|   15:07:40
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?
מחלקה ראשונה
ניסן-אייר בספריו של איתמר לוין
חיון. עבירות הימורים [צילום: יח"צ]
פסק דינו של העליון בנושא רועי חיון

שומת אמת לשעתה

הטלת מס אמת היא עקרון יסוד, אך לעיתים יש לאזן אותו מול עקרונות אחרים - הן בתחום המיסים והן מחוצה לו ביהמ"ש העליון קבע, כי מיליוני שקלים שחולטו מעבריין הימורים לא יקוזזו מהכנסתו החייבת במס
30/05/2022  |   דוד גולדמן   |   מאמרים   |   תגובות
העליון: כספי חילוט לא יקוזזו מן ההכנסה החייבת
איתמר לוין
קרא בפסק דינו האחרון עם פרישתו: עבריין ההימורים רועי חיון ישלם מס על מלוא הכנסותיו הבלתי-חוקיות, ולא יוכל לקזז מהן 5 מיליון שקל שחולטו ממנו בהליך הפלילי * קובע: הכרה בחילוט תפגע בשלטון החוק ובעקרון היסוד לפיו חוטא לא ייצא נשכר
לרשימה המלאה

אחד העקרונות המהותיים בדיני המס - יש שיאמרו המהותי שבהם - הוא הטלת מס אמת. מן הראוי הוא, שעל הנישום יוטל מס צודק מבחינה כלכלית, מס בגין התוספת הכלכלית שהצטרפה לעושרו. תחושת הצדק בגביית המס מנישום ספציפי איננה רלוונטית רק לאותו נישום, אלא פורשת את כנפיה גם אל כלל הנישומים הלומדים מאותו מקרה לעניינם. אך הדין המצוי מציג סייגים וגבולות בפני עיקרון חשוב זה.

לשון הוראות חקיקת המס עשויה במקרים מסוימים למנוע את החיוב במס אמת, ועל הפרשן לבחון אם מבחינה תכליתית ניתן ליישב את לשון ההוראה עם הצדק הכלכלי. לעיתים, נדרש איזון בין עיקרון זה לבין עקרונות אחרים, הן כאלו המהווים נדבך מהותי בדיני המס (עקרון המימוש, שיקולי הוודאות והיעילות ועוד) והן כאלו המיובאים מן הדין הכללי אל דיני המס (שיקולי תקנת הציבור, הוראות חוק חיצוניות לדיני המס ועוד). לעיתים יעמדו לצד או כנגד שומת האמת כללי המשפט המינהלי (למשל, אופן ניהול ההליך המנהלי בעניינו של הנישום) והדיון בבית המשפט (למשל, הרחבת חזית המחלוקת בין הצדדים או הצגת ראיות במועד מאוחר). ככל שהצדדים לא השכילו לפתור, בינם לבין עצמם, את ההתנגשות בין העקרונות השונים ולא הצליחו למצוא את האיזון הראוי, המחלוקת תונח לפתחו של בית המשפט שיידרש להכרעה.

מקרים בהם החיוב במס אמת נדחה מפני עקרונות אחרים מובילים את העוסקים במלאכת המס, לא לפעם, לחשש מפני השלכות רוחב בשל מקרים אלו ולתחושה, שניתן להמחישה באמרה הידועה: bad case makes bad law. אולם, מס האמת איננו העיקרון היחיד השולט בכיפת פרשנות המס, אף אם יש לראותו כעקרון-על, ויותר מכך - כל מקרה נבחן לפי נסיבותיו.

פסק הדין בפרשת רועי חיון עסק בתוצאות המס של הכנסה בלתי-חוקית שחולטה מנישום, אשר הורשע בעבירות הימורים, הלבנת הון ומרמה לפי פקודת מס הכנסה. השופט ג'ורג' קרא, אליו הצטרף השופט דוד מינץ, קבע בדעת רוב, כי אין לראות את תשלום כספי החילוט כהוצאה המותרת לניכוי מהכנסתו של מר חיון. השופט שאול שוחט סבר, בדעת מיעוט, יש כי להתיר את החילוט כהוצאה בייצור הכנסה.
ע"א 6077/20, פקיד שומה יחידה ארצית לשומה נ' רועי חיון / פס"ד
סכום שחולט מעבריין במסגרת ההליך הפלילי לא יקוזז מההכנסה החייבת לצורכי מס

השופט ג'ורג' קרא
גם שיקולי מדיניות [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

בפתח הדברים הבהיר השופט קרא, כי אין לראות בחילוט הכספים (בהם נהג הנישום מנהג בעלים) כפעולה המאיינת את עצם ההכנסה, וכי על הנישום לחוב בתשלום מס בגובה מלוא הסכום שחולט ממנו. אך עיקר דיונו היה בשאלת התרת החילוט כהוצאה מההכנסה הבלתי חוקית.

