|   15:07:40
  רפי מן  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
פלמינגו ספא: יום כיף זוגי בלתי נשכח בחיפה
כתיבת המומחים
טיפול בתא לחץ: להתחזק בנשימה

איך יוצאים מהפלונטר

עורכים בגלי-צה"ל מאשימים: התחנה שמאלנית ומסייעת לאויב. מסקנות הקצין הבודק: אין יסוד לטענות. השנה: 1982
23/07/2011  |   רפי מן   |   כתבות   |   העין השביעית   |   תגובות
תחנת גלי צה''ל.נחלצה מן הפלונטר שבו סיבכו אותה מבקריה. עד המשבר הבא [צילום: מן הטלוויזיה]

ענני הסערה הראשונים הגיעו דווקא מראשון-לציון, מ"הפרלמנט של ראשון", חבורת גברים בני המושבה הוותיקה, שנהגו להתכנס בקפה של ליוש כדי לדון בענייני השעה בלשון משוחררת וציורית. בין מייסדי הפרלמנט היה העיתונאי אורי פורת, לימים יועץ התקשורת של מנחם בגין ומנכ"ל רשות השידור. כקוריוז מקומי אפילו זכו הפרלמנטרים לפינה קבועה בתוכנית הצהריים של גלי-צה"ל "שעתיים משתיים".

אבל בקיץ 1982, בעיצומה של מלחמת לבנון הראשונה, הסתיים הרומן בין חברי הפרלמנט לתחנה הצבאית. הפרלמנטרים ביקשו לדבר בפינה המשודרת בשבחם של שר הביטחון אריאל שרון והרמטכ"ל רפאל איתן במלחמה השנויה במחלוקת. עורכי התוכנית סירבו, והסבירו להם שיש הנחיה שלא לדון בשידור בנושאים השנויים במחלוקת הקשורים בקרבות בלבנון.

חברי הפרלמנט, אמנון נחמיאס ויגאל בקר, התלוננו על כך ש"הוטלה עליהם צנזורה קשה מאוד". גלי-צה"ל, כך טענו, הפכה להיות "שופרם של אלה המזוהים כבעלי דעות שמאלניות, אנטי-ממסדיות ואף אנטי-צה"ליות".

באותם ימים עקבה לשכת שר הביטחון בשבע אוזניים אחר מה ששודר בגל"צ. אריאל כהן, שערך כאיש מילואים את התוכנית "נכון לעכשיו", הודח, ושירות המילואים שלו הופסק לאחר ששמו נמצא על אחת מן העצומות שקראו להפסקת המלחמה. בספר "גלי-צה"ל כל הזמן", המתעד את תולדות התחנה, מצוטט מכתבו של ראש אכ"א דאז, משה נתיב, לכהן: "אחת המטרות המוטלות על כלי התקשורת הצבאיים הינה לחזק את רוחו של החייל לקראת ביצוע המשימות המוטלות עליו. קשה מאוד לצפות כי אנשים אשר אינם מאמינים, ואף להפך, במשימות המוטלות על החיילים - יוכלו לחזק אותם".

כך הופסק גם שירות המילואים של דן שילון. היה זה בעקבות דברים שאמר לאחר נאומו של מנחם בגין, שבו קבע ראש הממשלה כי "בתולדות מלחמות העמים לא הייתה מלחמה צודקת מזו". למחרת הנאום, בשידור בגל"צ, ציטט שילון את בגין והוסיף: "ואנחנו ניאלץ לחזור עכשיו לספרי ההיסטוריה הישנים, ונבחן אם לא היו מלחמות צודקות ממנה". בספרו "בשידור חי" כתב שילון כי בלשכות ראש הממשלה ושר הביטחון "לא היו מוכנים לעבור לסדר היום על השידור התבוסתני שלי בגלי-צה"ל".

