|   15:07:40
  רפי לאופרט  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
כל מה שרציתם לדעת על קנביס רפואי
מחלקה ראשונה
ניסן-אייר בספריו של איתמר לוין
ילד מניח שוקולד על קברו של אביו רוסלן נצ'יפורנקו בבית הקברות בבוצ'ה, בפאתי קייב [צילום: פטרוס ג'יאנקוריס/AP]

תשקיף על מלחמת רוסיה אוקראינה

אנו כבר 76 ימים{1} לאחר פרוץ מלחמת רוסיה אוקראינה. היו "משקיפים" שקצבו לה זמן "קצרצר" וניצחון רוסי מוחץ והיו גם מי שצפו ועדיין צופים תבוסה לרוסים. כיום התמונה מעורפלת יותר ונראה שהכול מבינים שרוסיה מנהלת מאבק שונה מזה שייחס לה - מלחמת בזק והכרעה בנוק-אאוט. המערב מפיץ לא מעט סיפורים שאינם מתאמתים וכיום הדעות והתובנות החלטיות פחות. ננסה להעריך לאן "נוסעת הרכבת"
12/05/2022  |   רפי לאופרט   |   יומני בלוגרים   |   מלחמת רוסיה באוקראינה   |   תגובות

המלחמה באוקראינה אינה מתנהלת כפי שציפו משקיפים במערב ומהלכי המלחמה הרוסיים נראים מהוססים. המערב "תפס ראש" במסע החרמות שלו נגד רוסיה ולמעשה מנהל נגדה מלחמה קרה שמורכבת מחרם כלכלי ופוליטי, אספקת נשק מסיבית לאוקראינה למעט נשק אסטרטגי מובהק, מלחמת תקשורת ותדמית ומלחמת סייבר חלקית. באותה הזדמנות ממש, הוא מכין את צירופן הפורמלי של פינלנד ושבדיה לנאט"ו ומרכז כוחות ליד גבולות המדינות הבלטיות - ליטא, לטביה ואסטוניה - כהרתעה מפני פלישה רוסית למדינות אלה שהצטרפו למעשה לנאט"ו.

אין ספק שרוסיה סברה שאוקראינה לא תצא להילחם נגדה כיריב שווה כוחות. אולם הבנתה של אוקראינה שמלחמה כלשהי היא הדרך היחידה שלה להימלט מ"חסות רוסית" מלאה לטווח ארוך מאוד, היא המנחה את מדיניותה. הוויכוח מתנהל כרגע בשני מישורים: המישור ההצהרתי והמעשי; הראשון שמור בעיקר לאוקראינה והשני - לרוסיה. במצב זה חייבת רוסיה להבטיח את האינטרסים העיקריים שלה במרכז החזית מול המערב במזרח אירופה: אוקראינה, בלרוס, פולין ומולדובה. בעוד פולין אינה מוגדרת כרגע כיעד רוסי מובהק, מזרח ודרום אוקראינה וניתוקה של האחרונה מהים השחור ומים אזוב, הן מטרות-מלחמה מוצהרות.

לפיכך גם ויתרה רוסיה על חלק מכיבושיה בצפון אוקראינה, שכן גבול הצפון בחלקו הוא גבול רוסי "טהור" ובחלקו גבול בלרוסי. כאשר תשלוט רוסיה במולדובה (חלק מתוכניתו המוצהרת של פוטין) ויעמוד לרשותה מסדרון יבשתי ובמקביל לו מסדרון ימי חופשיים משליטה זרה, יוכל אם ירצה בכך לבצע חיתוך של אוקראינה מאירופה הנא"טואיסטית, באמצעות תנועת מלקחיים מצפון ודרום ולסיים המערכה בכיבוש לבוב. אופי ההסדרים והערבויות שיושגו עם אוקראינה, מולדובה והמערב (ארה"ב) ישפיעו על החלטותיו אלה.

