|   15:07:40
  איילת נדיב  
דיאטנית קלינית סטודיו C
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?
קבוצת ירדן
עיצוב הבית: לבד או בעזרת מעצב פנים?

בזעת אפך תאכל לחם

חשיבותו התרבותית של הלחם היא בהיותו סמל לבסיס הקיום האנושי בתקופות רעב, בהן הוא מהווה מרכיב הישרדותי המספק אנרגיה התורמת לקיומנו וגם בתקופות של שגשוג ושובע
04/11/2013  |   איילת נדיב   |   כתבות   |   תגובות
[צילום: סטודיו C]

בשנים האחרונות חל שינוי משמעותי בהיצע הלחם על מדפי הסופר. בעבר היו רק שלושה סוגי לחמים: הלבן, השחור והחלה. כיום, יש אין סוף סוגי לחמים ממאפיות שונות, מקמחים שונים, בהרכבים שונים ועם תוספות מגוונות.

למעשה, הלחם הינו מרכיב בסיסי בתזונה האנושית, מאז שתרבת האדם את הדגנים. ישנם אינספור אמרות הקשורות ללחם, ורק בתנ"ך עצמו מופיעה מילה זו 280 פעם, כשסביבה משמעויות רוחניות, גשמיות ותרבותיות.

לפי ההלכה היהודית, יש לנהוג בכבוד בלחם והוא מהווה את עיקר הארוחה, כאשר בברכתו פוטרים את שאר המאכלים. חשיבותו התרבותית של הלחם היא בהיותו סמל לבסיס הקיום האנושי בתקופות רעב, בהן הוא מהווה מרכיב הישרדותי המספק אנרגיה התורמת לקיומנו וגם בתקופות של שגשוג ושובע. החיטה משמשת במשך אלפי שנים כרכיב תזונתי מרכזי והיא מכילה כמות גבוהה של חלבון, מינרלים וויטמינים.

במדינות העולם קיימים סוגי לחם שונים, הנבדלים זה מזה בסוג הקמח, באופן הכנת הלחם ובתוספות השונות כגון: סובין, סיבים, לתת ועוד. סוג הקמח נקבע לפי הדגנים מהם הוא מופק, ביניהם ניתן למצוא את החיטה, הדוחן, השיפון, השעורה, התירס ושיבולת השועל. ככל שהקמח בלחם קרוב למצבו הטבעי ופחות מעובד, כך נשמר ערכו התזונתי, הוא מכיל יותר ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. בהתאם לכך, לדוגמא, קמח חיטה מלא מכיל את כל חלקי הגרעין, להם ערך תזונתי גבוה. לעומתו, קמח חיטה לבן רגיל, עבר תהליכי עיבוד מורכבים, אשר גרמו לאיבוד ערכים תזונתיים חשובים, ובמקביל הוספו לו מייצבים ומשפרים מלאכותיים. כמו-כן, הקמח הלבן עתיר קלוריות, מכיל רמות גבוהות של עמילן שנספג לדם במהירות ובהתאם מעלה את רמות הסוכר בדם במהירות ועלול לגרום לכמיהה לסוכרים, לשינויים במצבי רוח ולעלייה במשקל.

כיום, בעקבות טרנד הבריאות העולמי, שהגיע גם למדפי הלחם, ניתן למצוא מגוון רחב של לחמים המתהדרים בהיותם "לחם בריאות". לכאורה, אין הגדרה ברורה מהו "לחם בריאות", על כן, כל אחד יכול להכתיר את לחמו כ"לחם בריאות", כשלמעשה לא כל לחם הנושא את התואר הזה, אכן עונה לו. לכן, חשוב לדעת ולהכיר שישנם מרכיבים מסוימים שלחם שעונה להגדרה של "לחם בריאות" חייב להכיל אותם.

