שבת לעצמן: גלצ וגלגלצ מצפצפות על בג"ץ

שידורי גלי צה"ל בשבת אינם נשענים עוד על צורך ביטחוני הפקודות הקיימות סותרות זו את זו ונקבעו ללא דיון ציבורי חיילים דתיים אינם מחויבים לחלל שבת, אך עצם פעילות התחנה יוצרת דילמה ערכית גלגלצ, כתחנת מוזיקה, נעדרת כל הצדקה לשידור בימי המנוחה

עידן יוסף יומני בלוגרים שידור ציבורי תגובות
"זה גורם לחיילים דתיים לחוסר יכולת לשרת בגלי צה"ל, כיוון שדורשים מהם לחלל שבת". כך אמר (22.12.25) השר עמיחי אליהו בישיבת הממשלה שדנה בהצעה לסגור את גלי צה"ל ולהשאיר את גלגלצ. האמירה הזו, חשוב לומר ביושר, אינה מדויקת. חיילים דתיים המשרתים בגלי צה"ל אינם מחויבים לחלל שבת, למעט תפקידי שמירה על מבנה התחנה, כפי שנהוג בכל מתקן ביטחוני. אך חוסר הדיוק הזה אינו פוגע בלב הטענה. להפך: הוא מדגיש עד כמה הבעיה עמוקה יותר.

עצם קיומה של תחנה צבאית המשדרת בשבת מעמיד חיילים דתיים בפני דילמה הלכתית ומוסרית עוד בטרם ביקשו להשתבץ בה. השאלה אינה האם יידרשו להפעיל מיקרופון או קונסולה בשבת, אלא אם ראוי מלכתחילה להתחייל ליחידה צבאית שמחללת שבת באופן שיטתי. לא כל חייל דתי מוכן להכיל את המתח הזה, וגם מי שמוכן נדרש לבצע ויתור ערכי שאינו נדרש ממנו בשום יחידה אחרת בצה"ל.
סטרוק. סיבה ערכית [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
כאן נכנסת לתמונה טענתה של השרה אורית סטרוק, שהצביעה על חילולי השבת של התחנה כסיבה ערכית לסגירתה. בניגוד לטענות הממעיטות בערך הדברים, הנתונים והפקודות עצמם מחזקים אותה. הוראת הפיקוד העליון 2.0617, שנכנסה לתוקף במאי 2011, קובעת כי התחנה תשדר בכל ימות השנה. המשמעות ברורה: 365 ימים בשנה, לרבות שבתות ומועדי ישראל. גם שידור המכונה "גל שקט" הוא שידור לכל דבר ועניין. לראיה, העובדה שבפועל אין שידור ביום הכיפורים אינה משנה את העיקרון שנקבע בפקודה.

הבעיה אינה רק בתוכן הפקודה, אלא בדרך שבה נולדה. התיקון נעשה ללא דיון ציבורי, והוא עומד בסתירה חזיתית להוראת פיקוד עליון אחרת, הפ"ע 3.0903, העוסקת בשבתות ומועדי ישראל בצה"ל. לפי הוראה זו, כל העבודות בצבא מופסקות בשבת, למעט עבודות חיוניות ביותר לביטחון המדינה. ההבחנה ברורה: פעילות מבצעית, סיוע ישיר למאמץ מלחמתי, או עבודות שדחייתן עלולה לסכן את ביטחון המדינה. כל יתר העבודות אמורות להיעצר, והוועדה להסדרת השבת בצבא (כן, יש כזו ועדה) היא שמוסמכת לקבוע חריגים - מה שמעלה את השאלה להיכן נעלמה הרבנות הצבאית בראשית ומדוע אינה ממלאת את תפקידה.

כאשר בוחנים את הנימוקים שניתנו בעבר להמשך שידורי גלי צה"ל בשבת, מתברר עד כמה הם נשענים על עילה אחת בלבד: חירום ביטחוני. בחוות דעת של ראש חטיבת המבצעים מאפריל 2015 נטען כי הפסקת השידורים בשבת תפגע ביכולת להתריע על אירועי חירום וביכולת לגייס כוחות בעת מעבר משגרה לחירום. אלא שבמבחן המציאות, שני הנימוקים הללו התייתרו. כיום, התרעות אינן תלויות בתחנת רדיו ארצית אחת. אזרחי ישראל מקבלים התראות בצופרים, בכל תחנות הרדיו, ביישומונים, ברמת דיוק של יישוב ולעיתים של שכונה, ובתוך שניות. גם גיוס מילואים אינו מתבצע עוד באמצעות שידורי רדיו, אלא באמצעים טכנולוגיים ישירים ויעילים בהרבה.

יתרה מזו, כל הנימוקים הביטחוניים הללו אינם רלוונטיים כלל לגלגלצ. זו תחנת מוזיקה, לא תחנה ביטחונית. אין בה התרעות, אין בה גיוס כוחות, ואין בה כל תרומה ייחודית למאמץ חירום. אם כך, קשה להצדיק מדוע דווקא תחנה צבאית שתוכנה בידור ותרבות ממשיכה לשדר בשבת.

