוח, מחקר ופיתוח והעשרה), הגבלות על פרויקט הטק"ק ועל תמיכה בטרור. מנגד, התכחשות ישראלית לכך שמדובר בממשל חדש ובמדיניות אמריקנית שונה מזו של הממשל הקודם, קרי "התקבעות" בעמדות קודמות, עלולה לחבל ביכולתה של ישראל להשפיע על הממשל ואף לגרום עימות גובר עימו כבר בראשית כהונתו.

  • מיקוד השיח. ביידן שב ומדגיש, כי ארה"ב לא תאפשר לאירן להשיג נשק גרעיני. בראייתו, הסכם הגרעין משרת מטרה זו ולכן יהיה על ארה"ב לחזור אליו מהר ככל האפשר. מעבר לכך נראה, כי הממשל החדש מתלבט לגבי הדרך לכלול את סוגיית ארסנל הטילים של אירן ואת פעילותה האזורית בהסכמים עתידיים עימה.

על-רקע זה חשוב שישראל תגבש במהירות את דרישותיה. זאת, תוך התחשבות בכך שמבחינת הממשל החדש, אין לקשור בין חזרה להסכם לבין הדרישות מאירן בתחומי הטילים והפעילות האזורית, אלא יש למנף את השיח על אודות חידוש ההסכם כדי להגיע במהירות לדיון על הסכם חדש שיכלול גם דרישות נוספות שמעבר לסוגיות הגרעין. את הצגת הדרישות כדאי לבצע בתאום עם מדינות המפרץ (שמבחינתן הטק"ק והפעילות האירנית האזורית הם האיומים המרכזיים והמיידיים). כן יש לקחת בחשבון, כי סעודיה צפויה להיתקל בגישה שלילית מצד ממשל ביידן והקונגרס, ולכן ישראל תתקשה להישען עליה בניסיון להשפיע על עמדת הממשל.

  • דיסקרטיות. יש להעביר מסרים ישירות לצמרת האמריקנית, "בצינורות המקובלים", ובוודאי לא באמצעות התבטאויות לתקשורת והדלפות. בלינקן הדגיש זאת לאחרונה בהקשר הישראלי. לדבריו, הממשל מודע לכך שיש אינטרסים שונים, אך "ביידן מאמין שחילוקי הדעות בין ידידים צריכים להישאר מאחורי דלתות סגורות. אתה לא רוצה להעמיד את הידידים והשותפים שלך בפינה, לא צריך לכבס את הכביסה המלוכלכת בחוץ". ברקע הדברים ניצב זיכרון מדרך הפעולה של ישראל מול ממשל אובמה - העברת מסרים בתקשורת, שהביכה את הממשל האמריקני והציגה בפומבי את המחלוקות בציר וושינגטון-ירושלים.

  • "ידיים נקיות". מיד לאחר ההתנקשות בפחריזאדה, ראו רבים בארה"ב את המהלך כביטוי לכוונה ישראלית לטרפד את נכונותו העקרונית של הממשל החדש לשוב להסכם הגרעין. בכירי הממשל המיועדים נמנעו מלבקר את ההתנקשות, אך ביידן אמר כי קשה לדעת עד כמה תשפיע ההתנקשות על המו"מ עם אירן. הערכה של הממשל החדש לפיה ישראל "מנסה לגנוב סוסים" עם ממשל טראמפ או פועלת מאחורי גבו בניסיון להשפיע על החלטותיו, תקשה מאוד על ישראל לייצר את השיח האינטימי שיידרש כדי להשפיע על ההחלטות שיתקבלו. יתר על כן: כך יוצפו גם זיכרונות בעייתיים אצל ביידן אישית לגבי ההתנהלות הישראלית, ובכלל זה ההודעה במהלך ביקורו בישראל (מארס 2016) בדבר תוכניות בנייה במזרח ירושלים, שעוררה זעם אצלו ואצל הממשל האמריקני בכלל.

  • עבודה מול הקונגרס והציבור. היחסים האסטרטגיים בין ארה"ב לישראל מבוססים על יחסים בין העמים, לא רק בין המנהיגים, ובהתאם על ישראל להפעיל "עוצמה רכה" גם מול הציבור האמריקני ונבחריו. לשם כך, בתיאום עם הממשל ורק כמהלך משלים (ולא תחליפי) לדיאלוג עימו, נדרש מאמץ סדור של דיפלומטיה ציבורית לגיוס תמיכה (ציבורית ופרלמנטרית) בעמדות הליבה של ישראל.

בשורה התחתונה: למרות הצורך של הממשל האמריקני החדש להתמקד בחודשים הראשוניים לכהונתו בסוגיות פנים, סביר, כי גם הסוגיה האירנית תתפוס מקום מרכזי בסדר היום והממשל יפנה בדחיפות לעסוק בה. התנהלותה של ישראל ויוזמות שתנקוט בהקשר זה, צפויות להגדיר במידה רבה את טיב היחסים בין שני הממשלים לאורך זמן, את היקף הקשב לעמדותיה של ישראל ואת השפעתה על האסטרטגיה האמריקנית. על ישראל להציג את הסתייגויותיה ממדיניות הממשל, ככל שיהיו, אך גם לפעול בתיאום עם הממשל כדי לקדם מדיניות שתשרת את האינטרסים של שתי המדינות.