מרכיב בריאותי מרכזי בצריכת לחם, הינו בהיותו עשוי מפחמימות מורכבות. פחמימות מורכבות תורמות לעלייה מתונה של הסוכר בדם ולתחושת שובע, לאורך זמן. כמו-כן, הן מעלות את רמת הסרוטונין בדם, המשפיע על מצב הרוח שלנו לטובה, משרה תחושת רגיעה, שלווה ונינוחות. לכן, רבים הנוטים להפחית בלחם, בגלל הרצון לשמור על משקל, נוטים להיות רעבים, עצבניים וחסרי סבלנות יותר מאלו המשלבים בתפריט היומי שלהם כמות מספקת של לחם לאורך כל היום.

שני רכיבים נוספים בעלי חשיבות בריאותית בלחם, הינם הסיבים התזונתיים, המסיסים והבלתי מסיסים. הסיבים התזונתיים המסיסים סופחים אליהם מים בקיבה, וכך הם מסייעים לפעילות תקינה של הקיבה, תורמים לחילוף החומרים בגוף, ויוצרים תחושת שובע ומלאות לאורך זמן. סיבים אלו מצויים בעיקר בלחמים העשויים משיבולת שועל ושעורה. הסיבים הבלתי מסיסים, מסייעים גם הם בספיחת מים למעיים, תורמים לזירוז העיכול, מונעים עצירות, טחורים וסרטן המעי הגס, תורמים לסילוק שומנים מכלי הדם ומשפרים את זרימת הדם. סיבים אלו מצויים בעיקר בלחמים העשויים מחיטה מלאה ושיפון. שני סוגי הסיבים המסיסים והבלתי מסיסים, מסייעים באיזון רמות הסוכר ובהורדת הכולסטרול והשומנים בדם.

גורם נוסף, אליו יש לתת את הדעת, בהיותו חשוב לבריאותנו, הוא ערכו הקלורי של הלחם שאנו צורכים. ערכם הקלורי של מוצרי הלחם משתנה בהתאם לסוג הדגן ממנו עשוי הקמח, בכמות הקמח, בדרך עיבודו ובתוספות שבו. לדוגמא, פרוסה אחת של קמח מלא שווה בערכה הקלורי לשתי פרוסות של לחם קל, בהיותו מכיל פחות קמח ועשיר בסיבים תזונתיים, הדלים בקלוריות.

מעבר לכך, בבואנו לבחור לחם, יש חשיבות למצבנו הבריאותי ולנתונים הפיזיולוגים שלנו. לחמים שונים העשויים מסוגי קמח ובהרכבים שונים, יכולים לסייע לנו להתגבר על בעיות בריאותיות ולשפר את אורח חיינו.

להלן סקירה קצרה אודות סוגי "לחמי הבריאות" הבולטים, על מאפייניהם ותרומותיהם התזונתיות והבריאותיות:

לחם מקמח מלא חיטה או שיפון

לחם מקמח מלא העשוי מחיטה שלמה ולא מעובדת, מכיל מולסה (סוכר חום), מלח, גלוטן חיטה, שמרים וסוכר. הקמח מופק מטחינת גרעין החיטה בשלמותו, לכן הוא עשיר יותר ברכיביו התזונתיים. לחם זה מומלץ לאנשים בריאים, הוא משביע, מספק אנרגיה זמינה, מכיל ויטמינים ועשיר בסיבים.

שימו לב - על המדף ישנו סוג לחם הנקרא "לחם מחיטה מלאה", אך מדובר בלחם מקמח לבן שנוספו לו קרמל, מולסה או סובין. התקן הישראלי ללחם מלא מאפשר לקרוא ללחם מלא גם אם 49% הוא של קמח לבן. לחם השיפון המלא מומלץ במיוחד לחולי סוכרת כיוון שהוא בעל אינדקס גליקמי נמוך. הוא שונה בטעמו החמצמץ ובמרקמו הדחוס, אך בפרוסה קטנה שלו קיים ריכוז גבוה יותר של רכיבים תזונתיים, במידה ולא הוסיפו לו קמח לבן.

לחם מחיטה טרום נבוטה

בתהליך עיבודו של לחם מסוג זה, גרעיני החיטה מושרים במים ונטחנים לפני שהם מתחילים לנבוט וכך, הגרעינים הופכים לעשירים מאוד במינרלים, בוויטמינים מסוג B, בחומצה פולית, בסיבים תזונתיים ובנוגדי חמצון. הוא מומלץ לאנשים השומרים על בריאות כלי הדם והלב.