ראשית ציין השופט קרא, כי חילוט פירות עבירה אינו בא בגדר רשימת ההוצאות שניכוין הותר במפורש בסעיף 17 לפקודת מס הכנסה, ועל כן יש לבחון אם החילוט נכנס במסגרת ההוראה הכללית הקבועה ברישא של סעיף 17. לאור העובדה שחילוט הכספים נעשה בשלב בו עסק ההימורים הבלתי-חוקי חדל לפעול, הנישום לא עמד בנטל השכנוע (הכבד מאוד), להראות שהחילוט מהווה הוצאה שיצאה כולה בייצור ההכנסה או בהוצאה המשתלבת בתהליך הטבעי של הפקת ההכנסה.

השופט קרא המשיך והתייחס לסוגיית התרה בניכוי של הוצאות שאינן נצרכות לצורך ייצור הכנסה, ובלבד שהן הוצאו כחלק מהסיכונים השוטפים הקשורים לייצור ההכנסה. לעמדתו, גם אם תשלום כספי חילוט בא בגדר סכנה צפויה, הנלווית לפעילות יוצרת ההכנסה, יש לוודא, כעניין של עיקרון, כי הוצאה זו לא באה כתוצאה מפעולה אקטיבית של הנישום. במקרה זה, מעשיו הפליליים של הנישום הם אלו אשר גרמו לצרה שבה הוא מצוי, ולכן אין אפשרות לראות בתשלומם של כספים אלה הוצאה המותרת בניכוי.

השופט קרא לא הסתפק בדברים אלו, אלא בחן גם את שיקולי המדיניות שמכוחם אין להכיר בחילוט כהוצאה המותרת בניכוי. ההלכה הפסוקה היא ששיקולים של תקנת הציבור הם שיקולים ראויים בתהליך עריכת השומה ושמכוחם ניתן לאסור ניכויה של הוצאה. העיקרון של תקנת הציבור הוא שיקול רלוונטי בקביעת ההכנסה החייבת והוא עומד כנגד התרת ההכרה בהוצאות.

השופט קרא סבור, כי כאשר מדובר בכספי חילוט, שהוצאו מידיו של נישום עקב צרה אליה בחר להיכנס בנפש חפצה, התרת הניכוי תביא לפגיעה של ממש באינטרס הציבור. התרת הניכוי תביא לפגיעה בשלטון החוק ולסטייה מעקרון היסוד לפיו "לא יהא חוטא נשכר". בנוסף, ניכוי ההוצאה יסכל משמעותית את מדיניות המחוקק וניסיונו להתמודד עם מקרי עבריינות דומים, לאור הוצאת עוקצו של החילוט. כנגד הפגיעה בעקרון שומת האמת עומדת קבוצת השיקולים המונעת מתן הכשר (גם אם עקיף) לפעולות בלתי חוקיות.

השופט קרא מצא לנכון להבהיר בנוסף, כי אף אם ייקבע שהחילוט פוגע בזכותו החוקתית של הנישום לקניין, מדובר בפגיעה מידתית, בוודאי לאחר הרשעתו בפלילים. הן החילוט והן הטלת המס משרתים תכליות ציבוריות חשובות. השימוש באמצעי אחד אינו מוציא את אפשרות השימוש באמצעי אחר ויש בהפעלתם המקבילה כדי להביא לאכיפה משולבת.

השופט שאול שוחט
התממשות של סיכון [צילום: בוצ'צ'ו]

השופט שוחט סבר, בשונה מהשופט קרא, כי ניתן לראות בפעולת החילוט התממשות של סיכון מסיכוני העסק, שעניינו בארגון הימורים אסורים. לעמדתו, עובדת בחירתו של הנישום – בכוונת מכוון ובאופן אקטיבי – להיכנס לגדרי פעולה בלתי חוקית שהובילה לחילוט, אינה רלוונטית לאור ההלכה שנקבעה בפרשת דמארי, המתירה בניכוי תשלומי השבה כפועל יוצא של הרשעה בגניבה.

