|   15:07:40
  רפי לאופרט  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
עיצוב הבית: לבד או בעזרת מעצב פנים?
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?

אדוני, רה"מ: לך בגדולות "במעשה המרכבה"

השנתיים הקרובות הן שעת כושר היסטורית לשינויים גדולים מבית ומבחוץ. יש לבנות את הממשלה מתוך התייחסות לעובדה זו בראש וראשונה. את הגחמות למיניהן יש לדחות עד לאחר בחירות 2020 בארה"ב
28/04/2019  |   רפי לאופרט   |   מאמרים   |   תגובות
[צילום: אוון ווצ'י/AP]

נתניהו נבחר לקדנציה נוספת בשעת-כושר היסטורית:

במערכות החוץ, העולם קרוע ומבולבל ונמצא בעיצומו של תהליך שידוד מערכות ועיצוב מחדש של מאזן הכוחות העולמי. בארה"ב, עדיין הכוח העולמי המובהק ביותר, עומד נשיא ידידותי שסייע וממשיך לסייע לישראל רבות.1

במערכות הפנים, יריביו הפוליטיים העיקריים - מפלגת העבודה (השמאל הציוני) על סף קריסה היסטורית. "כחול לבן" - מפלגת המרכז החדשה והזמנית הוכתה בבחירות והחלה בתהליכי הפנמה של הסיבות לכישלון, משמעות הישיבה באופוזיציה ופעולת הכרסום הפנימית של הכוחות הצנטריפוגליים בין שלושת מרכיביה והאגו של קבוצות האינטרסים הפנימיות.

בזירה המזרח-תיכונית, הסכסוך הישראלי-ערבי דועך וניתן להניח שתוך פרק זמן לא ארוך, משתוצב על סדר היום "תוכנית ה-100 של טראמפ, יחול בו שינוי היסטורי. ככל שניתן להעריך ברגע זה, להערכתי, שינוי זה, בהתנהלות נכונה של נתניהו, יפעל לטובת ישראל. כ"כ מתרבים הסימנים שהמגלומניה של ארדואן והחתרנות של אירן, סופגים מהלומות כלכליות, פוליטיות ואסטרטגיות, והדבר משפר את מעמדה היחסי של ישראל.

גוש הימין התחזק במערכת בחירות זו, וחרף טעויות של מרכיבים אחדים בו, שגרמו לאובדן כ-8 מנדטים הוא יציב ומלוכד. נתניהו הוא כיום המנהיג הבלתי מעורער של גוש זה. למרות אי-שביעות רצון בחוגי שמאל מובהקים בארה"ב ואירופה, תעמוד לרשותו שעת הכושר הנוכחית להוביל מהלכים מבית ובזירה הבינלאומית, לקראת שינויים גדולים וארוכי-טווח. עם זאת נתניהו מתקרב לגיל 70 ואף שהחל את הקריירה הפוליטית בגיל צעיר, הוא כבר איננו רחוק מהרגע בו יצטרך לחשוב על פרישה. אם לא יחשוב בעצמו, תהיינה סיבות רבות ומגוונות שתעזורנה לו בכך.
העולם איננו סטאטי ושעות כושר הן לרוב קצרות וחולפות. שעת-הכושר הנוכחית לא תתמיד לאורך זמן. האיום הממשי הראשון הוא בחירות 2020 בארה"ב. אם טראמפ לא יבחר לקדנציה נוספת, יבשר הדבר הרעה ניכרת במציאות הבינלאומית עבור כל ממשלה בישראל, ובמיוחד עבור נתניהו, שיחסיו עם טראמפ כיום מצויינים. עומד לרשות נתניהו פרק זמן של פחות משנתיים לביצוע ההחלטות העיקריות הקשורות בעיצוב מעמדה של ישראל במזרח התיכון, בסוגיית הסכסוך עם הפלשתינים ובלימת אירן. לשם כך יש לקחת בחשבון התלקחות צבאית בחזית הצפון שתפקידה העיקרי יהיה עיצוב וייצוב אזורי ההשפעה של ישראל מול אירן כך שינוטרל לפרק זמן ממושך האיום היבשתי האירני ויפורק האיום הגרעיני שלה. נראה שבלבנון מסתמנת אפשרות להסדר עם הממשל הלבנוני בכמה סוגיות יסוד ובכלל זה מחלוקת הגבולות ותיחום אזורי הריבונות הימיים. אם ניתן יהיה להגיע להבנה בדבר פירוז דרום לבנון בערבות אמריקנית, עשוי הדבר לפתוח פתח לתהליך פירוק חיזבאללה מנשקו ושילובו בממשל האזרחי הלבנוני ללא מלחמה עקובה מדם. הוא הדין גם במרחב בדרום מערבי של סוריה, הגובל ברמת הגולן ובירדן.