שימו לב - מכיוון שהקמח מופק מגרעינים רכים במיוחד, הלחם מתפורר בקלות ואינו שומר על מרקם מוצק כבלחם רגיל.

לחם שאור

מכיל קמח מלא, שמרים, גלוטן, מלח ומחמצת שאור. השאור מאפיין את אופן ההכנה של הלחם ולא את מרכיביו. עיקרון ההכנה הוא שימוש ב"תאי שמר", היוצרים מחמצת בצק ספוגית, שמלאה בפחמן דו-חמצני וכוהל, ומשמרת את ערכיו התזונתיים לאורך זמן.

לאחר האפייה מתקבל לחם בעל טעם ייחודי וחמצמץ עם קרום עבה ופריך, הנשמר טרי לזמן רב יותר. לחם השאור אינו מכיל שמרים רגילים, לכן הוא מומלץ לסובלים מקנדידה ומבעיות עיכול של לחם רגיל, כמו גזים וכאבי בטן, אך לא לחולי צליאק.

לחם כוסמין

לחם מסוג זה מכיל כוסמין, שהינו דגן ממשפחת החיטה. הכוסמין הוא בעל הרכב חלבונים ייחודי ובעל ערך תזונתי גבוה, קל יותר לעיכול לאלו שרגישים לחלבון החיטה ולגלוטן.

כמו-כן, הכוסמין מכיל רכיבים ייחודיים שמסייעים לחיזוקה של המערכת החיסונית.

לחם דגנים

לחם מסוג זה, הינו למעשה לחם בסיסי מחיטה מלאה, המועשר בדגנים כמו שעורה, שיפון, שיבולת שועל, דוחן גרעיני חמניות ופשתן טחון, בצורתם הלא מעובדת. תוספות אלו מעלות את ערכו התזונתי של הלחם, כיוון שהם מוסיפים ערכים כמו אומגה 3 וברזל. תוספת של סויה ללחם זה מעשירה אותו בחלבון, בוויטמינים מקבוצת ה-B, ובסידן.

שימו לב - בארבע פרוסות לחם דגנים, המועשר בסויה, יש 500 מ"ג סידן, שזה כחצי מהצריכה המומלצת לרובנו. מעבר לכך, דגנים מלאים נוטים להפחית את רמות הכולסטרול הרע, טריגליצרידים ולחץ הדם, ולעלות את רמות הכולסטרול הטוב. בכדי ליהנות מהאפקט המגן של הדגנים, יש לצרוך כשש פרוסות שלו ביום, במידה ואינכם אוכלים מאכלי דגנים פרט ללחם.

קיימים עוד סוגי לחם רבים וטובים, אשר תרומתם התזונתית לבריאותנו גבוהה. על-מנת לבחור בסוג הלחם שיועיל ביותר לבריאותנו, יש לבדוק את הרכבו התזונתי ולזכור שלא כל לחם שמודבקת לו תגית בריאותית הוא אכן כזה. כמו-כן, חשוב להגביל את הכמות ולהקפיד על צריכה מאוזנת ושילובו של הלחם בתפריט יומי המכיל את כל אבות המזון. בנוסף, באכילת לחם מקמח מלא, חשוב מאוד להקפיד על שתיית מים מספקת במהלך היום, המסייעת לפעולתם המיטיבה של הסיבים ומונעת בעיות עיכול במעיים.

