נתוני האוצר מיושנים - הגאות נמשכת

לכאורה, יש סתירה בין הודעת משרד האוצר על האטה בביקוש לדירות ויציבות מחירים, לעומת הודעת רימקס על המשך הגאות News1 פותר את החידה
אלעזר לוין מאמרים תגובות
לכאורה, יש סתירה בולטת בין נתוני האוצר מאתמול (יום א', 13.6.10), לנתוני חברת התיווך רי-מקס מהיום (14.6.10) על המצב בשוק הדירות: האוצר הודיע שבאפריל הייתה ירידה של 24% במכירת דירות, ואילו רי-מקס מדווחת שבחודש מאי נרשמה עלייה של 19% במכירות. בנוסף, האוצר מדווח על יציבות במחירי דירות, כלומר יש רגיעה. אך על-פי נתוני רי-מקס, נרשמה בחודש מאי התייקרות של 15% במחירי דירות, כלומר - הגאות נמשכת! מי צודק?!

התשובה הראשונה "מן המותן" היא להאמין לאוצר. אחרי הכל, משרד האוצר הוא גוף רשמי ומכובד, המפרסם נתונים אובייקטיביים, שנבדקו על-ידי כלכלנים ומומחים לסטטיסטיקה, ואין להטיל בהם דופי. רי-מקס, לעומת זאת, היא חברה פרטית, שיש לה מן הסתם גם אינטרס כלכלי-פרטי לדווח על מצב השוק.

אולם לאמיתו של דבר אין סתירה בין הנתונים. נזכיר תחילה שתי עובדות בסיסיות:

  • הירידה של 24% במכירת דירות, שעליה דיווח האוצר, מתייחסת לאפריל לעומת מרס השנה. אבל באפריל השנה לעומת אפריל אשתקד גדלו המכירות ב-8.4%. זו כבר סתירה קטנה בהרבה לעומת נתוני רי-מקס, המדברים על גידול של 19% במאי לעומת מאי.

  • האוצר מעריך שבמאי הייתה "עלייה משמעותית" במכירת דירות יד שנייה, וזה בדיוק הענף שרי-מקס עוסקת בו. לא ברור מדוע לא פרסם האוצר נתון בעניין זה, בניגוד לפירוט שהביא לגבי כל המדדים האחרים.
הסתירה לכאורה נובעת מנתוני מס שבח
עתה הגענו לפתרון העיקרי של החידה: למשרד האוצר יש רק מקור מידע אחד לגבי מספר הדירות שנמכרו – אגף מס שבח. החוק מחייב כל מוכר דירה לדווח על העסקה למס שבח, עד 50 יום לאחר חתימת החוזה. לכן, כמעט כל נתוני אפריל מתייחסים לאמיתו של דבר לעסקות פברואר.

יותר מכך: בדרך כלל לא קונים ומוכרים דירה ביום או בשבוע. זה הליך ארוך, הכולל מו"מ, זכרון דברים והידיינות בין עורכי דין. סביר מאוד, שמחירי עסקות פברואר סוכמו כבר בינואר, ואולי עוד קודם.

רי-מקס, לעומת זאת, מדווחת מהשטח על עסקות יד שנייה שנסגרו באמת-באמת בחודש מאי. לכן, קיים פער של ארבעה חודשים (ואולי קצת יותר) בין נתוני האוצר לנתוני רי-מקס. במונחי שוק הדירות שלנו זהו נצח. בשנה האחרונה ראינו מהפכים בשוק זה, שאירעו בתוך חודשים בודדים.

אם כך, לאלו נתונים להאמין? נתוני האוצר רשמיים, ומן הסתם נבדקים על-ידי מומחים. אבל נתוני רי-מקס מיידיים ואקטואליים, ואינם בבחינת היסטוריה.
תאריך: 14/06/2010 | עודכן: 14/06/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
נתוני האוצר מיושנים - הגאות נמשכת
תגובות  [ 3 ] מוצגות   [ 3 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
בשונה מהרוב המוצק
14/06/10 21:38
2
אובייקטיבי
15/06/10 11:11
3
אחד אחד
15/06/10 12:26
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il