|   15:07:40
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?

תימן: לדמותה של המדינה הערבית הכושלת

זליגת הלחימה נגד הח'ותים לטריטוריה הסעודית והעברת מרכז הכובד האזורי של אל-קאעידה לתימן עלולות להפוך את תימן למדינה כושלת ומסוכנת
10/01/2010  |   יואל גוז'נסקי   |   מאמרים   |   INSS   |   תגובות
ארגון אל-קאעידה בתימן [צילום: AP]

הימצאותם של מאות אלפי עקורים ופליטים מתימן ומחוצה לה, אלימות בין-שבטית ובין-דתית, פשע חוצה גבולות, פיראטיות בימים, שינויים דמוגראפיים משמעותיים (בראשם עיור לא מבוקר ואחוז צעירים לא פרופורציונאלי), רעב ומחלות - הם חלק מהמציאות היומיומית בתימן

מאיה שני
מנהיג בכיר באל-קאעידה נלכד בתימן

'לא לחזית נגד אל-קאעידה תימן'
מאיה שני
ארצות הברית אינה מתכוונת לפתוח חזית חדשה נגד השלוחה של אל-קאעידה בתימן ולא תשלח לשם חיילים נוספים * שגרירויות ארה"ב ובריטניה בתימן נסגרות עקב התרעות על פיגועים * [פעילים הנחשבים לבכירים בארגון אל-קאעידה בחצי האי ערב, מתוך סרטון וידאו שהתקבל במרכז אינטל ב-23.1.09 / צילום: AP]
לרשימה המלאה

מאיה שני
תימן: המחבל שהה בשטחנו

הבולטות התקשורתית שמקבלת תימן, הפעם בשל ניסיון הפיגוע הכושל בטיסה לדטרויט בחג המולד, אינה מקרית. תימן הפכה זה מכבר למוקד של אי-יציבות ולהוכחה כי התנגשות בין שחקנים מדינתיים מפנה את מקומה, לפחות במזרח התיכון, לזעזועים אזוריים ואף גלובליים הנגרמים מחולשתן, ספק התפרקותן, של יחידות לאומיות. ולראיה, הן זליגתה של הלחימה נגד הח'ותים לטריטוריה הסעודית, כמו גם העברת מרכז הכובד האזורי של אל-קאעידה לתימן - הם לא יותר מאשר סימפטומים שעלולים להביא לכך שתימן תהפוך במהרה, אולי כבר הפכה, למדינה כושלת, ולאחת המסוכנות שבהן.

נהוג להגדיר מדינה כושלת (Failed State) כיישות החסרה את המונופול על השימוש בכוח בטריטוריה שלה ומכאן את היכולת לשלוט באפקטיביות על שטחה הריבוני. אומנם כל מקרה הוא ייחודי, אך ניתן לומר כי המכנה המשותף לכל המדינות הכושלות הוא: אלימות כרונית, קריסה כלכלית, היעדר יכולת משילות בסיסית והתערבות בינלאומית גוברת בענייניה הפנימיים, אם באופן שלילי (כפי שעושה אירן) ואם למטרות סיוע הומניטארי ולחימה בטרור. על-פי הגדרה זו תימן היא לא המדינה הכושלת היחידה במזרח התיכון, אך עוצמת האתגרים עמם היא מתמודדת לאחרונה במקביל, כמו גם הזיקה ביניהם, היא שמייחדת את כישלונה. התוצאה היא שתימן הופכת יותר ויותר לאופציה אטרקטיבית לאל-קאעידה, בוודאי ככל שגובר הלחץ הצבאי האמריקני באפגניסטן-פקיסטן.