הכותבת היא מנהלת מחלקת דיאטה ברשת סטודיו C
תאריך:  04/11/2013   |   עודכן:  04/11/2013
איילת נדיב
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
המחזמר הקלאסי "סיפור הפרברים" שהגיע לישראל במסגרת סבוב עולמי של ההפקה המתבססת על המקור מברודווי, הוא מעדן מלוטש, חגיגה לאוזניים ולעיניים. זהו עונג צרוף של מחול ושירה, מבוצע בידי להקת שחקנים צעירה ומרשימה. ההפקה בארץ היא בשיתוף האופרה הישראלית, כחלק מהרפרטואר של העונה, ביחד עם משרד ההפקות צמח-עופר.
04/11/2013  |  חיים נוי  |   כתבות
בגלגלצ פצחו בשבוע שעבר בפסטיבל חגיגות 20 שנה לתחנת המוזיקה הפופולרית, עם הבטחה לחודש שלם של חגיגות. זה אינו מפתיע: ג'ינגלים, קדימונים וקמפיינים יחצניים היו בארבעת העשורים האחרונים מסימני ההיכר של גלי-צה"ל. עוד מימיו של יצחק לבני, האיש שהקפיץ תחנה נידחת משולי הסקאלה אל מרכז הזירה התקשורתית, ידעה גלי-צה"ל לשווק את עצמה היטב. תמהיל התוכן וההגשה היה ונשאר המרכיב העיקרי, אבל אחד מסודות ההצלחה, מלבני והלאה, היה ביכולת המתמשכת ליצור תהודה והילה. במלים אחרות: להפוך את גל"צ למשהו גדול מסך חלקיה הטכניים והאנושיים של תחנת שידור.
04/11/2013  |  רפי מן  |   כתבות
עד לפני למעלה משני עשורים הוא היה עיתון התחקירים המוביל במדינה. במשך השנים הארוכות שבהן ראה אור, יצא לפניו שמו של השבועון "העולם הזה" כ"ילד הרע" של העיתונות העברית. בסיסמתו היומרנית, "בלי מורא, בלי משוא-פנים", הוא לא היסס לקדש מלחמה על פרות קדושות, שבעיני כל העיתונים האחרים היו בבחינת נכסי-צאן-ברזל שאסור לגעת בהם לרעה.
03/11/2013  |  ראובן לייב  |   כתבות
נמצא צידוק לדיון מחדש בפרשת הרפז "ישראל היום" מגונן על מפכ"ל המשטרה סבר פלוצקר אינו מתעייף מלהגן על שמם הטוב של העשירים
03/11/2013  |  אורן פרסיקו  |   כתבות
זה שלושה שבועות לא הופיע המנהיג הרוחני העליון באירן עלי חמינאי ברבים בשום אירוע. משקיפים באירן ומחוצה לה סבורים כי המנהיג בן ה-74 חולה במחלה קשה, בלי להזכיר מהי. אין זו הפעם הראשונה שמוזכרת מחלתו. במרוצת 5 השנים האחרונות דובר על כך שהוא חולה בסרטן.
03/11/2013  |  מנשה שאול  |   כתבות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אורי מילשטיין
אורי מילשטיין
פרוץ מלחמת העולם השנייה בהתקפת גרמניה על פולין; הפייסנות של צרפת ואנגליה כלפי גרמניה גרמה לתוצאה הפוכה; צבא צרפת היה חזק מצבא גרמניה אך התרבות הצבאית הצרפתית הייתה תבוסתנית; ניצחון...
יוסף אליעז
יוסף אליעז
אין מנוס מלשמור על ערנות, איסוף מודיעין ומלאי מספיק של חימוש, לרבות מטוסים, טילים ותחמושת אחרת כמו גם אמצעים לגיוס מהיר של כוחות מילואים, רפואה וכל שחיוני להגנה
יוסי אחימאיר
יוסי אחימאיר
ביידן מחצין אינטליגנציה רגשית גדולה (אביגיל..), אך בגלל מחדלו גואה במשמרתו האנטישמיות בקמפוסים    כשיחזרו חטופים, נראה אנשים שבורים גופנית ונפשית; סינוואר ימשיך להחזיק חלק מהחטופים ...
איתן קלינסקי
איתן קלינסקי
כחברה עלינו לשנן את שתי הפרשות ולתת להן ביטוי במערכות חיינו היומיומיים, כחברה עלינו לאמץ את התפיסה החברתית וההומנית לפיה כל בני האדם שווים
אפרים הלפרין
אפרים הלפרין
בי' בתשרי פרצה מלחמה יום הכיפורים    בכ"ב בתשרי שמחת תורה פרצה מלחמת חרבות ברזל    בי"ד בניסן, ערב פסח כמה שעות לפני ליל הסדר הכריז צה"ל בתזמון נדיר אשר רק צבא האויב וארגון החמאס היו...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il