|   15:07:40
  אורי אבנרי  
עיתונאי ולוחם שלום על צד שמאל
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?

החור השחור

יש בארץ מאות אלפי בוחרים שהערכים השמאליים הבסיסיים טבועים בלבם - שלום, צדק, שוויון, דמוקרטיה, זכויות-אדם לכל, פמיניזם, הגנה על הסביבה, הפרדת הדת מהמדינה. היכן הם? מי מייצג אותם?
16/05/2010  |   אורי אבנרי   |   מאמרים   |   על צד שמאל   |   תגובות
השיטה הנוכחית המאיסה את הפוליטיקה על חלקים גדולים של הציבור [צילום: פלאש 90]

אפשר למות מקנאה. איך הבריטים האלה עושים את זה! איזו דמוקרטיה! איזה הדר!

בחירות תוך חודש. קואליציה חדשה תוך חמישה ימים. חילופי השלטון תוך שבעים דקות. ביקור קצר אצל המלכה. ראש-הממשלה המפסיד לוקח את אשתו ושני ילדיו הקטנים, יוצא ממעון ראש-הממשלה וצועד ברגל לאורך הרחוב. ראש-הממשלה החדש נכנס למעון הרשמי.

קצר, חלק, בקול נמוך ובסגנון מפרגן. העם דיבר, וזהו. ואצלנו?

מערכת-הבחירות נמשכת חודשים על חודשים, ברעש ובצלצולים, קקופוניה של גידופים וקללות. אחריה עוברים חודשים עד להקמת קואליציה חדשה. בינתיים המנצחים והמנוצחים מלכלכים זה על זה. שמאלנים, פאשיסטים, בוגדים, עוכרי-ישראל, מפקירי ירושלים, קלגסי הכיבוש, גנבים - הכל הולך.

הבלגן חוגג. מפלגות חדשות צצות כפטריות אחרי הגשם. עד הרגע האחרון לא יודעים מי, בעצם, מתחרה במי.

הבחירות הבאות שלנו עדיין רחוקות - אולי. אם לא יצוץ בדרך משבר, הן תיערכנה בראשית 2014. בישראל, שלוש שנים הם נצח פוליטי.

אבל רבים מאמינים שהממשלה תיפול כבר בעוד כמה חודשים, כאשר תסתיים תקופת ההקפאה של הבנייה בהתנחלויות, הקיימת - לפחות להלכה - בגדה המערבית. בנימין נתניהו יצטרך אז להחליט אם להיכנע ללחץ אמריקני ולהאריך את ההקפאה הרשמית, או לחדש את הבנייה גם רשמית ולהסתכן בעימות עם ברק אובמה. במקרה הראשון יתקוממו המתנחלים ובעלי-בריתם בממשלה. במקרה השני יכולים שרידי מפלגת-העבודה לפרוש מהקואליציה.

אני בספק אם זה יקרה. לכל חברי הממשלה יש עניין חיוני בהמשך קיומה. אף אחד מהמרכיבים אינו בטוח בעתידו אם יפרוש. אהוד ברק, גנרל בלי חיילים, דבוק לכיסאו בדבק-נגרים. אביגדור ליברמן, שר-חוץ שכמעט אף אחד בחוץ אינו מוכן ללחוץ את ידו, לא קיים אף אחת מההבטחות שהבטיח לבוחריו. למה שיגדילו את כוחו? אלי ישי, מין ליברמן עם כיפה על הראש, חש שאריה דרעי נושף בעורפו ונאחז בחלקת-אלוהים הקטנה שלו. כולם מרגישים שהם "תלויים זה בזה או שכל אחד מהם ייתלה לחוד".

זה ההיגיון הפוליטי. אבל ההיגיון הוא אורח נדיר בפוליטיקה. אם לא תיגמר ההקפאה, או הכאילו-הקפאה, המתנחלים עשויים להתקומם. ההכי-קיצונים ימשכו אחריהם את הסתם-קיצונים. הממשלה עלולה ליפול גם בניגוד לרצון כל חבריה.

מה יקרה אז?

שאלה זו מנקרת עכשיו בראשיהם של כמה וכמה אנשים - בדרנים, שדרנים, פרשנים, גנרלים, סלבריטאים מכל הסוגים והמינים, גמלאים, סטודנטים, פרופסורים ומי לא - החולמים על מפלגה חדשה. יש לכך רקע ישראלי ייחודי.

