אחרי 80 שנה

שנאת אחים החריבה את ממלכת החשמונאים

מצערת התופעה שבני החשמונאים עברו מאלימות מילולית לאלימות פיזית - ולמלחמות על הממלכה והכהונה המאבקים הפוליטיים בין הצדוקים והפרושים עלו על פסים של עימותים קשים מנשוא, שלא תרמו לחוסנה של החברה

איתן קלינסקי יומני בלוגרים תגובות
אנחנו מטפסים במעלות חודש כסלו, וכשנגיע ליום החגיגי כ"ה בחודש כסלו נחוג בשמחה ובשירה את חג החירות - חג החנוכה. נשיר בלב פועם שירי חירות, ובצדק נשזור שירי תהילה ליהודה המכבי - "הוּא הָיָה גִּבּוֹר, כָּל הָָעָם אָהַב אוֹתוֹ", כי הוא היה המנהיג, שעמד בראש מחנה חשמונאי, שהקנה לעם דרור ב-כ"ה בכסלו 164 לפנה"ס.

מן הראוי, שנקדיש את הימים בחודש כסלו, טרם חג החנוכה לחשבון נפש מדוע קרסה ממלכה, שקמה בעקבות ניצחון מזהיר של החשמונאים. נחזור, נשנן וננסה להסיק מסקנות מהשאלה - מדוע נחרבה ממלכת החשמונאים אחרי כ-80 שנה מיום הקמתה. בשורות הבאות אנסה לענות על השאלה תוך התייחסות כואבת להתרחשויות היסטוריות. ולמה זה מחייב אותנו כיום.

הניצחון של מרד החשמונאים ב-כ"ה בכסלו 164 לפנה"ס, עדיין אינו מגבש ממלכה, אלא מתמסר במישוריות הדתית לחידוש עבודת הקודש בבית המקדש וטיהורו מאפיונים הלניסטיים. במישוריות המדינית הצליחו לכונן מציאות של אוטונומיה.

ממלכת החשמונאים הוקמה למעשה על-ידי שמעון התרסי (התרסי - אמיץ בשפה היוונית העתיקה.) הוא הבן השלישי של מתתיהו החשמונאי. לאחר מותם של יהודה ויוחנן הוא נשאר כמנהיג בכיר אחר יהודה המכבי. בשנת 143 מקבל שמעון התרסי מעמד של נשיא וכהן גדול והוא מוכר על-ידי הסנהדרין כמייסד הממלכה החשמונאית.

מצערת התופעה שבני החשמונאים עברו מאלימות מילולית לאלימות פיזית - ולמלחמות על הממלכה והכהונה. דוגמה כואבת היא מלחמת אחים מתישה בין הורקנוס השני, שמלך בין השנים 67-66 וגם בין השנים 63-40 לפנה"ס ובין אריסטובלוס השני, שמלך בין השנים 66-63 לפנה"ס. המאבקים האלימים החלישו את הממלכה, שזימנה את שליטי רומא להיכנס כ"מתווכים". המאבקים הפוליטיים בין הצדוקים והפרושים עלו על פסים של עימותים קשים מנשוא, שלא תרמו לחוסנה של החברה.

בשנת 63 לפנה"ס קרסה הממלכה החשמונאית החצויה בעימותים ובמאבקים פוליטיים אלימים, כשרומא מתערבת במלחמת האחים בין הפלגים בממלכת החשמונאים. מכאן ואילך לממלכת החשמונאים אבדה עצמאותה, והיא הפכה למדינת חסות של רומא.

מה שקרה לממלכת החשמונאים חייב להדליק נורה אדומה למדינת ישראל בימים אלו, כשהחברה הישראלית שסועה וחצויה, קרועה ומבותרת, כשבין בתריה משתוללת אלימות מילולית קשה, העלולה להביא לקץ כל היפה והטוב שנבנה במדינת ישראל. אני מציין בכאב שאנו עלולים לא לציין את שנת ה-80 לעצמאות המדינה היפה שהקמנו. מה שפקד את ממלכת החשמונאים, למרבה הכאב והצער, עלול לפקוד אותנו. הבה נתעלה רגע לפני שעת האפס ונציל את עצמנו מעצמנו, ונשתחרר בשלב ראשון מעוינות אלימה ונעלה על פסים של שיח מכבד ומכובד בין החצויים בתפיסות העולם השונות.