גם מבחינה פיקודית, התמונה בעייתית. אף אם הפקודה מתירה שידור, אין בה היתר להשתמש בחיילים לצורך כך. פקודת מטכ"ל מחייבת שחרור חיילים מכל פעילות לפני כניסת השבת ועד לאחר צאתה. מעבר לכך, כבר בשנת 2010 התחייבה התחנה לבג"ץ כי לא ייעשה שימוש בחיילים בשבת. בפועל, נעשה שימוש כזה, לרבות בהגשת תוכניות מוזיקה. לכך מצטרפות מסקנות ועדת זליקוביץ, שהקים שר הביטחון וקבעו כי גם שידורים אזרחיים הם חלק בלתי נפרד מהיחידה הצבאית. אם כך, ובהתאם להוראה האוסרת פעולות בידור ותרבות בשבת ביחידות צה"ל, אין מקום לשידורים שמטרתם בידור.

ראוי להזכיר גם מגמה מטרידה נוספת שבה התחנה עושה שבת לעצמה ומצפצפת על התחייבותה לבג"ץ. לאחר שנים שבהן צומצם מספר השידורים החיים בשבת, חלה נסיגה, ומספרם דווקא גדל בתקופת מפקד התחנה הנוכחי טל לב רם. במקום תנועה לעבר התאמה לפקודות ולערכי צה"ל באופן שלא ייעשה שימוש בחיילים להפעלת התחנה בשבת, נרשמת התרחקות מההתחייבות.

המסקנה ברורה. ראשית, יש להפסיק לאלתר את השימוש בחיילים בשבת, בניגוד לפקודות ולהתחייבות שניתנה לבג"ץ, למעט שמירה על המבנה כמתקן צבאי. שנית, יש לתקן את הפקודות כך שגלגלצ לא תשדר בימי המנוחה. לא מדובר בכפייה דתית, אלא בעקביות ערכית ופיקודית. צה"ל יודע להגדיר מה חיוני לביטחון המדינה ומה אינו. תחנת מוזיקה איננה צורך ביטחוני, וחילול שבת אינו גזירת גורל.
Author
עיתונאי וראש מערכת החדשות. חשבון ב-X ↗ ; פייסבוק ↗
תאריך: 23/12/2025 | עודכן: 23/12/2025
+למרות הדשדוש בטלוויזיה: כאן שוברת שיאי צפייה בדיגיטל עם כמעט 5 מיליארד צפיות 12:00 23/12/25 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
זינוק חריג בצפייה בדיגיטל של תאגיד השידור ▪ קרוב לחמישה מיליארד צפיות בתוך שנה אחת ▪ המגמה נרשמת במקביל לדשדוש מתמשך ולצפייה נמוכה בכאן 11 ▪ הסטרימינג הופך לערוץ הצריכה המרכזי של התוכן הציבורי
הציבור נוטש את הערוץ, אבל לא את התוכן

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
שבת לעצמן: גלצ וגלגלצ מצפצפות על בג"ץ
תגובות  [ 4 ] מוצגות   [ 4 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
קלקלן בכיר
23/12/25 18:14
2
מרחם על טיפשים
23/12/25 19:17
3
אמונחטאפ III
23/12/25 20:06
4
חרדה
23/12/25 21:46
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / שידור ציבורי
  • למרות הדשדוש המתמשך בצפייה בטלוויזיה והנתונים הנמוכים של הערוץ הליניארי כאן 11, תאגיד השידור הציבורי מסכם את 2025 כשנת שיא בדיגיטל. לפי נתוני התאגיד, תכני כאן רשמו כמעט חמישה מיליארד צפיות בפלטפורמות המקוונות - יותר מכפול לעומת השנה הקודמת .
23/12/2025 | עידן יוסף | חדשות

פנייה שהוגשה לנציב קבילות הציבור על תאגיד השידור הציבורי, בנוגע לפינה “בלתי נשכחים” בכאן רשת ב', נדחתה, לאחר שנקבע כי אין חובה מקצועית לעשות שימוש בכינוי אחד ויחיד למלחמה.
21/12/2025 | עידן יוסף | חדשות

החלטת איגוד השידור האירופי (EBU) לא לדחות את השתתפות ישראל באירוויזיון 2026 הובילה (4.12.25) לגל תגובות מדיניות ותרבותיות, ובהן פרישה רשמית של ארבע מדינות אירופיות מהתחרות: הולנד, ספרד, אירלנד וסלובניה. המדינות הודיעו כי ייעדרו מהאירוויזיון במחאה על המשך השתתפותה של ישראל.
04/12/2025 | עידן יוסף | חדשות

כמה התגעגענו למהדורת חדשות ברדיו שאינה נפתחת במה שקורה בעזה, או בהלוויה של חלל, אלא כזו שמדברת על מדד המחירים לצרכן, למשל. גם אחרי שנתיים הנושאים הביטחוניים - המשך הלחימה בעזה, ההתחממות המחודשת בדרום לבנון, הטרור ביו"ש - שעודם מקור לדאגה מתמשכת, לא ירדו מסדר היום. אבל גם בלעדיהם אין רגע דל במדינתנו. פרשת הפצ"רית, פרשת ההסתדרות, פרשת ראש להב 433...

מזה שנים הרבה פועלת ומשדרת מעל גלי האתר תחנת הרדיו "גלי צה"ל". הקמתה, תפעולה, איושה בשדרנים וכוח אדם הם בחסות משרד הביטחון ובאחריותו והוא גם המממן אותה. בעבר הייתה התחנה מובילה ואהודה, כיום פחות מובילה ובוודאי פחות אהודה. גלי צה"ל מכנה את עצמה ה"בית של החיילים". האם התחנה ראויה לכינוי זה, האם התכנים המשודרים בה ראויים להיות משודרים בפני החיילים והאם נכון לאפשר אינדוקטרינציה שמאלנית לחיילים? לאור האמור - האם יש הצדקה להמשך קיומה?
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il