בתחום הפנים, יהיה על נתניהו לעצב סופית את גבולות הביטחון של ישראל, במיוחד הגבול המזרחי, ולגבות ייצוב דקלרטיבי זה במעשים בלית-הפיכים בשטח. חייבים לעצב בסיוע אמריקני ובהשתתפות מצרים, פתרון לרצועת עזה, במנותק מאיו"ש, להחיל את החוק על היישובים היהודיים, לספח סיפוח מלא את תחומי עוטף ירושלים לרבות מעלה אדומים ושטחי E, ולהתחיל ביישום הפתרון האוטונומי באיו"ש.

בתחום הפנים עומדים בפניו שלושה אתגרים גדולים נוספים: תיקונים מרחיקי לכת בסדרי הממשל וביחסי הגומלין בין שלוש רשויות השלטון - מחוקקת, מבצעת ושופטת. ראורגניזציה רחבה בשירות הציבורי. הגדרה מחדש של תפקידו וסמכויותיו של מבקר המדינה, עם דגש על צימצום משמעותי בהתערבות ביכולות המשילות של הרשות המבצעת. משרד הפנים חייב להיכנס לתוכנית רב-שנתית לאיחוד רשויות מקומיות. השלב הראשון חייב להיות הקטנת מספר הרשויות בכ-25%. החוק למניעת עיצומים "פראיים" בשירותי חיוניים הוא חיוני. יש להצמיד לחוק זה גם הגדרה מחדש של מעמדה המשפטי של ההסתדרות הכללית, כפדרציה של ארגוני עובדים פרופסיונליים ולא כ"מדינה בתוך מדינה"; במילים אחרות: כוחה המצרפי של ההסתדרות להפעיל סנקציות על מעסיקים, אינו צריך לבוא לידי ביטוי במאבקי-כוח על תנאי שכר ועבודה מגזריים או סקטוריאליים, אלא במאבקים גלובליים בלבד.

מוקדי ריכוז מאמץ נוספים חייבים להיות: עליה, לפחות 40 אלף עולים לשנה בכל אחת מ-4 השנים הבאות. פיזור אוכלוסייה, העתקת מיליון איש מאזורי מרכז ואזורי צפיפות לפריפריה - צפון כולל רמת הגולן, דרום (מבאר-שבע דרומה) ומזרח, לרבות בקעת הירדן. אם אילוצים תקציביים מחייבים זאת, יש להגביל פעילויות תשתית במרכז, למעט בנושאים המשרתים את הקשרים בין המרכז לפריפריות ובינן לבין עצמן. כמו-כן יש לחתור לייצוב ולהגדלת הצמיחה במשק: - הגדלת התיירות, התייעלות והעלאת פריון העבודה, הימנעות מהעלאת מיסים והעמקת הגביה בסקטורים האפורים, מניעת אינפלציה, עידוד העסקים הקטנים והגדלת ההכנסה הפנויה של המעמד הבינוני והנמוך. חייבים לשפר את איכות ומהימנות הרגולציה ובה בעת לצמצם את הביורוקרטיה והרגולציה התומכת בה.

יכולת פעולה של הרשות המבצעת מחייבת תמיכה ובקרה אפקטיביים במהלכיה מצד הרשות המחוקקת, שמופקדת גם על הביקורת הציבורית. מעמדה הירוד של הכנסת, נובע במידה רבה משתי לקונות מתמשכות: דימוי ירוד של איכות העבודה - לא תמיד מוצדק - ודיוני המליאה, בהם משתקפת לעיתים קרובות מדי, חולשת הסמכות של הכנסת מול הממשלה והח"כים. אל לממשלה להניח שצמצום המשפטיזציה בישראל, פרושו שהממשלה פועלת ללא בקרה אפקטיבית ואינה חייבת דווח לאיש. הכנסת חייבת להיכנס לתחום זה ובעצם עריכתה של ביקורת אפקטיבית לחזק את מעמדה ולהצדיק את השינוי. הכנסת היא נבחרת הציבור ומופקדת על יישום החלטותיה וחוקיה ברוחם וכלשונם. ראש הממשלה חייב לתמוך בשינויים אלה, לקדמם וליישמם בממשלה כעקרון פעולה ומדיניות גם יחד.