הממשלה בצנעא ריכזה עד כה מאמץ בהכלת שתי המרידות (הבדלנים בדרום והשיעים בצפון) בתחומה משום שבראייתה הן מציבות איום חמור יותר על שלמות ויציבות המדינה מאשר האיום הפוטנציאלי שבפעולת אל-קאעידה מתחומה. ולראיה, כמחצית מהכוח הצבאי עסוק כעת בלחימה במורדים הח'ותים בצפון. משקיפים חיצוניים אף האשימו את ממשלתו של סאלח בגיוס אנשי אל-קאעדה "מנוסים" כדי שיסייעו לה במלחמתה במורדים השיעים, באופן דומה למקלט שהעניק סלאח ולשימוש שעשה בעבר במוג'הדין האפגאנים, כדי שילחמו לצדו במהלך מלחמת האזרחים ב-1994.

כמו במקרים אחרים, גם כאן הגולם קם במידה רבה על יוצרו. מאז, אותם גורמים עושים שימוש ב-60 מיליון כלי נשק המסתובבים במדינה ללא פיקוח בעיקר כדי לפגוע באינטרסים מערביים (חטיפת תיירים ופגיעה בשגרירויות) בין היתר כדי ללחוץ על הממשלה בצנעא להטיב את תנאיהם. למרות השוני הרב בין הקבוצות הלוחמות בממשלה, החשש של צנעא הוא שהם ישתפו פעולה כנגדה - גם אם הסבירות לכך אינה גבוהה, אין להוציאה מכלל חשבון.

המדינה הערבית הענייה ביותר כבר מעמידה שורה של אתגרים, לא רק לשכנותיה בחצי האי ערב ובים האדום, אלא, כפי שמעיד העניין הבינלאומי, כלפי העולם החופשי כולו. הימצאותם של מאות אלפי עקורים ופליטים מתימן ומחוצה לה, אלימות בין-שבטית ובין-דתית, פשע חוצה גבולות, פיראטיות בימים, שינויים דמוגראפיים משמעותיים (בראשם עיור לא מבוקר ואחוז צעירים לא פרופורציונאלי), רעב ומחלות - הם חלק מהמציאות היומיומית בתימן. זו אומנם שרדה אתגרים בעבר, אך מורכבותם של האתגרים הנוכחייים, עוצמתם שהיא ללא תקדים, הזיקה ביניהם והצורך להתמודד עמם במקביל מייחדים את העת הנוכחית. בין התרחישים המוזכרים מוזכרת האפשרות שהמדינה התימנית עשויה להתפורר למחוזות נבדלים בעלי אוטונומיה עצמית "נוסח סומליה" - זה במידה רבה כבר מתרחש.

בעיות בוערות

לא קל להצביע על הבעיה הבוערת ביותר בתימן. עם הידלדלות מאגרי הנפט הקטנים ממילא (שאחראים ל-70% מהכנסות המדינה), מחסור חמור במים, מצב בו כמחצית מהאוכלוסיה מתחת לקו העוני ואינה יודעת קרוא וכתוב - תימן תלויה יותר ויותר בתמיכה חיצונית ממדינות ערב, מהמערב ומגופים בינלאומיים כמו הבנק העולמי וקרן המטבע. קריסתה של תימן עלולה להביא לפגיעה לא רק באינטרסים ביטחוניים של המדינות באזור, אלא, בשל מיקומה בסמוך למפיקת הנפט החשובה בעולם ולאחד מנתיבי השיט הרגישים בעולם (מייצרי באב-אל-מנדב בהם עוברים מעל שלוש מיליון חביות נפט ביום) גם לפגיעה חמורה בביטחון הסחר והאנרגיה בעולם.

תימן לא עמדה עד כה בראש סדר העדיפויות האמריקני במזרח התיכון, היקף הסחר בין המדינות הוא שולי, רוסיה וסין הן ספקיות הנשק המסורתיות שלה ומרבית ראשי השבטים לא רואים בעין יפה את המעורבות האמריקנית באזור. לאחר הפיגוע במשחטת קול ב-2000 ובשגרירות האמריקנית ב-2008, חיזקה הממשלה התימנית את שיתוף הפעולה עם ארצות הברית: אנשי צבא אמריקניים מציידים ומדריכים את כוחות הביטחון התימנים ומסייעים להם באיסוף מודיעין ובמקרים מסוימים, כמו שאירע פעמיים בחודש האחרון, אף מתקיפים ישירות מעוזי מחבלים מן האוויר.