למחרת, משחזר שילון, סיפקתי להם את העילה הסופית לפיטורי. "שעות לפני השידור כינה רבין את מלחמת לבנון 'פלונטר', ואני שאלתי את המאזינים: 'איך יוצאים מהפלונטר הזה?'". מיד בתום השידור טילפן אליו מפקד התחנה דאז, צבי שפירא, והודיע לשילון שהוא מודח מהשידורים, בהחלטת שר הביטחון והרמטכ"ל.

הלחצים הגיעו לא רק מן הלשכות. גם בתוככי התחנה נשמעה ביקורת. המבקרים היו העורכים אבשלום קור ועמנואל הראובני. ב-11 ביולי 1982 קיבץ הראובני מה שהגדיר "לקט מקרי" של ציטוטים משידורי גל"צ, והעבירם ללשכות בגין ושרון. הוא הזכיר את שאלתו של יעקב אגמון לקצין דרוזי, שמונה לפקד על כפר בלבנון: "איך אתה יכול לשכנע אותם שישראל בסדר, כאשר ממשלת ישראל מפקיעה לכם אדמות?".

בלקט הייתה גם שאלה שהוצגה למפקד טייסת בחיל האוויר, כיצד מתמודדים הטייסים עם העובדה שהם נדרשים להפציץ בלבנון גם אוכלוסיה אזרחית. וגם הערתה של כרמית גיא כי לבנון היא ארץ יפהפייה ונמצאו בה גם בתי-כנסת עתיקים, "ומה שמדאיג אותה זה שעכשיו ירצו להתנחל שם", כתב הראובני.

בשלהי יולי כינס הרמטכ"ל איתן את בכירי גל"צ בלשכתו. גם קור והראובני הוזמנו. נחום ברנע הביא באותם ימים ב"דבר" את תרשים השיחה עם רפול. "אני לא שומע רדיו", אמר הרמטכ"ל, "אבל אני שומע עליכם דברים. דברים טובים, וגם דברים לא טובים. אני שומע שאתם עצמאיים ולא נותנים לאף אחד להגיד לכם מה לעשות".

אבשלום קור: "אני רוצה להגיד שלצה"ל לא הייתה תחנת שידור במלחמה הזו. גלי-צה"ל שירתה את מטרות המחבלים. חנה זמר [עורכת "דבר" ששידרה תוכנית קבועה בגל"צ] שאלה טייסים בראיון איך הרגישו להפציץ אזרחים. אני הייתי שואל אותם איך מרגישים מול העובדה שהמחבלים ממקמים מפקדות בתוך האוכלוסיה האזרחית [...] אני אומר את הדברים האלה כדי שבמלחמות הבאות תהיה לצה"ל תחנה משלו". עמנואל הראובני: "יש לי שני בנים בגיל צבא. הם באים אלי ואומרים: איך זה שגלי-צה"ל, כמו הטלוויזיה, מסייעים לאש"ף?".

מול ההתקפות הללו הציג סגן מפקד התחנה, אלון שליו, דוח פנימי מפורט שהוכן בתחנה. "הרמטכ"ל, אתה נמצא במתקפה מאורגנת. אני רוצה לשים לך תיק בצד הנייר שהגישו לך. יש שם את כל המידע על תפקוד התחנה מאז תחילת המלחמה. 3,000 פריטים". הדוח המפורט הוכן על-ידי איש המילואים יהודה ליש, ונשא את הכותרת "הפקת לקחים ממבצע שלום-הגליל". הוא תיאר כיצד הותאם כל לוח השידורים למלחמה ואף ציטט תגובות חיוביות רבות שנשמעו מחוץ לתחנה.

העורך הבכיר, שמואל אוקון-נחושתן, הציע לרמטכ"ל לערוך סקר ביחידות צה"ל. "אני מוכן להתערב על כל המשכורת שלי ללב"י", אמר אוקון. "בדוק בכל יחידה בצה"ל. 90 מכל מאה חיילים יגידו לך שהם בעד גלי-צה"ל. כל כלי התקשורת הממלכתיים מותקפים. מה אתה שומע על גלי-צה"ל? כמה ניירות עם האשמות אנונימיות?".