בבריטניה התגלתה שיטת-הבחירות האזורית במערומיה. עשרות מיליוני קולות נשארו בלי ייצוג. חולמים שם על אימוץ חלקי, לפחות, של השיטה היחסית. אצלנו השחיתה השיטה היחסית את המערכת כולה, ורבים חולמים על אימוץ חלקי, לפחות, של השיטה הרובנית. נראה שהפיתרון הנכון טמון בשיטה שהיא יחסית בחלקה ורובנית בחלקה, כמו זו הנהוגה בגרמניה. אבל הפוליטיקאים הישראליים יתנגדו לכך כאיש אחד.

השיטה הנוכחית המאיסה את הפוליטיקה על חלקים גדולים של הציבור. מתעבים את המערכת הפוליטית כולה. מתעבים את המפלגות הקיימות.

לכן, בכל מערכת-בחירות צצות מפלגות חדשות, הפונות אל מאות אלפי הבוחרים הטוענים ש"אין לי בעד מי להצביע". הם יכלו, כמובן, להימנע בכלל מהצבעה וללכת לשפת-הים, אבל חבל להם על הקול שלהם. לכן הם מחליטים, בשנייה האחרונה ממש, להצביע בעד איזושהי מפלגה חדשה, המושכת את "קולות המחאה" והמבטאת את הכעס על התופעה המרגיזה את הציבור באותו רגע. בדרך-כלל זוהי מפלגה חדשה המצליחה לתפוס את מצב-הרוח הציבורי של אותו הרגע, והנעלמת מיד לאחר מכן.

כזאת הייתה מפלגה ד"ש שצצה בבחירות 1977, בהנהגת גנרל יגאל ידין. היא הציעה תרופת-פלא לכל המחלות - המלחמה, השחיתות, העוני, הכפייה הדתית: שינוי שיטת-הבחירות. היא נחלה ניצחון מדהים (15 מושבים בכנסת!) ונעלמה בבחירות הבאות כלא-הייתה. אחר-כך באו כל מיני מפלגות "המרכז" ו"הדרך השלישית", שגם הן צצו ונעלמו. 2005 הייתה שנתה של "שינוי", מפלגתו של טומי לפיד, שהתפרסם בטלוויזיה בזכות שנינותו ותוקפנותו, אבל בעיקר בגלל הוולגריות שלוחת-הרסן של סגנונו. הוא הרים את דגל השנאה לדתיים, זכה גם הוא בהישג מדהים של 15 מושבים - ונעלם כלא-היה בבחירות הבאות. אחריו בא רפי איתן, שחטף את אדולף אייכמן ואחראי לאסון של יונתן פולרד על השלכותיה, והקים את מפלגת הגמלאים. גם היא זכתה להישג מפתיע (7 מושבים) - לא בזכות הגמלאים, שרובם לא הצביעו בעדה, אלא בזכותם של צעירים, שחשבו שזו בדיחה נהדרת. בבחירות הבאות היא נעלמה כלא-הייתה.

גילוי נאות: ב-1965 הקמתי את "תנועת העולם הזה - כוח חדש" שכיהנה בשתי קדנציות בכנסת, ואחר-כך הפכה לחלק מ"מחנה של"י" ו"הרשימה המתקדמת לשלום". כל אלה ייצגו מצע שהיה ההיפך מאופנתי.

עכשיו חולמים הרבה אנשים - כל אחד בנפרד - על ניסיון נוסף. נראה שלא איכפת להם שזה יהיה חד-פעמי, העיקר שהם יגיעו לכנסת. בין המועמדים בולט יאיר לפיד, בנו של טומי הנ"ל, נאה, רהוט ונעים-הליכות, המופיע מדי יום על מסכי הטלוויזיה, אך כמעט אף פעם לא השמיע דעה שאינה מקובלת על כולם, לא נאבק על שום דבר ולא השמיע רעיון מקורי. מועמד אידיאלי.

הוא אינו יחיד. יש מועמדים למכביר: זמרי-חתונות אהובי הקהל, שחקני-כדורגל פופולריים, ידוענים הידועים בזכות יחסי-ציבור. אפילו רפי איתן צץ מחדש מתהומות הנשייה. כאשר מאות אלפי קולות מתגלגלים ברחוב, רב הפיתוי.

מפלגות יצוצו, מפלגות יימוגו. כמו אותו קיקיון בתנ"ך, "שבן-לילה היה ובן-לילה אבד". זה אומנם הרגיז מאוד את יונה הנביא שחסה בצילו, "ויתעלף וישאל את נפשו למות", ואפילו אמר לאלוהים: "היטב חרה לי עד מוות". אבל כל זה לא ממש חשוב. מה שכן חשוב הוא ההכרח לסתום את החור הפעור במערכת הפוליטית הישראלית: החור השחור בשמאל.

