אירן מאיימת להגיב לתקיפה המיוחסת לישראל ובואו נניח שהיא תעשה את זה. אם תגיב, לישראל, שתרצה להגיב בחזרה באופן חמור יותר מהמתקפה הקודמת, יש עוד מטרה מעניינת שתרסק את הכלכלה המקומית בעלות של זעזוע קל לכלכלה העולמית.
מערך הזיקוק המקומי: הדֵּפִיבְּרִילָטוֹר של הכלכלה האירנית.
מראש אגיד - לא אכנס פה לספקולציות גאופוליטיות. לא נלקח כאן בחשבון התקפה של אירן על שכנותיה ושאר אפשרויות- רק פגיעה בבטן הרכה האירנית, שתשפיע יותר מכל על האירנים עצמם, בניגוד לפגיעה בתשתית ייצוא הנפט או הייצור שלו, שתשפיע, כפי שכל משבר גאופוליטי משפיע, על הכלכלה העולמית.
אז מה הוא זיקוק בעצם?
השם מסגיר כמובן וכשמו כן הוא: מערך זיקוק הופך חומרים גולמיים לתוצרים סופיים - למשל הופך נפט גולמי לדלק או לדיזל, או לתוצרי לוואי כמו מזוט או ביטומן.
זיקוק = מלטשת יהלומים אם תרצו. בשרשרת הייצור של דלק, הזיקוק לרוב הוא היקר ביותר וזה שדורש טכנולוגיה מתקדמת.
כשאתם שומעים על ייצוא של נפט, מדובר על חומר הגלם, מה שנקרא, Crude oil. החומר אז יגיע לנקודת היעד ויעבור זיקוק והפיכה שלו למוצר הסופי- דלק. למעשה, ללא זיקוק, לא ניתן להפוך אותו למוצר הסופי שמניע כל כלכלה מקומית בעולם. לכן חשיבות הזיקוק היא עליונה ולכן מדינות מזקקות נפט לעצמן.
מערך הזיקוק האירני מיושן ונבנה לפני המהפכה של שנת 1979. בגלל טכנולוגיה מפגרת, הוא מייקר מאוד את הזיקוק המקומי והופך לנטל כלכלי כבד. הוא קטן מדי לצרכים של אירן, מה שגורם למחסור קבוע באנרגיה ובצורך לייבא נפט מזוקק יקר- מטורקמניסטן ומרוסיה בעיקר, כדי להניע את הכלכלה המקומית.
הוא מזקק 2.5 מיליון חביות נפט ביום, לצרכי השוק המקומי בלבד, דרך 10 נקודות זיקוק עיקריות הפרוסות ברחבי אירן, אותן מנהלת NIORDC המקומית כמו הפרצוף שלה.
שלושת המזקקות הגדולות ביותר והחשובות ביותר - איספהן, אבאדאן ובנדר עבאס, שמזקקות ביחד קצת יותר ממיליון טון נפט גולמי ביום.
האירנים סבלו וסבלו, קוששו דולר לדולר כדי לשפר את מערך הזיקוק שחונק אותם והפסדי כבר עשרות שנים, קיבלו עזרה טכנולוגית מסין ורוסיה אבל לא הצליחו להתרומם, בעיקר בגלל ניהול לא נכון ושחיתות.
ואז הגיעה יד האלוהים בדמות הסכם הגרעין והעניקה להם 50 מיליארד דולר לשיקום מערך הזיקוק: הסכם JCPOA שנחתם בשנת 2015 בהובלת ארה"ב והמעצמות, היה אמור לפתור לאירן את בעיית הזיקוק שתוקעת באופן קבוע מקלות בגלגלי הכלכלה שלה ולהגביר את מערך הזיקוק ב-25% בשלב הראשון. חבל הצלה שאין כמותו.
האירנים פתחו שמפניות, חוזים נחתמו עם המומחים לזיקוק מד. קוריאה (Daelim Industrial).
ועם ענקית ה-EPC שמומחית בבניית מערכות זיקוק- SK Engineering and Construction כשעל התזמורת מנצח הענק הסיני SINOPEC. ההסכמים נחתמו, תכנון השיקום ארוך השנים הושלם ואז בא איזה אחד בשם
דונלד טראמפ בשנת 2018 ונתן לאירנים ולמערך הזיקוק שלהם סטירה מצלצלת בחזרה למציאות העגומה.
מאז, האירנים ממשיכים להלך בבוץ טובעני. מערך האנרגיה המקומי, גם בנפט וגם בגז, לא מצליח לתמוך בצרכי השוק המקומי, מערך הזיקוק, בגלל קשיים כלכליים, לא רווחי וקטן מדי, מה שגורם לאירן לקנות נפט וגז מזוקקים, מצב קטסטרופלי ליצרן השני בגודלו בעולם של גז והתשיעי בגודלו בעולם של נפט.
ועכשיו לישראל: המתקפה האחרונה לא הזיזה לשווקים. מתקפות "מקומיות" כאלה, לא מסוגלות להשפיע על תמונת המאקרו והנפט אפילו ירד בגלל סין שקונה פחות.
אם ישראל תחליט להסב נזק כלשהוא למערך הזיקוק המקומי המקרטע ממילא, תמונת המאקרו של עולם האנרגיה תתחיל לרקד. זה יפגע אנושות בצינור החמצן. המקומי האירני בראש ובראשונה ויחייב את אירן לייבא כמויות אדירות שיענו על הצורך המיידי, מבלי שיש לה יכולת כלכלית לתמוך בזה.
די מהר, השוק יחזור להתעסק בענייניו (אירן תחת סנקציות ולכן ההשפעה שלה על השוק העולמי היא מוגבלת וקצרה מאד) ואירן תישאר בודדה עוד זמן רב ללקק את הפצעים...