על-מנת שהממשלה החדשה תוכל להתמודד טוב ככל האפשר עם אתגרים אלה, עליה להיות חזקה פוליטית ואיכותית מבחינת הרכב אישיה וחלוקת התפקידים והמשימות ביניהם. אחריות מחייבת סמכות; כלל זה יש להחיל בנוקשות על מערכות היחסים בין המשרדים ובין דרגי העבודה בהם לאזרחים. ייתכן שיש לחזק את הכנסת גם ע"י הפעלת "החוק הנורווגי" בהיקף גדול מבעבר, לא משיקולי קואליציה, אלא מן הצורך לחזק ולייעל את עבודת החקיקה ואיכותה.

בבואו של ראש הממשלה להרכיב ממשלה לקראת כל הקשיים והמשימות שלפניו, ייטיב לעשות אם לצד השיקולים הקואליציוניים יעמיד גם שיקולים של צרכי השעה וכושרם של המבצעים. "החוק הנורווגי" משחרר מן הצורך לשלוף חלק משמעותי מחברי הכנסת היותר מנוסים ויותר ביצועיים לצורך השיבוץ כשרים ועל חשבון איכות עבודת הכנסת. אין קשר הכרחי בין הדברים וצריך ללמוד לעבוד לגופו של עניין ובמנותק מכללי ה"שמור לי ואשמור לך" המקובלים כיום; כל הדברים צריכים להיעשות במקביל. הקדנציות האופרטיביות קצרות מדי מכדי לעשות הכל "בטור". שר שיקבל יועצים שאין להם סמכות וטו על החלטותיו שמגבילה את כושר פעולתו, ואיננו חבר כנסת, משום שבא לבצע ולא לחוקק, יצטרך לחשב היטב את מעשיו והסיבות להם, כמו גם האם נטילת סיכון כזה או אחר ראויה או הרפתקנית. לדעתי, רק כך נבריא את המערכת ולא ע"י עודף רגולציה, משפטיזציה וסירוס גורמי הביצוע.

שלב "עבודת המרכבה" הינו מפתח לכל האמור לעיל. בשלב זה יכול נתניהו לקלוט שרים טובים כשקד ובנט, אורלי לוי וליברמן בממשלתו (ובעתיד גם במפלגתו),2 לבדל ח"כים משרים במפלגות אחרות באמצעות החוק הנורווגי בכדי למקסם את שתי הפונקציות ולהביא לאיחוד קבוצות ומַחנוֺנִִים בימין, תחת מעטה מרכזי ומלכד אחד - הליכוד, או "הפדרציה של ליכוד הימין".3 אני מעריך שבעקבות מהלכים אלה והעלאת אחוז החסימה ל-4% ועל-רקע החלשות מפלגת העבודה, מהלך דומה יתחולל גם בשמאל-מרכז הציוני ולבחירות הבאות יתייצבו 4- 5 מפלגות בלבד: הפדרציה של ליכוד הימין, גוש מרכז (אמורפי), השמאל הקיצוני (מר"צ ותע"ל-רע"ם) או מפלגה ערבית מאוחדת בשילוב עם מר"צ והמפלגות הדתיות כגוש. המציאות הנזילה נותנת, שאין לדעת מתי נצטרך ללכת שוב לבחירות. אין כמו האגו האנושי, כעס, עלבון או ציפיות מופרזות, כדי להפתיע במעשים שאינם פאר היצירה של השכל הישר. זו שעת כושר להיערך לקראת מצבים אלה ולהתייצב מולם מחוזקים ככל האפשר.

הדרך של הימין ברורה. לבחירות הבאות יש להגיע מאורגנים ועם מנהיגות קולקטיבית של גוש הימין. עם היערכות הסברתית ומוסדית ראויה, גוש זה יאתגר את הגוש היריב מרכז-שמאל, להציג חלופה מעשית שלימה לדרך הימין, שלא יהיה בכוחו להציע. סון-טסו לימדנו כבר שעריכת הכוחות בעמדת יתרון מכריעה עוד לפני המערכה, היא הדרך היעילה ביותר לנצח.

הערות

1.שלושה ממרכיבי העוצמה הלאומית המרכזיים של ארה"ב כלכלה, צבא והשפעה פוליטית, עדיין מנתבים את הכלכלה העולמית. עם זאת, השבר הפנימי בין הדמוקרטים הסופר-ליברלים לרפובליקנים-השמרנים הולך ומתרחב ומאיים על חוסנה הלאומי. במקביל, מתפתחים במהירות מוקדי כוח דוגמת סין השואפת לבכורה, רוסיה השואפת לבסס עצמה מחדש בראש המעצמות המשפיעות בעולם והודו המתחזקת במהירות ומאיימת על שתי הראשונות; שלושת אלו מאיימות במובהק על ההגמוניה האמריקנית. מאיים לא פחות שילוב אפשרי בין שניים או יותר מהכוחות החדשים, אם ארה"ב לא תשכיל לשמר את מעמדה הבכיר. למשל, הכלכלה הסינית והעוצמה הצבאית הרוסית, במשותף מאתגרים את ההגמוניה הפוליטית של ארה"ב. כך או כך, כרגע נראה שאנו בדרך לעולם רב-קוטבי חדש.