הימין, לעומת זאת, פורח. פאשיסטים גלויים, שהשתוללו פעם בשוליים, מקובלים עכשיו במרכז הבמה. תלמידו של מאיר כהנא מככב בכנסת ואיש אינו מתקומם. המתנחלים מתכננים "השתלטות עוינת" על הליכוד.

לצד הליכוד, המפלגה הגדולה היחידה היא קדימה. היא רחוקה מהשמאל כמו כדור הארץ מהמאדים. לא מכבר הגישו שני חברי קדימה - רונית תירוש ועתניאל שנלר - הצעת-חוק גזענית מסמרת-שיער, שבאה להוציא אל מחוץ לחוק כל עמותת-שלום החושפת מעשי-זוועה בלתי-חוקיים, המבזים את ישראל והעשויים להביא קציני צה"ל למאסר בחו"ל. ציפי לבני לא צייצה.

מוסכם על הכל שבבחירות הבאות תתרסק מפלגת-העבודה, שהפכה למפלגת-משרד-הביטחון, וכמוה גם מפלגת מרצ. שתיהן אינן אלא צללים של מה שהיו פעם. הן ישאירו אחריהן שממה.

מצב זה זועק לשמיים. יש בארץ מאות אלפי בוחרים שהערכים השמאליים הבסיסיים טבועים בלבם - שלום, צדק, שוויון, דמוקרטיה, זכויות-אדם לכל, פמיניזם, הגנה על הסביבה, הפרדת הדת מהמדינה. היכן הם? מי מייצג אותם?

בחוגים רחבים בציבור הישראלי מתחבטים כעת בשאלה זו. הכל מסכימים שצריכים "לעשות משהו". נראה שאיש אינו יודע איך. יש המחפשים מרשם של ספר בישול: "לוקחים 4 ביצים, 2 כפות של קמח, קורטוב של מלח...".

אז "לוקחים 12 ידוענים, 7 פרופסורים מכובדים, 3 פעילים של זכויות-האדם, 2 פעילי-שלום (לא רדיקליים, חלילה), 1 אלילי-זמר, 1 שדרן מפורסם, מערבבים היטב, זורים על הכול סיסמאות זהירות, לא קיצוניות מדי, מערבבים היטב ומגישים...".

או, לחלופין: "לוקחים 4 משרידי מפלגת-העבודה, 2 פליטי מרצ, 3 מאוכזבים מקדימה, ירוק אחד, פעיל-שכונות אחד...".

לא, זה לא ילך.

הקמת מפלגה חדשה - מפלגה יעילה, שתשנה את פני המערכת הפוליטית, שתיאבק על השלטון, שתחזיק מעמד לאורך ימים - אינה תרגיל של בישול.

זוהי מלאכת בריאה אמיתית, לא פחות מציור של ליאונרדו, לא פחות מבניית הטאג' מאהל או הדואומו של פירנצה.

צריכה לקום מפלגה שתגלם את הערכים, לא כאוסף של סיסמאות, אלא כמקשה שלמה אחת. מפלגה שלא תהיה המשך למסגרות שפשטו את הרגל, אלא שתהיה משוחררת מדרכי-חשיבה ישנות ומסיסמאות של פרסומאים, מפלגה שתתווה תבנית חדשה לחלוטין. מפלגה שלא תשים טלאי על גבי טלאי ולא תציג תיקון פה ותיקון שם, אלא תציג דגם חדש של מדינת-ישראל, תוכנית שלמה לרפובליקה ישראלית שנייה.

המנהיג לא יימצא במגרש-הגרוטאות. מנהיג יקום בכוחות עצמו, כמו שקם ברק אובמה. צעיר בעל בשורה חדשה.

כל עוד לא קם מנהיג כזה, צריכה היוזמה לבוא מלמטה. אני רואה בכל ההפגנות צעירות וצעירים חדשים, אידיאליסטים משכנעים בכנותם ובאומץ ליבם, פעילי שלום, פעילי זכויות-האדם, פעילים חברתיים, פעילי הסביבה. מתוכם צריכה לבוא היוזמה החדשה, זו שתלכד סביבה את כולנו.

הטבע שונא חלל ריק. במוקדם או במאוחר יתמלא החור השחור. ואם לא נשכיל אנחנו למלא אותו כראוי, הוא עלול גם להתמלא במפלצת מרובת-רגליים.

