הזמן מעולם לא היה נכון יותר למהלומה כלכלית עזה על אירן

היצע הנפט בשפע והביקוש יורד, ממשל ביידן משתמש בחוכמה בנשק העיצומים וממשל טראמפ יכול להחמיר עוד יותר - אם כי התגובה האירנית עלולה לגרום עימות נרחב, מנתח אקונומיסט

איתמר לוין מאמרים הגרעין האירני תגובות
מקור: אקונומיסט
רשימות קודמות
ארה"ב צריכה לבנות מחדש את הצבא - והגסת' אינו מתאים לכך
אמצעי תקשורת בארה"ב נערכים למגננה מול ממשל טראמפ
אמונתו של ביידן שאין מתאים ממנו עמדה במרכז שקיעת נשיאותו
ביידן מותיר את ארה"ב במצב טוב בהרבה מכפי שקיבל אותה
הדברים הראויים ביותר להערכה בו, פגעו בביידן בזירת החוץ

ב-25.11.24 הטעינה המיכלית "אֶלְוָוה" שני מיליון חביות של נפט אירני מול חופי מלזיה. ההפלגה משם לצפון-מזרח סין, יעדה המשוער, אורכת לכל היותר שבועיים. לא הפעם. ב-3 בדצמבר הכריזה ארה"ב שהיא מפרה את העיצומים על אירן ואיימה להעניש את כל המעורבים בהפלגתה. לאחר שישה שבועות, היא נמצאת במרחק של 20 ק"מ מהמקום בו אספה את מטענה.

"אלווה" אינה לבד, מציין אקונומיסט. ממשל ביידן החל באוקטובר שעבר לפעול נגד מיכליות הקשורות לאירן, המכירות לסין – הלקוחה הכמעט-בלעדית של הנפט האירני – הצטמקו ברבע ל-1.3 מיליון חביות ביום. ההטענות באירן נמשכות ללא שינוי, בתקווה שהנסיבות ישתנו. התוצאה היא שכעת יש בים 20 מיליון חביות, פי ארבעה מהרגיל, שרובן תקועות מול מלזיה וסינגפור.

בימיו האחרונים מכה ממשל ביידן גם ברוסיה. בשבוע שעבר הוא הודיע על עיצומים נגד 143 מיכליות, שהובילו 42% מייבוא הנפט הימי של רוסיה אשתקד, כמו גם נגד סוחרים וחברות ביטוח. צעדים אלו יגרמו כאב ראש לוולדימיר פוטין, וזו הסיבה שמחיר הנפט הגיע השבוע ל-81 דולר – הגבוה מזה חמישה חודשים. האיום על אירן גדול עוד יותר, שכן דונלד טראמפ דו-ערכי כלפי רוסיה אך מחויב לחנוק כלכלית את אירן. הוא עשוי להצליח, ובדרך לטלטל את שוקי האנרגיה.

לאורך רוב כהונתו ביידן העלים עין מהסחר בנפט האירני. מאז הטלת העיצומים בידי טראמפ ב-2018 ועד אשתקד, ייצוא הנפט הוכפל ל-1.8 מיליון חביות ביום. אבל באוקטובר ביידן שינה כיוון. מאז הוסיף משרד האוצר 55 מיכליות לרשימה השחורה שלו, כשליש מ"צי הצללים" של אירן. הממשל הבין שמדיניותו הקודמת נכשלה: לא העיצומים החלישו את אירן, אלא המתקפות של ישראל ונפילתו של בשאר אסד. במקביל, יש נפט בשפע והביקוש חלש, כך שהעיצומים לא ישפיעו על הצרכן האמריקני; ואם המחיר יעלה – זאת בעיה של טראמפ.

ממשל ביידן משתמש בעיצומים בדרך חכמה, סבור אקונומיסט. את רוב הנפט האירני רוכשים בתי זיקוק קטנים ופשוטים בחוף הצפוני-מזרחי של סין, המוכרים את תוצרתם במשק המקומי – ולכן ייאסר על חברות אמריקניות לעבוד איתם. הם זקוקים למיכליות, שרבות מהן מתפרנסות גם מהובלה לארה"ב.

הביקוש יורד ואיתו המחיר
ולדימיר פוטין ועלי חמנאי. יתחרו על מיכליות? [צילום: AP]
לנוכח זה, אוכפי העיצומים שמו על הכוונת את המיכליות בחלק האחרון של המסע, לרוב ממלזיה לסין. בשל החשש מענישה, נמלים סינים החלו לדחות מיכליות אלה. מאחר שהביקוש ירד, הנפט האירני נסחר ב-1.50 דולר בלבד מתחת למחיר ה"ברנט", אמת המידה למחיר העולמי, לעומת 6.50 דולרים לפני שלושה חודשים. העלייה זו יכולה לחסל כמה מבתי הזיקוק, ובכך להפחית את הביקוש לנפט האירני.

אירן עמלה להחליף את המיכליות המוחרמות ב"נקיות", תרגיל שצברה בו מיומנות. אבל רוב המיכליות האפשריות תפוסות בייצוא הנפט הרוסי, וכעת מוסקבה זקוקה לנוספות במקום אלו שנכנסו בשבוע שעבר לרשימה השחורה האמריקנית. בתי הזיקוק הסיניים כבר בקשיים, בשל התחרות מצידם של החדשים והמתקדמים יותר. הממשלה, הנאבקת בזיהום האוויר שהם יוצרים, מעניקה להם מכסות ייבוא מוגבלות.

כעת נכנס טראמפ לתמונה. ממשלו יכול להוסיף מיכליות לרשימה, והוא עשוי להודיע לסין שממשלו יטיל עיצומים על כל נמל סיני שיקלוט נפט אירני. הצעד הגדול ביותר יכול להיות מיסים כבדים על סין, עד שזו תסכים – בין היתר – להפסיק לרכוש נפט אירני. צעדים כאלו יכולים להוריד את הייצוא במיליון חביות ביום, בעוד שפע ההיצע יגרום למחיר הנפט לעלות לכל היותר בחמישה-עשרה דולרים.

אירן עלולה להגיב במתקפה על מדינות אחרות במפרץ, וגרוע מכך – בחסימת מיצרי הורמוז, בהם עוברים 30% מתעבורת הנפט הימית העולמית ו-20% מתעבורת הגז הטבעי. ארה"ב עשויה להגיב במשלוח הצי שלה. מנהיגי אירן שבו ואמרו, שאם הם לא יוכלו לייצא נפט – איש לא יוכל. אם יידחקו לפינה, תגובתם עלולה להיות נואשת. העיתוי מעולם לא היה טוב יותר למתקפה כלכלית על אירן, אך אין המדובר בצעד נטול סיכונים, מסכם אקונומיסט.

המאמר המלא
Author
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך: 15/01/2025 | עודכן: 15/01/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
הזמן מעולם לא היה נכון יותר למהלומה כלכלית עזה על אירן
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il