הסערה סוקרה בהרחבה בעיתונים בקיץ 1982. אחר-כך עלה הנושא לדיון במליאת הכנסת. גאולה כהן שיבחה את קור והראובני. דב שילנסקי הרחיק לכת והשווה את שדרי התחנה ל"לורד האו-האו", הבריטי ויליאם ג'ונס שחצה את הקווים בימי מלחמת העולם השנייה, השתתף בשידורי התעמולה של גרמניה הנאצית, וסופו שהוצא להורג בתלייה.

אורה נמיר, יו"ר ועדת החינוך, יצאה להגנת התחנה ומתחה ביקורת על מבקריה. היא הגדירה את גל"צ כ"אחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של המדינה, תחנת שידור שבטוב טעם, בדרכי נועם, בפתיחות אינטלקטואלית אמיצה, הוכיחה קבל עם ועדה כי אפשר להתחרות על טעם הקהל ולנצח בלי להתפשר עם הרמה הבינונית ואף הנחותה ממנה".

כדי לצאת מן הפלונטר מינה הרמטכ"ל קצין בודק, אל"מ ראובן גל, שהיה קודם לכן ראש מחלקת מדעי ההתנהגות בצה"ל. גל נפגש עם המתלוננים ועם רבים מאנשי התחנה ואסף מסמכים. הוא מצא כי טענות קור שגל"צ "נותנת במה לספקות" באשר למלחמה התמקדו בשלושה מקרים בלבד. הוא בחן את התבטאויותיו של שילון וקבע כי האמירה "איך יוצאים מהפלונטר" אושרה לשידור על-ידי עורך התוכנית, לאחר שרבין השתמש בביטוי זה קודם לכן. הייתה טעות בשיקול הדעת, כתב גל בדוח שלו, אבל "במקרים הללו אין עדות לליקוי בסיסי במערכת, אלא מקרה יוצא דופן שאינו מעיד על הכלל".

קור טען באוזני גל כי תשעה מאנשי המילואים של התחנה חתמו על עצומות נגד המלחמה, אבל בבדיקה התברר כי רובם לא זומנו למילואים בימי המלחמה, כדי למנוע מראש כל אפשרות של התבטאות פוליטית. רק אריאל כהן, שחתם וגויס למילואים, הועבר מתפקידו.

ובאשר לטענות קור והראובני בדבר השאלה למפקד הטייסת על תקיפת מטרות אזרחיות - התברר לאל"מ גל כי השאלה שולבה בראיון על-פי בקשה מפורשת של ענף יחסי-ציבור במפקדת חיל האוויר, כדי שהמרואיין יוכל להתמודד עם טענות שנשמעו בעניין זה.

גל היה חד-משמעי במסקנותיו. הוא לא מצא יסוד בדברי המתלוננים שהטילו דופי בתפקוד גלי-צה"ל. גם לא בטענות שהתחנה נקטה עמדה ביקורתית או מסויגת כלפי המלחמה. "הן האווירה והן המדיניות של התחנה במשך כל ימי המלחמה היו של תחנה צבאית מגויסת הפועלת ומשרתת את הצבא, ומכוונת כולה לתמוך ולחזק את-ידי הלוחמים בחזית, ואת רוחו של הציבור בעורף", כתב גל.

גל קבע כי מפקד התחנה, שפירא, וסגנו, שליו, פעלו "באופן יעיל ביותר, תוך הסתגלות מהירה ומתמדת להתפתחויות בשטח מחד, ותוך הקפדה מוגברת מהרגיל על שליטה, בקרה ואיזון של החומר המשודר מאידך [...] להערכתי הצליחה התחנה בזמן המלחמה למצות את מלוא גמישותה ואופיה הדינמי בתוך ה'מתחם' הצר ביותר של התחנה הצבאית, הפועלת למען הצבא בעת שהצבא נלחם בחזית".