בנוסף ציין השופט שוחט, בדומה לבחינה שנערכה בבית המשפט המחוזי בתל אביב ע"י כבוד הרי קירש, כי התכלית העונשית מצויה, לכל היותר, בשולי מטרותיו של מנגנון החילוט. בהינתן מאפייניו האזרחיים הדומיננטיים של מנגנון החילוט ובדומה לפרשת דמארי ביחס להשבת כספי גניבה, אין לאסור את ניכוי כספי החילוט כהוצאה מטעמים של תקנת הציבור.

לשיטתו של השופט שוחט, מדיניות האוסרת ניכויים משום שהוצאו בניגוד לחוק, נוגדת את עקרון גביית מס האמת, אחד מעקרונות היסוד בפרשנות דיני המס שנחשב אף לנשמת החוק ותכליתו. לכן, בהינתן שהרווח שהופק מפעילותו העבריינית של הנישום נשלל ממנו באמצעות החילוט והועבר לקרן רלוונטית, שבאמצעותה מושבים סכומי הכסף שבהם נעברו העבירות לחברה, ובהתחשב בעקרון היסוד לגביית מס אמת מן הנישום וברצון למנוע פגיעה בלתי מידתית בקניינו, יש להתיר את הוצאת החילוט בניכוי.

לסיום

שאלה ראשונה שעולה לאחר עיון בפסק דינו של בית המשפט העליון בפרשת חיון, היא, האם תוגש בקשה לדיון נוסף ואם בקשה כזו תתקבל. חוות הדעת המקיפות של השופט קרא ושל השופט שוחט, כמו גם הערותיו של השופט מינץ שהצטרף לחוות דעתו של השופט קרא, מעוררות עניין החורג מגדר סוגיית התרת החילוט כהוצאה גרידא.

השלכות פסק הדין רחבות מעצם הדיון בשאלת התכלית של החילוט, כאמצעי עונשי או אזרחי בעיקרו. על-אף שאין חידוש בעצם העמדת שיקולים של תקנת הציבור אל מול שיקולים של גביית מס אמת, בין בפסיקה ובין בחקיקה, האיזון הנדרש ביניהם מוביל למחלוקות בלתי מבוטלות. החזית המוצבת בין חוות הדעת השונות בפרשת חיון – כמו גם השלכות אפשריות נוספות למסקנות השונות, אותן הסיקו השופטים בפרשת חיון מפסק הדין בפרשת דמארי - עשויות להשליך גם על אופן ניהול ההליך המנהלי ועל השלכותיו של החיוב במס אמת.