בינתיים משלימה רוסיה את כיבוש המזרח (כנראה עד לדנייפר) והדרום, מגדילה את היקף היציאה של פליטים אוקראינים לאירופה, לומדת את הנשק המערבי החדיש שסופק לאוקראינה ונתפס בחלקו על -ידה ונערכת לאפשרות שתצטרך להילחם בו באינטנסיביות גם באזורי הצפון והמרכז. אין להתפלא אם לצורך השלמת המהלך האסטרטגי הרוסי של ייצוב

קווי הגנה במערב מול נאט"ו, מכינה רוסיה תיגבור ניכר של כוחות היבשה שלה (ויש לה רזרבות לשם כך)2, אותם תפעיל במהלך חד ומפתיע בשעה שתראה זאת לנכון.
התנהלות אוקראינה במלחמה נגזרת להערכתי בעיקר מהשיקולים הבאים: שמירת המורל הלאומי וצימצום מרחב ההתפשטות הרוסי בהנחה שזהו עניין שאפשר יהיה להתמקח עליו. אולם אוקראינה אינה יודעת עדיין בוודאות מהו גבול המינימום של רוסיה ואפשר שגבול זה הוא בכלל פונקציה של התנהלות אוקראינה והמערב. נראה שמטרת הדיון האוקראיני תהיה ויתור על הצטרפות לנאט"ו והצטיידות בנשק אסטרטגי מערבי, תוך צימצום השטחים שיסופחו בפועל לרוסיה.3 הסדר בשאלת הפליטים וחזרת פליטים שנמלטו, והתמקחויות שונות לגבי הסדרי השיקום של נזקי המלחמה לרבות דיון בשאלת פיצויים ששני הצדדים עשויים לדרוש בגין מהלכים של הצד השני.

ההסדר עם אוקראינה יחייב מעורבות אמריקנית ונאט"ואית להבטחת קווי הגבול וההסדרים לכל אורכו של קו החזית הרוסית-נאט"ואית, במקביל להפסקת הלחימה ומיצוב עדכני של הכוחות.

אינני מקבל כפשוטם את דיווחי המערב בדבר קשיים בם נתקלת כביכול רוסיה בהוצאת תוכניותיה אל הפועל. רוסיה פועלת כמעצמה ותוכניותיה אינן מוגבלות לאוקראינה בלבד. אין לה צורך בכיבוש שטחים כהוכחת יכולות התמרון של כוחות היבשה שלה. מאידך-גיסא, ככל שתשלוט בשטח נרחב יותר יידרשו לה חיל מצב וכוחות אבטחה גדולים יותר ותהיה חשופה ללחימת גרילה ולשחיקה שוטפת מתמשכת, כמו גם לניהול לוגיסטי מורכב ויקר. על-כן, כאשר תגיע שעת ההכרעה, תפעל אחרת.

הדבר היחיד שאינו נהיר די הצורך בהתנהלות הרוסית הנוכחית הוא ההתייחסות שוות-הנפש של רוסיה לאספקת הנשק והאמל"ח המסיביות של המערב לאוקראינה. כאן אפשריים מספר הסברים ובעצם כנראה צירוף של כולם יחד:

  • הנחת יד על נשק מערבי שתאפשר כאמור לימוד תכונותיו ופיתוח תו"ל מנטרל.
  • ריקון הרזרבות של המערב והקטנת גמישות התגובה שלו בלחימה ושחיקה מתמשכות.
  • עדיין לא ראינו בקרב את ח"א והשריון הרוסיים המתקדמים, דבר המאפשר הפתעות בעתיד מול ההערכות הנוכחית.
  • רוסיה מעוניינת בניקוי אוקראינה מאזרחים "מתקדמים" (פוסט-מודרניים) ובעיתיים. שלב זה של המלחמה מגדיל את היקף הפליטוּת של חוגים אלה. כיום נאמד מספר הפליטים ב-5.5 -6 מיליון והצפי הוא שיגיע אם ינתן לו מספיק זמן נוסף עד כ-10 מיליון (כ-25% מהאוכלוסייה).
  • רוסיה מאמנת את צבאה במלחמה זו לשלבים מאוחרים יותר שלה בהם תידרש ממנו הכרה טובה יותר של האויב ויעילות משופרת בלוחמת תנועה. הכוחות היותר חלשים נשחקים עתה ובשטח יופיעו ויפעלו כוחות מתוגברים חזקים וטובים יותר.
  • איננו יודעים אילו מהלכים גלובליים נוספים מכינים הרוסים באסיה בשיתוף עם סין. יש לזכור את ממדיה העצומים של רוסיה המגיעים במזרח עד קרוב לאלסקה וגובלים בדרום בסין, בקווקז ועוד. העצבנות האמריקנית מובנת, אבל ספק אם היא מחוללת תגובות אמריקניות נכונות, כשהנזק הכלכלי הנובע מהחרמות הנוכחיים עתיד להשפיע לרעה על כלכלת ארה"ב ואינו תורם דבר לאירופה. נאט"ו - הנתח האירופי - איננו משתתף בלחימה וספק אם היה משנה משמעותית את התמונה בעימות כולל, שעבורו הייתה רוסיה עורכת גיוס מלא. בינתיים גרמניה היא המדינה היחידה שגילתה סימני התעוררות מסוימים מיד אחרי הפלישה הרוסית, אך אין לפי שעה סימנים מובהקים שהיא ממשיכה בכך במרס.