"פרשת קור והראובני" הייתה ציון דרך חשוב בתולדות התחנה. גלי-צה"ל הועמדה במבחן קשה בשל מאבקים אישיים שחברו לשיקולים פוליטיים. היא לא הייתה עוד תחנה קטנה בשולי עולם התקשורת, אלא מצאה עצמה באור הזרקורים, בלב המחלוקת, נתונה לחשדות ונאלצת להיאבק על יוקרתה המקצועית ומעמדה בתנאים קשים. אבל המסמך הרשמי שהוגש לרמטכ"ל בסופו של הבירור טיהר את התחנה הצבאית מהטענות שנשמעו נגדה. היא נחלצה מן הפלונטר שבו סיבכו אותה מבקריה. עד המשבר הבא.

רשימות קשורות:

- של מי הסקופ?
- מה בוער?
- לחץ ברשות השידור - פחד וחשבון
- מבוקשת: סביבה ידידותית
- קטעים מדוח רפאל ורדי

רוב המידע מבוסס על הספר "גלי-צה"ל כל הזמן" מאת רפי מן וציפי גון-גרוס (ההוצאה לאור של משרד הביטחון, 1991)
תאריך:  23/07/2011   |   עודכן:  23/07/2011
רפי מן
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
איך יוצאים מהפלונטר
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
צנחן
24/07/11 01:18
פורום: העין השביעית כתוב הודעה
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מצאתי עצמי יושבת על כורסה בישיבת המערכת של הערוץ הראשון ביום חמישי 21.7.11 שלצידי על הכורסה מתרווח אכא, אורי כהן אהרונוב ולידו ידידי, צלם הטלוויזיה יוסי מימוני. אכא החזיק את עיתוני היום, קרא בעיתון 'הארץ' וב'ישראל היום'. פניו הביעו שמחה. הגעתי בהפתעה לבקר חברים בטלוויזיה הישראלית. כשרכזת מערכת החדשות עברה על נושאי האקטואליה לחדשות הערב ולחדשות הלילה, הרגשתי מועקה. רק דבריו של אכא שישב לידי שובבו את לבי. הוא לחש לי בשקט בלא שאף אחד ישמע. "אני יכול לומר להם שאת אשתי החדשה?" הסתכלתי עליו ומבוכה השתלטה עלי. "אתה יכול לומר אשתך בפוטנציה."רציתי לשמח את אורי כהן אהרונוב איני יודעת למה. הבנתי שזו הייתה משאלת לב סודית. רצונו למצוא אשה חדשה בחייו. אישה שתפיח בו רוח חדשה. תקווה לחיים. לא ראיתי בדבריו אמירה אישית דווקא אלי אלא אמירה אישית פנימית. ישבתי לידו כמה רגעים. לא יכולנו לדבר. מדי פעם הביטו עלינו ממערכת החדשות וביקשו שנהיה בשקט. האמת, לא דיברנו רבות. הוא מסר לי את גיליון עיתון החדשות כמו מוסר לי משהו יקר ערך. וכשעיינתי בעיתון והגעתי לעמוד המבשר על מינוי של יוני בן מנחם הוא לחש לי, חבר טוב שלי. גאה בחברו שהשיג את התפקיד המכובד. היה ניכר שלאכא מעמד מיוחד בחדר החדשות. רוב הזמן היו לו הודעות שהרטיטו את המכשיר הנייד שלו. הוא הוציא אותו מדי פעם מכיסו ועיין בו, ואחר השיבו לתיקו. הוא נשמע מודאג כשאמרתי שאני חוזרת לנתניה. כשהגעתי לנתניה כעבור כשעתיים הוא צלצל לברר אם הכול כשורה. זו הייתה דאגה אמיתית.
22/07/2011  |  שושנה ויג  |   כתבות