עו"ד (חשבונאות וכלכלה) דוד גולדמן, משרד ד.פוטשבוצקי

ע"א 6077/20. את פקיד שומה יחידה ארצית לשומה ייצג עו"ד חן אבידוב. את רועי חיון ייצגו עוה"ד משה מזרחי ועמית קריגל.
תאריך:  30/05/2022   |   עודכן:  30/05/2022
עו"ד דוד גולדמן
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
כשופט שבמשך תקופה של יותר משלושה עשורים נהג לדבר בפסקי הדין בלבד, אודה כי מעמד זה, בו אלומת האור מופנית אלי ומתמקדת בי כשופט וכאדם - ואני צריך לדבר שלא מתוך פסק דין שכתבתי - אינו קל עבורי, משאינו מתיישב עם ה-דנ"א השיפוטי ועם אופיי, כדברי משה: "לא איש דברים אנכי גם מתמול גם משלשום" (שמות ד', י'), ולא משום כבדות הפה והלשון. אלא, שלצד הקושי - שלא לומר, המבוכה המתלווה למעמד מיוחד זה - נראה כי הוא מהווה הזדמנות לפתיחת צוהר דרכו ניתן להתוודע, מעבר לעשייה השיפוטית, לאדם שמתחת לגלימה ולחשוף חלק מהפסיפס האנושי המגוון המרכיב את שופטיו של בית משפט זה.
30/05/2022  |  ג'ורג' קרא  |   מאמרים
"בעולם הזה לא קיים דבר ודאי, מלבד מוות ומיסים". כך אמר בנג'מין פרנקלין, שנחשב בעיני רבים לגדול המדינאים בהיסטוריה האמריקנית. במשפט קצר הצליח פרנקלין לזקק את מהותן של רשויות המס בעולם המערבי, גם 232 שנה לאחר מותו. תשלום מיסים הוא חובה והשאלה היא רק כמה ואיך.
18/05/2022  |  רו"ח רון חכם  |   מאמרים
  • "היועצת המשפטית לממשלה עומדת בראש המערכת המשפטית של הרשות המבצעת והשירות המשפטי הציבורי. החל מה-07.02.2022 מכהנת עו"ד גלי בהרב-מיארה כיועצת המשפטית לממשלה. היועצת המשפטית לממשלה מופקדת על מספר תחומים: ראשות התביעה הכללית: בתחום זה היועצת המשפטית לממשלה מופקדת מטעם המדינה על הפעלת דיני העונשין, לרבות ההופעה בערכאות, שלה ושל נציגיה, הכרוכה בכך...; ייצוג המדינה בערכאות [הליכים שאינם פליליים]...; מתן ייעוץ משפטי לממשלה ולגופיה: היועצת המשפטית לממשלה היא הפרשנית המוסמכת של החוק כלפי גופי המדינה, כמובן כפוף לביקורת שיפוטית; מתן ייעוץ וסיוע לממשלה ולשר המשפטים בתחום החקיקה...; ייצוג האינטרס הציבורי ושמירה על קיום החוק: אחריות זו עולה במגוון של נושאים נוספים העולים מהוראות חקוקות ייחודיות. במסגרת זו, מוסמכת היועצת המשפטית לממשלה על-פי דין להתייצב בכלל הערכאות השונות כאשר הדבר נדרש לשם שמירה על האינטרס הציבורי".
14/05/2022  |  יואב יצחק  |   מאמרים
השבוע חגג ח"כ משה גפני בכנסת יומולדת 70. הלכתי להגיד לו מזל טוב. נכתבו על זה לא מעט פרשנויות, אבל החיים פשוטים בהרבה. שני אנשים עובדים באותו בניין, רבים לא מעט, אבל זוכרים שהאישי מתקיים במקביל לפוליטי. יש לי עם גפני ויכוחים פוליטיים רבים, אבל אני מעריך את חריפות שכלו והידע העצום שלו, וברור אני מאחל לו הרבה שנים של בריאות טובה ונחת מילדיו. יש משהו נקי ותמים ביומולדת. אוכלים עוגה, מדליקים נרות, אפשר לרגע להפסיק לריב.
13/05/2022  |  יאיר לפיד  |   מאמרים
זכות ההתאגדות מהווה אבן יסוד בכלכלה המודרנית ומימושה מהווה את אחד הנדבכים העיקריים בצמיחתו ובהתפתחותו של המשק. יכולתם של אנשי עסקים לאגד פעילויות ספציפיות בתאגידים שונים, תוך שמירה על הגנה משפטית ראויה, מהווה זרז מהותי לנטילת סיכונים הכרחיים לקידום פעילויות עסקיות.
13/05/2022  |  עו"ד דוד גולדמן  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
רפי לאופרט
רפי לאופרט
התהפוכות הפוליטיות והדמוגרפיות השליליות בארה"ב משתקפות יותר ויותר בהתנהלות ממשל ביידן במשבר האזורי הנוכחי    השילוב האפרו-אמריקני-מוסלמי והאנטישמי מעמיק את אחיזתו והשתלטותו
רפאל בוכניק
רפאל בוכניק
התעלומה האופפת את היעלמותו של יחיא סינואר מהספקטרום התקשורתי ומהפגנת נוכחות פיזית בשטח, שומה שתעלה סימני שאלה באשר למידת תפקודו, או אף גורלו    התהיות בסוגיה זו עשויות לגלם משמעויות...
דן מרגלית
דן מרגלית
לרוע מזלו של חליוה הכשל התממש בתקופת כהונתו כראש אמ"ן    עתה כולם אוהבים לשנוא אותו. זה משרת את נתניהו, אבל זה לא יחזיק מים
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il