הכותב הינו עיתונאי ולוחם-שלום ותיק, מנהיג "גוש שלום". בעבר עורך "העולם הזה" וחבר כנסת.
תאריך:  16/05/2010   |   עודכן:  16/05/2010
אורי אבנרי
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
החור השחור
תגובות  [ 11 ] מוצגות   [ 11 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
אסיר ציון בציון
16/05/10 14:45
 
בטטה
16/05/10 22:13
 
שישו ושמחו
17/05/10 12:17
2
df435
16/05/10 16:23
3
נתנאלה
17/05/10 00:44
4
אחי אור
17/05/10 08:11
5
גזענות היא מחלה.
17/05/10 09:52
6
Northway
17/05/10 12:05
7
פלא יועץ
17/05/10 12:42
8
קורןנאוה טבריה
17/05/10 14:47
9
ציפה100
21/05/10 11:35
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
"מה לנו כי נטען על שנאתם העזה אלינו?... הינם יושבים במחנות הפליטים אשר בעזה, ולמול עיניהם אנו הופכים לנו לנחלה את האדמה והכפרים בהם ישבו הם ואבותיהם".
16/05/2010  |  איתן קלינסקי  |   מאמרים
סיום העונה השביעית של "ארץ נהדרת" סחט מחמאות ממבקרי הבית של התוכנית שתאמה את משנתם הפוליטית. פחות התייחסו לילדותיות של הטקסטים, לתחושה שמאחורי הליהוק והתפאורה הנוצצים נחבאת הפקה שהייתה מתאימה לתנועת נוער. דובר מעט גם על הגזענות המוסווית של יוצרי התוכנית ועל העובדה שהרייטינג הגבוה של התוכנית לא העיד על התקבלות הסאטירה (אם הייתה) אלא על רצון הציבור לצפות בתוכנית בידור.
16/05/2010  |  דרור אידר  |   מאמרים
מוצרי חלב נמצאים בלב ויכוח סוער בין המטפלים הקונבנציונלים (רופאים, דיאטנים קליניים) לבין המטפלים בשיטות אלטרנטיביות כגון: הומאופטים ונטורופתים ועוד.
16/05/2010  |  עינת לב-ארי  |   מאמרים
לקראת שבועות, חג מתן תורה, שיתרחש בליל שלישי, אנו אמורים לחזור למצב בו היינו עם מתן תורה, והפעם, סוף-סוף, לקבל את התורה. כי הרי כבר אמרו חכמינו, שהתורה אומנם ניתנה לנו, אבל אנו מעולם לא קיבלנו אותה. לכן נקרא חג השבועות חג מתן תורה, ולא חג קבלת התורה.
16/05/2010  |  אורנה רב-הון  |   מאמרים
ג'ון סטיוארט מיל כתב בספרו "התועלתיות", "על החינוך ודעת הקהל, אשר השפעתם על אופי האדם היא גדולה עד מאוד, צריכים להשתמש בהשפעה זאת באורח שתיווצר בנפשו של כל יחיד זיקה הכרחית בין אושרו שלו ובין טובת הכלל". מדוע הפכה מדינת היהודים מעם משקם ומעצב על טהרת החינוך שמולו ניצבת החשיבות לכונן מדינת שהיא אור לגויים, לעם שמצטייר כרואה רק את עוונותיו? כיצד הפכנו לעם שמתענג על שחיתות מנהיגיו? כיצד הפכנו לעם המבכה על אובדן ערכנו? כיצד הפכנו לעם שסבור שאבדה דרכו?
16/05/2010  |  אלון קמחי  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
חיים רמון
חיים רמון
יש רבים בדרג הצבאי ובדרג המדיני שהיו צריכים ללכת הביתה עוד לפני חליוה, ואני מקווה שכך יקרה בעתיד הקרוב
דרור אידר
דרור אידר
ההגדה אינה מסמך קפוא אלא טקסט גנרי שמחזיק רעיון המתחדש עלינו מדי תקופה    ממצרים העתיקה שבה העבדים העברים סיפרו על יציאת האבות מהגלות, עד ליציאת מצרים של תקופתנו היא מדינת ישראל
דן מרגלית
דן מרגלית
ביבי ראש, ביבי אשם    נתניהו היה חייב להתפטר דקה אחת לפני הרצי הלוי ורונן בר    איני בא לטעון כי חליוה אינו צריך להתפטר, צריך גם צריך אחריהם? איתם? לא חשוב
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il