יש להדגיש כי הגברת המעורבות האמריקנית, בוודאי אם אחת התוצאות שלה הוא הרג אזרחים, תורמת כשלעצמה להגברת האנטגוניזם כלפיה ועלולה להגדיל עוד את שורות המתגייסים החדשים לאל-קאעידה. זאת ועוד, לעיתים הציוד הצבאי לא משמש למטרה לשמה נועד - לחימה בגורמים המזוהים עם אל-קאעידה - אלא הוא משמש את הממשלה התימנית להיאבק באויביה הפוליטיים, כפי שקורה בלחימה נגד השיעים הח'ותים.

ביקורו השלישי בתימן מאז נכנס הגנרל פטראוס, מפקד פיקוד המרכז האמריקני, לתפקידו בשנה שעברה, מעיד על החשיבות הגוברת של תימן בראייה האמריקנית. ולראיה, אם הקונגרס יאשר, עתידה ארצות הברית להכפיל את הסיוע הביטחוני לתימן ולהעמידו בשנת הכספים 2010 על כ-150 מיליון דולר. למרות ההגדלה המשמעותית של הסכום, הוא עדיין לא מתקרב להיקף התמיכה האמריקנית במדינות דוגמת פקיסטן. ככלל, צעדים אלו משולים למתן כדור להורדת חום לחולה שימיו ספורים, משום שבעיות הביטחון, עימן נועד הסיוע להתמודד, הן לא יותר מסימפטומים של כשל מדינתי עמוק.

פתרונות בוערים

מה ניתן לעשות? אין פתרונות קלים. אך בל נטעה, האחריות רובצת ראשית לכל לפתחה של הממשלה התימנית שהייתה עסוקה בשנים האחרונות בשחיתות ונפוטיזם והזניחה את הטיפול בבעיות המדינה. אם הממשלה לא תפעל - בעוד 5 שנים צפויים להיגמר מאגרי הנפט, אז גם לא יהיה באפשרות הממשלה לספק מים לאוכלוסיה שצפויה, על-פי קצב הגידול הנוכחי, להכפיל את עצמה בסוף העשור הבא ולהתייצב על 40 מיליון נפש.

המצב מצריך עריכת רפורמה שלטונית הכוללת בין השאר את מיגור השחיתות, חיזוק שלטון החוק, הפרדת רשויות, פיקוח אזרחי על מנגנוני הביטחון וקידום איטי ומבפנים של תהליכי דמוקרטיזציה - תהליכים שתימן אינה מסוגלת לקחת על עצמה ללא סיוע (ולחץ) חיצוני. הפתרון הוא במידה רבה גם אזורי והוא עומד לפתחן של שכנותיה הערביות, בעיקר מדינות המפרץ השבעות, שבעיותיה של תימן הן במידה רבה בעיותיהן, ושגם אצלן הכנסות הנפט מסתירות חולשות מבניות שעתידות להביא בעתיד לחוסר יציבות שלטונית.

תימן מנסה זמן רב להצטרף כחברה במועצה לשיתוף פעולה במפרץ, המוסד האזורי המאגד את מדינות המפרץ הערביות, אך ללא הועיל. הסרת התנגדותן של כווית וסעודיה (בעקבות תמיכת תימן בסדאם חוסיין במהלך מלחמת המפרץ הראשונה) עשויה להקל על הצטרפותה של תימן לארגון: לספק כוח עבודה תימני זול למדינות המשוועות לו, ולסייע להן לצרף את תימן לגוש הפרגמאטי. עבור ארצות הברית ולא רק עבורה - הגדלת הסיוע הביטחוני לתימן חשובה בפני עצמה, אך אין היא תחליף לשיתוף פעולה בינלאומי בפתרון מקיף של תחלואי המדינה הכושלת לפני שהם יהפכו לנחלת הכלל.