פיצוץ "מלון המלך דוד" ב-22 ביולי 1946 אמור היה לסמל את נקודת השיא בפעולות "תנועת המרי" נגד הבריטים. הדבר הוטל על האצ"ל, משום שראשי תנועת המרי היו מודעים היטב לקשיי הביצוע ולא העזו ליטול על עצמם את הסיכונים הכרוכים בכך, תוך שהם נתלים בנימוק (הנכון כשלעצמו), "שלאצ"ל יש יותר ניסיון בפעולות מסוג זה." יחד עם זאת, לא סנה, לא גלילי, וגם לא יצחק שדה - התכוונו להותיר את הילת ההצלחה של המבצע לאצ"ל אלא ליטול אותו לעצמם. ורק כשנודע דבר ההרג הרב בעטיו של אי-פינוי המלון על-ידי הבריטים - מיהרו לתבוע ממנחם בגין, שייטול אחריות בלעדית למבצע, נאחזים בכל כוחם בטענה הכוזבת של יצחק שדה, "שהפעולה יצאה לפועל שלא לפי לוח הזמנים המתוכנן..."
22/07/2011  |  יוסף עברון  |   כתבות
מה צריך לקרות כדי ש-500 מיליון עסקים קטנים-בינוניים ברחבי העולם יעברו לענן?
22/07/2011  |  אביב איינהורן  |   כתבות
בנייה ירוקה היא בנייה חכמה המקנה למשתמשים איכות חיים בריאה יותר, תוך צמצום ההשפעות הסביבתיות. מטרת הבנייה הירוקה היא יצירת סביבת מגורים בריאה ונוחה, תוך הימנעות מפגיעה במשאבים טבעיים מתכלים. מטרה זו מושגת על-ידי שימוש בחומרים ממוחזרים ותכנון המאפשר חיסכון מרבי באנרגיה.
22/07/2011  |  אורי הלוי  |   כתבות
אלו ימים לא נוחים לעבודת צוות. הפעילות או הכיוון בהם בוחר אדם אחד, אינם מתאימים לדרכו או לצרכיו של האחר. העדיפות תהיה לעבודה אינדיבידואלית. עד התאריך 25.7 הרגישות גבוהה יותר ומעוררת גם גל של פעילות לוחמנית במקומות החמים על פני הגלובוס. אפשרי שהטבע מתעורר. היזהרו בבקשה מתאונות, מאש או מאדם שמשתמש ברטוריקה המסיתה את המאזינים, אדם שתוכן דבריו משלהב יצרים אלימים.
22/07/2011  |  טובה ספרא  |   כתבות
לא שוחד   /  אורן פרסיקו
הנשר נחת ונחשף  /  אורן פרסיקו
הכתב משה נוסבאום מבוקש לעדות  /  אורן פרסיקו
מאגודה מקצועית למועדון חברים   /  אורן פרסיקו
פיל כסף  /  אורן פרסיקו
באישור השר  /  אורן פרסיקו
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
חיים רמון
חיים רמון
יש רבים בדרג הצבאי ובדרג המדיני שהיו צריכים ללכת הביתה עוד לפני חליוה, ואני מקווה שכך יקרה בעתיד הקרוב
דן מרגלית
דן מרגלית
בעבר אנשי ציבור הכחישו שחטאו בעבירות של הצווארון הלבן, לקחו כסף? לא ולא    עתה הרושם הוא שכאשר מטיחים בהם זאת הם משיבים לא בהכחשה אלא ב"אז מה"?
רפי לאופרט
רפי לאופרט
התהפוכות הפוליטיות והדמוגרפיות השליליות בארה"ב משתקפות יותר ויותר בהתנהלות ממשל ביידן במשבר האזורי הנוכחי    השילוב האפרו-אמריקני-מוסלמי והאנטישמי מעמיק את אחיזתו והשתלטותו
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il