כואב לי, שבמערכת הלימודים בבתי הספר ביום החגיגי - כ"ה בכסלו, לא מעמידים את התלמידים בפני המציאות הכואבת, החובקת את הסכנה להמשך קיומו של הבית הלאומי השלישי, אם נמשיך לעלות על פסים של אלימות מילולית ושנאות חסרות בלמים.
תאריך: 23/11/2025 | עודכן: 23/11/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
שנאת אחים החריבה את ממלכת החשמונאים
תגובות  [ 7 ] מוצגות   [ 7 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
מי שמדבר
23/11/25 14:39
 
לכבד רשות שופטת
25/11/25 04:26
2
שימי נהרי
23/11/25 15:51
3
שמוצניקית ותיקה
23/11/25 16:56
4
ללמוד את הלקח
23/11/25 18:23
5
למגיב "מי שמדבר"
24/11/25 02:15
6
מי שמדבר
24/11/25 21:34
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ב-15 באוגוסט 2023, פרסם ערוץ הטלגרם של מנגנון ביטחון הפנים של חמאס, "אל-מג’ד אל-אמני" (المجد الأمني), כתבה, הנסמכת על דיווח באתר "וואלה", והעוסקת בפגיעה בכשירות צה"ל למלחמה על-רקע תופעת הסרבנות לשירות צבאי במילואים במחאה על הרפורמה המשפטית. להלן תרגום הכתבה במלואה:

ועדת החקירה תהייה כמובן ממשלתית, ממשלית ובוודאי שלא ממלכתית. האיש המתאים ביותר לעמוד בראש "ועדת החקירה הממ..." הוא מבקר המדינה, ואין בלתו. לא מפני שהוא בעל הניסיון הנדיר ביותר, ולא בגלל מוניטין מקצועי שאין שני לו. אלא משום שהוא היחיד שהצליח לשלב בין שני הפכים מושלמים: עצמאות מוחלטת ונאמנות מוחלטת. כישרון שאפילו הפיזיקה הבנלית, ולא הגרעינית, אינה יודעת להסביר.

תפקיד המשיח לפתור סכסוכים בין האומות בדרכי שלום (רד"ק ישעיה ב' ד'). הגאולה לעולם בוא תבוא אחרי שהאומות יחיו האחת עם השנייה בשלום. כדבר הנביא ישעיה (שם) "וְכִתְּת֨וּ חַרְבוֹתָ֜ם לְאִתִּ֗ים וַחֲנִיתֽוֹתֵיהֶם֙ לְמַזְמֵר֔וֹת לֹא-יִשָּׂ֨א ג֤וֹי אֶל-גּוֹי֙ חֶ֔רֶב וְלֹא-יִלְמְד֥וּ ע֖וֹד מִלְחָמָֽה". אלימות מעכבת את הגאולה.

ב-7 באוגוסט 2023, פרסם אתר החדשות של חמאס "אל-ריסאלה" כתבה שכותרתה "קצין ישראלי: הצבא אינו מוכן למלחמה חדשה". בגוף הכתבה, שפורסמה למחרת גם בעמוד הטלגרם של מנגנון ביטחון הפנים של חמאס "אל-מג’ד אל-אמני" (المجد الأمني), נכתב כדלהלן:

1. נשגב מבינתי איך חוק שמגדיל את מספר ימי המילואים המקסימלי בשגרה מ-54 ימי מילואים בשלוש שנים ל-70 בשנה (!) הוא חוק "לצמצום ימי המילואים". אם כבר מדובר בחוק לצמצום התגמול למילואימניקים וצמצום היכולת של המילואימניקים להתפרנס בשגרה.
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il