למאמר במקור
תאריך:  10/01/2010   |   עודכן:  10/01/2010
יואל גוז'נסקי
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן

מושגים
 בשאר אסד 
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
תימן: לדמותה של המדינה הערבית הכושלת
תגובות  [ 2 ] מוצגות   [ 2 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
ישמעאל
11/01/10 10:38
2
גרביל אנונימי
27/04/10 08:01
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
1. מיצאו את ההבדלים
10/01/2010  |  שי שהמי  |   מאמרים
השווי הכספי שגובים הבנקים מהלקוחות הפרטיים שלהם בגין עמלות העו"ש מסתכם ב–900 מיליון שקל לשנה - כך על-פי נתוני המועצה הישראלית לצרכנות שפתחה באחרונה במסע ציבורי שמטרתו להביא לביטול סוג זה של עמלות במערכת הבנקאית.
10/01/2010  |  מנחם רבוי  |   מאמרים
ש"י עגנון מוכר לרוב הציבור דובר העברית בישראל מתוכנית הלימודים הרשמית של משרד החינוך המחייבת תלמידים, לעתים בהנחיית מורים מוכשרים יותר או פחות, לקרוא סיפורים שנכתבו במשלב לשוני שאינו טבעי לגמרי לקוראי העברית המודרנית. דומה כי למרות הבחירה של עגנון שלא להתאים את סגנון לשונו לנהוג בקרב בני דורו, ולמרות הציטוטים הישירים והעקיפים הרבים בכתביו מהספרות היהודית לדורותיה, המקשים על הבנה מלאה של יצירתו בקריאה ראשונה, ההתעניינות המחקרית ביצירתו - כמו זו של הציבור הרחב - אינה דועכת גם למעלה ממאה שנים לאחר שפרסם את סיפוריו הראשונים בעברית.
10/01/2010  |  ד"ר צחי וייס  |   מאמרים
בארץ בנות היענה פשטה השמועה. אמצעי התקשורת הכתובה והמשודרת התמלאו ידיעות, כתבות וראיונות עם אלופי היענים, שרי היענים בעבר, בהווה ובעתיד. השמחה הייתה גדולה. כל אחד התהדר בהישג ובהצלחה. נמצאה התשובה ויש פתרון לאיום הרקטות, הטילים והפצמ"רים על ישובי קווי העימות בדרום ובצפון ולהגנת העורף והמדינה כולה. המסר עבר כשריפה בשדה קוצים: "אפשר כבר להוציא את הראשים מהחול!".
10/01/2010  |  אורי גנני  |   מאמרים
מוריד הגשם בתיאטרון הספרייה ברמת גן היא דרמה רומנטית שעוסקת בחיי משפחה אמריקנית טיפוסית, שהבצורת עושה שמות בחווה המשגשגת שלהם ונוגעת גם בעתידה הרומנטי של הבת המתבגרת. מוריד הגשם הוא זר אלמוני, המבטיח לחולל נס ולהוריד את הגשם המצופה ובמקביל הוא משנה את חייהם של בני המשפחה.
10/01/2010  |  חיים נוי  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
רון בריימן
רון בריימן
האשמת נתניהו כאילו הוא זה שמונע עסקה, היא עלילה מרושעת המופצת על-ידי מתנגדי נתניהו אשר שכחו מי האויב    אחת השגיאות החמורות ביותר של ממשלת ישראל: ההפרדה בין חטופים לחטופים, ואי-עמיד...
חיים רמון
חיים רמון
רוב הפרשנים הצבאיים תומכים עתה בתוכנית המטכ"ל להיכנס לרפיח, להרוג כמה מאות מחבלים ואז לצאת ממנה, אפילו שדרך פעולה זו כבר נכשלה כישלון חרוץ    בשביל לשמוע הדהוד של תוכניות המטכ"ל ושל...
יוסי אחימאיר
יוסי אחימאיר
כשבקפלן מתחדשות ההפגנות הסוערות להפלת הממשלה, כחזרה לימי טרום השבעה באוקטובר, מתברר כי ההפגנות למען החטופים מתמזגות איתן, מזדהות עם אותה מטרה    ויושב לו ראש הנחש במינהרה אי-שם ברפי...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il