אלדד שביט הוא חוקר בכיר ורותם אורג הוא עמית מחקר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  12/12/2020   |   עודכן:  12/12/2020
אלדד שביט, רותם אורג
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  הגרעין האירני
גורמים מדיניים בכירים בירושלים אומרים כי חזרה של ממשל ג'ו ביידן להסכם הגרעין עם אירן שממנו נסוג הנשיא טראמפ ב-2018 עלולה לעורר מרוץ חימוש גרעיני באזור מחשש שאירן תשיג פצצה גרעינית, מדובר על מדינות כמו סעודיה, מצרים וטורקיה שמעוניינות אף הן להשיג נשק גרעיני ואם אירן תשיג אותו לפניהן יפתח מרוץ חימוש במזרח התיכון. הנשיא ג'ו ביידן הביע בעצמו חשש מהאפשרות הזו בראיון שהעניק לעיתון "ניו-יורק טיימס" בשבוע שעבר.
"אבי פצצת הגרעין האירנית" מוחסן פחרי זאדה חוסל בטהרן ב-27 בנובמבר, בכירי ההנהגה האירנית ו"משמרות המהפכה" משמיעים מאז איומים ואזהרות כי בכוונתם לנקום את מותו אך בפועל, מלבד החלטות של הפרלמנט האירני בדבר העלאת רמת ההעשרה של האורניום ל-20 אחוזים והשהיית פעילות הפקחים הבינלאומיים במתקני הגרעין, לא נקטה אירן בשום פעולת נקם מעשית בשטח.
בארבע השנים היה לאויביה של אירן ידיד בבית הלבן: דונלד טראמפ האשים אותה בבעיות במזרח התיכון, מכר נשק לישראל ולמדינות ערב והוציא את ארה"ב מהסכם הגרעין. ג'ו ביידן, מצידו, מעדיף מדינאות על פני עיצומים ודיבורים על פני חיסולים. הוא גם הבטיח לחזור להסכם הגרעין, אם אירן תפסיק להפר אותו.
07/12/2020  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
אחד התרחישים שחוזה מערכת הביטחון הישראלית לתגובה אירנית על חיסולו של "אבי הפצצה הגרעינית" המדען מוחסן פחרי זאדה הוא מתקפת טילים בליסטיים מדויקים ארוכי טווח מאירן לעבר יעדים אסטרטגיים בישראל לקראת סוף החודש.
לנוכח האיומים הנשמעים באחרונה מצד גורמים אירניים לנקום את מותו של המדען האירני, ולאור מעורבותם בעבר של גורמים אירניים בפיגועי טרור במדינות שונות, קיים בירושלים חשש כי אירן תנסה לפעול בדרך זו נגד יעדים ישראלים. בעקבות כך, פרסם (יום ה', 3.12.20) אגף לוט"ר שבמטה לביטחון לאומי אזהרת מסע.
03/12/2020  |  עידן יוסף  |   חדשות
רשימות נוספות   /   הגרעין האירני  /  מי ומי  
אירן פרסמה תמונות החשודים  /  עידן יוסף
ישראל העלתה כוננות בנציגויותיה בעולם  /  עידן יוסף
ראש תוכנית הגרעין חוסל בטהרן  /  עידן יוסף
ההכלה האסטרטגית של אירן  /  יוני בן-מנחם
התנקשות בטהרן, שתיקה בירושלים  /  עמוס ידלין, אסף אוריון
המלחמה החשאית נגד הגרעין האירני  /  יוני בן-מנחם
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אורי מילשטיין
אורי מילשטיין
פרוץ מלחמת העולם השנייה בהתקפת גרמניה על פולין; הפייסנות של צרפת ואנגליה כלפי גרמניה גרמה לתוצאה הפוכה; צבא צרפת היה חזק מצבא גרמניה אך התרבות הצבאית הצרפתית הייתה תבוסתנית; ניצחון...
הרצל ובלפור חקק
הרצל ובלפור חקק
דברי הספד עם הבאתה למנוחות של המשוררת דלית בת אדם    שירתה הזכה של דלית בת אדם ידעה לשבות לבבות, שירה שהלכה במסלול השיבה המאוחרת, שיבה למחוזות ילדותה, למחוזות הקסם של ימי האתמול
דן מרגלית
דן מרגלית
אנשי ושוטרי איתמר בן-גביר שורפים את חווארה, עוקרים מטעי זיתים ומביאים על ישראל את האסון שכל הקהילה הבינלאומית, ובוודאי בית הדין הבינלאומי בהאג, נגדנו
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il