2. את שקד כשרת המשפטים, שתמשיך את העבודה שעשתה בקדנציה החולפת. או אז, יריב לוין "הטוען לכתר שר המשפטים" יהיה שר במשרד ראש הממשלה לחוקה וממשל ויכין ויוביל את המהפכות הגדולות להן זקוקים תחומים אלה. בנט יכול להיות שר לקידום יישובם של איו"ש ורמת הגולן; גם כאן אסור לבזבז את שעת הכושר ובכדי למקד מאמצים ראוי ששר יטפל בנושאים אלה ואולי גם בהיבטים נוספים שתביא לנו תוכנית טראמפ.

3. לדעתי, כך יוכל גם לפעול ביתר אפקטיביות לפורר את מחנה מתנגדיו, בעיקר במרכז.

תאריך:  28/04/2019   |   עודכן:  28/04/2019
רפי לאופרט
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
אדוני, רה"מ: לך בגדולות "במעשה המרכבה"
תגובות  [ 2 ] מוצגות   [ 2 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
ארי כספי
28/04/19 15:31
 
רפי לאופרט
29/04/19 10:10
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
בימים האחרונים אנו עדים למסע הלקאה עצמית בכלי התקשורת סביב הימנעותם של אזרחים ערבים רבים ממימוש זכות הבחירה. חברי הכנסת הערבים הצביעו על חוק הלאום כגורם שהביא לכך.
28/04/2019  |  ד"ר יחיאל שבי  |   מאמרים
תוצאות הבחירות מונחות בפנינו. אין ערעור על כך שהליכוד בראשות נתניהו ניצחה בבחירות ניצחון ברור ומרשים, לא משום שהליכוד קיבל יותר מנדטים מכחול לבן אלא בגלל השותפות האפשריות. האם יש בכך לקבוע שהימין ניצח? לעניות דעתי, לא. הממשלה לא הורכבה אם כי הסיכויים לכך ודאי גדולים לאור האינטרסים הפוליטיים. ואם באינטרסים פוליטיים עסקינן, אם בהגדרות של ימין ושמאל לפי ההגדרות הקלאסיות, כי אז התמונה היא שונה מאוד. ברור שיקומו מתנגדים וילמדו קטגוריה על דברי. ובכל זאת.
28/04/2019  |  צ'לו רוזנברג  |   מאמרים
הידיעה על השתתפות ישראל בתערוכה הבינלאומית אקספו 2020 שתתקיים בדובאי בחודש אוקטובר בשנה הבאה פשטה כאש קוצים בעולם הערבי נוכח התקרבות פרסום פרטי "עסקת המאה" של הנשיא טראמפ.
28/04/2019  |  יוני בן מנחם  |   מאמרים

28/04/2019  |  אביתר בן-צדף  |   מאמרים
ראש הממשלה בנימין נתניהו ניצח בבחירות, אך המלחמה הגדולה עוד לפניו. בעיות רבות ניצבות לפתחו. בתקופה הקרובה הוא יצטרך לקבל הכרעות קשות, הן בתחום המשפטי, הן בתחום הפוליטי והן בתחום המדיני. נעמוד להלן על כמה מהבעיות הבוערות.
27/04/2019  |  יואב יצחק  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
גאולה - רק בפעולה אנושית שמודעת שהיא כלי לקידום ישועה
איציק וולף
בימים שבהם טוענים רבנים כי ישנה הגנה מיסטית-רוחנית שהיא בלבד זו ששומרת על עם ישראל מפני אויביו כדאי לעיין בפסוקי קריעת ים סוף - שעל-פי המסורת אירעה בשביעי של פסח - ולראות שאפילו רי...
איתמר לוין
איתמר לוין
למחדל של 7 באוקטובר מוסיפה הממשלה את סכנות החורבן הכלכלי, האנטישמיות והמפלגתיות בארה"ב    הערות על נצח יהודה ומינוי ראש אמ"ן, ולקח מאיר עיניים ממשה רבינו
צבי גיל
צבי גיל
במערכה ההיברידית בין ישראל לבין אירן זאת כבר הצליחה בהיבט הפסיכולוגי והכניסה את הציבור הישראלי, שנמצא חצי שנה במתחים, ללחץ נפשי ללא תקדים    הפטפטת המדינית הבלתי אחראית שמהדהדת בתקש...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il