את "המבצע" של פוטין באוקראינה נכון לראות כראשיתו של תהליך עיצוב מחדש של העמדות באזורי ההשפעה בגבול שבין רוסיה למערב (נאט"ו) באירופה. המרחב בין מטרות המינימום לאופטימום הרצוי לו נראה נרחב למדי. מאידך ניסיון המערב לשחוק באמצעות הלחימה האוקראינית ומלחמה קרה כלכלית את כוחה של רוסיה, עלול להתברר דווקא כחרב פיפיות, בדמות צימצום נכונותו של פוטין לפשרות.

הערות

1. המלחמה החלה ב-24.2.2022.
2. לפי הפרסומים השכיחים במערב – SIPRI ואחרים - מונה הצבא הסדיר הרוסי כ – 1 מיליון חיילים וצבא המילואים עוד כ-2 מיליון. כ"כ לא ראינו במלחמה באוקראינה אצת ח"א הרוסי במלוא כוחו בעיקר המטוסים החדישים ולא את השיריון המתקדם ביותר.
3. בשלב זה עדיין מדבר נשיא אוקראינה על דרישה לנסיגה רוסית כוללת מאוקראינה, אבל אינני נוטה להאמין שפוטין יתפתה לדרישה זו אחרי כל מה שהוא משקיע במלחמה ואחרי העמדות שמפעיל נגדו המערב...

תאריך:  12/05/2022   |   עודכן:  12/05/2022
רפי לאופרט
+ארה"ב: תומכים בבקשות פינלנד ושבדיה להצטרפות לנאט"ו
00:55 13/05/22  |  איציק וולף
ארצות הברית צפויה לתמוך בבקשות של פינלנד ושל שבדיה להצטרפות לברית נאט"ו. כך הודיעה (יום ה', 12.5.22) דוברת הבית הלבן.
+הכל תלוי במידת מימוש בקשת ההצטרפות לנאט"ו
23:59 12/05/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה
אם ברית נאט"ו תחליט להפוך את פינלנד וגבולה עם רוסיה למעין "מאחז קדמי" עם ריכוזי כוחות משמעותיים זה עניין אחד, אך אם לא כך יהיה - יהיו השלכות אחרות וקטנות יותר
ראש ממשלת פינלנד, סאנה מרטין [צילום: ג'ון מקדוגל/AP]
+רוסיה מאיימת: נגיב צבאית על בקשת פינלנד להצטרף לנאט"ו
22:47 12/05/22  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה
מוסקבה הגדירה את הודעת פינלנד על כוונתה להצטרף לברית הצפון אטלנטית כאיום צבאי על רוסיה  ▪  מועצת זכויות האדם של האו"ם החליטה לפתוח בחקירת פשעי מלחמה שבוצעו באוקראינה
"בקשת הצטרפות לנאט"ו - איום על רוסיה" [צילום: הקטור פוסטינה, AP]
+שר ההגנה הבריטי: בטווח הארוך פוטין כבר הפסיד
19:43 12/05/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
בן וולאס אומר שבריטניה תבוא לעזרתן של שבדיה ופינלנד אם רוסיה תתקוף אותן בשל כוונתן להצטרף לנאט"ו  ▪  "המלחמה יכולה להסתיים בתרחיש קוריאה של חלוקה וקיפאון, או בתרחיש וייטנאם של נסיגת המעצמה הזרה"
וולאס. פוטין מקשה על עצמו [צילום: אוליבר מאטיס ואנדיי אנדייצ'נקו, AP]
+כיצד צריך לטפל בפוטין
14:04 12/05/22  |  ארווין קליין   |   לרשימה המלאה
עכשיו כשפוטין ספג מהלומה קשה והתגלה במלוא חולשתו, יש לנצל את המומנטום ולהכות בברזל בעודו חם
פוטין. חי טוב [צילום: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP]
+פינלנד הודיעה: מעוניינים להצטרף לנאט"ו
11:39 12/05/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה
ביום שלישי בשבוע הבא צפוי הנשיא הפיני ניניסטו להגיע לביקור רשמי בשטוקהולם, וכל ההערכות הן שבמסגרת הביקור יכריזו הוא ור"מ שבדיה אנדרסון באופן משותף על כוונתם להגיש בקשת הצטרפות לברית נאט"ו
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, משמאל, ונשיא פינלנד סאולי נייניסטו [צילום: פרנק אוגשטיין/AP]
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן

מושגים
 ארמגדון 
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
תשקיף על מלחמת רוסיה אוקראינה
תגובות  [ 4 ] מוצגות   [ 4 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
אורח
12/05/22 21:44
 
רפי לאופרט
13/05/22 09:33
2
שמים וארץ
13/05/22 12:44
 
רפי לאופרט
15/05/22 18:36
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  מלחמת רוסיה באוקראינה
שחר של יום חדש והיסטורי עלה בהלסינקי, יום בו הנשיא ניניסטו ורה"מ סאנה מארין פרסמו הצהרה משותפת התומכת בהצטרפות פינלנד לברית נאט"ו. ההצהרה במלואה: "במהלך האביב הזה התקיים דיון חשוב על החברות האפשרית של פינלנד בנאט"ו. נדרש זמן כדי לתת לפרלמנט ולחברה כולה לבסס את עמדותיהם בעניין. נדרש זמן למגעים בינלאומיים הדוקים עם נאט"ו והמדינות החברות בברית, כמו גם עם שוודיה. רצינו לתת לדיון את המקום הנדרש. כעת, כשרגע קבלת ההחלטות קרוב, אנו מצהירים את דעותינו השוות, גם כמידע לוועדות ולמפלגות הפרלמנטריות. חברות בנאט"ו תחזק את הביטחון של פינלנד.
12/05/2022  |  יאיר נבות  |   יומני בלוגרים
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג׳ונסון התארח היום (ד') במעונה הכפרי של ראש ממשלת שבדיה מגדלנה אנדרסון באחוזת הרפסוננד, בדרום מזרח המדינה. הביקור התקיים באחת התקופות הדרמטיות ביותר עבור שבדיה מזה שנים רבות, בעת שהנהגת המדינה צפויה להכריע האם להגיש בקשה רשמית ולהצטרף לברית נאט״ו לאור המלחמה באוקראינה.
11/05/2022  |  יאיר נבות  |   חדשות
נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, מבטל את סמכויות השירות החשאי הפנימי שלו פס"ב - FSB (לשעבר קג"ב). כך מפרסם (יום ד', 11.5.22) אתר העיתון הגרמני בילד.
11/05/2022  |  עידן יוסף  |   חדשות
הרושם המתקבל מן המלחמה באוקראינה הוא, שהיא הופכת למאבק ארוך ובמידה מסוימת משעמם. זהו רושם מוטעה - טוען טום פרידמן, פרשן בכיר בניו-יורק טיימס; למעשה המלחמה הופכת מדי יום למסוכנת יותר. ככל שהמלחמה מתארכת, כך גובר הסיכוי לטעות הרת אסון – וחומרי הגלם לטעות שכזאת הולכים ונערמים, כפי שמלמדות שתי הדלפות מן הימים האחרונים לפיהן ארה"ב סיפקה לאוקראינה מידע שסייע לה לחסל גנרלים רוסים ולהטביע את הספינה "מוסקבה".
11/05/2022  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
בית הנבחרים בוושינגטון אישר ברוב של 368 לעומת 57 חבילת סיוע נוספת בסך של 40 מיליארד דולר לאוקראינה. חבילת הסיוע המקורית עמדה על 33 מיליארד דולר אך לאחר שראשי הסיעות בקונגרס הגיעו להסכמה על הגדלתה התווספו לה עוד 6.8 מיליארד דולר. ההצעה עוברת כעת לסנאט וצפויה להיות מאושרת גם שם.
11/05/2022  |  יאיר נבות  |   יומני בלוגרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
הרצל ובלפור חקק
הרצל ובלפור חקק
דברי הספד עם הבאתה למנוחות של המשוררת דלית בת אדם    שירתה הזכה של דלית בת אדם ידעה לשבות לבבות, שירה שהלכה במסלול השיבה המאוחרת, שיבה למחוזות ילדותה, למחוזות הקסם של ימי האתמול
דן מרגלית
דן מרגלית
אם נתניהו אינו כשיר מה זה אומר? שאילו היה צעיר במצבו האישיותי עתה היו דוחים את גיוסו לצה"ל? מונעים את קבלתו ליחידת אבטחה של השב"כ?
אלי אלון
אלי אלון
המתחם המיועד לשימור נבנה בשלבים במהלך המחצית השנייה של המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20    על-אף שמדובר במתחם בעל ערך היסטורי ואדריכלי רב, המתחם נמצא מזה שנים במצב של הזנחה מבישה
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il