|   15:07:40
  |   תגובות
  |    |  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
מחלקה ראשונה
ניסן-אייר בספריו של איתמר לוין
קבוצת ירדן
תמר פטרוליום: חברה עסקית או בית חרושת לג׳ובים?

אירן ובשורת ההתעוררות האיסלאמית

עבור המשטר באירן, היה גלום בהתקוממויות הערביות סיכון מסוים לתחיית גילויי מחאה מבית. אלא, שבה בעת הן גם פתחו בפני הרפובליקה האיסלאמית הזדמנות לחדש ולהרחיב את קשריה עם העולם הערבי-מוסלמי
14/11/2011  |     |   מאמרים   |   תגובות
מחמוד אחמדינג'אד. עליית מדרגה ברמת התמיכה של איראן באביב הערבי [צילום: AP]

בעוד שאירן שוקלת את עמדתה כלפי מוקדי ההשפעה שלה באזור, טורקיה בהנהגת ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן שומטת את הקרקע מתחת לשאיפותיה של הרפובליקה האיסלאמית במרחב זה

במרוצת עשרת החודשים שחלפו מאז פרוץ ההתקוממות בתוניסיה, שהציתה את האביב הערבי, מחפשת אירן אחר דרכי השפעה על המשטרים שהולכים ומתעצבים באזור. מאמציה של הרפובליקה האיסלאמית מוצאים את ביטוים המובהק בניסיון לתרגם את האביב הערבי לתנועת התעוררות איסלאמית רחבת היקף. ב-17 בספטמבר 2011 התקיים בתהראן הכינוס הבינלאומי הראשון של ההתעוררות האיסלאמית (בּידארי-י איסלאמי), שבו השתתפו כ-700 נציגים משמונים מדינות בנוכחות בכירים אירניים, כפי שדיווחו על כך מארגניו. לא הייתה זו הפעם הראשונה שבה הרפובליקה האיסלאמית מנסה לעצב סדר יום איסלאמי במישור הגלובלי.

במרוצת כהונתו של הנשיא מחמוד אחמדינג'אד הממשל האירני חזר והדגיש את מחויבותו לאידיאולוגיה האיסלאמית ונסוג מהמדיניות הפרגמאטית שאפיינה את קודמיו, מחמד ח'אתמי ואכּבּר האשמי רפסנג'אני. אחמדינג'אד מיזג אדיקות איסלאמית מבית עם רטוריקה אנטי-מערבית ואג'נדה פאן-איסלאמית במטרה לחזק את ההגמוניה של אירן בעולם האיסלאמי ומעבר לו.

כינוס ההתעוררות האיסלאמית הוא תולדה של מאמצי הרפובליקה האיסלאמית לתבוע חסות על האביב הערבי ולעצבו בצלמה ובדמותה, במיוחד מתוך שאיפה לחזק את מעמדה האזורי. אומנם אירן מקיימת מזה שנים ארוכות קשרים עם ארגונים פלשתינים רדיקליים (החמאס והג'האד האיסלאמי) ומאז 2005, גברו גילויי אהדה ברחוב הערבי לעמידה הנחושה של אחמדינג'אד אל מול מדינות המערב. אך הנשיא האירני לא הצליח לסחוף את דעת הקהל הערבי אחר החזון המשיחי השיעי שהוא מציע, ובנוסף לכך חלה שחיקה בפופולריות שלו בעקבות הבחירות השנויות במחלוקת לנשיאות ב-2009, וכן בעקבות הפופולריות הגוברת של ראש ממשלת טורקיה בתודעת הציבור באזור.

ההתקוממויות - "ברכה שמימית"

עבור המשטר באירן, היה גלום בהתקוממויות הערביות סיכון מסוים לתחיית גילויי מחאה מבית. אלא, שבה בעת הן גם פתחו בפני הרפובליקה האיסלאמית הזדמנות לחדש ולהרחיב את קשריה עם העולם הערבי-מסלמי. כוונה זו השתקפה כבר במושב הפתיחה של הכינוס ובאה לידי ביטוי בדבריו של המנהיג הרוחני עלי ח'אמנהאי שהצהיר: "...ההתעוררות האיסלאמית נובעת משאיפה והבנה חזקות יותר ששוררות בקרב האומה האיסלאמית.

התעוררות זו עומדת בסימן התפתחויות כבירות בקרב אומות האזור והיא הניבה התקוממויות ומהפכות". "התקוממויות אלה", הוא המשיך, "הן ציון דרך בהתנגדות לדומיננטיות של ארצות-הברית ואירופה וסימן לתחייה ולחידוש הכבוד הלאומי" (אירנ"א, 18 בספטמבר 2011 וגם ב-youtube).

בהתייחסויות דומות שהוא השמיע כשבוע קודם לכן, במהלך הכינוס העולמי החמישי של אהל אל-בית, שהתקיים בתהראן ב-11 בספטמבר, תיאר איתאללה ח'אמנהאי את ההתקוממויות כ"ברכה שמימית" וטען ש"על-מנת להשיג את תביעותיהם ושאיפותיהם, הצעירים במדינות המסלמיות מתמקדים בהוראת האיסלאם, במקום להיגרר לאסכולות מחשבה חומרניות" (Iran Daily, September 15, 2011). מחמד רזא מהדווי-כַּני, יו"ר מועצת המומחים, גם כן הגדיר את ההתקוממויות כ"תנועה שמקור השראתה בצעדים שננקטו תחילה באירן על-ידי האמאם ח'ומיני המנוח" (Iran Daily, September 12, 2011).

בנוסף לשאיפה להנהיג את האזור, המאמץ להטביע על האביב הערבי חותמת איסלאמית ככל הנראה גם טומן בחובו מסר סמוי לקולות אופוזיציוניים בתוך אירן. מלבד האמצעים שהפעיל השלטון נגד גילויי המחאה, שדוכאו ביד קשה בעקבות המהומות האלימות של יוני 2009, הכללת האביב הערבי בתנועת התעוררות איסלאמית רחבה מסייע לו להטיל דופי באג'נדה של תומכי הרפורמה מבית. באמצעות תמיכה בהתעוררות איסלאמית "אמיתית", בכירים אירנים נוטים לרמוז שפעילי המחאה המקומיים הם "סוכנים בשירות אינטרסים זרים" (להרחבה ראו למשל Associated Press, July 4, 2009).

תגובה אירנית שונה להתקוממות בסוריה

בזירה האזורית, התגובה הראשונית של הרפובליקה האיסלאמית כלפי המרי בתוניסיה התאפיינה בהססנות מסוימת (ראו זמן אירן מס' 22), אך ההתקוממויות שפרצו לאחר מכן במדינות ערביות נוספות זכו לגילויי תמיכה אוהדת מצד אירן, חוץ מאשר במקרה של סוריה. ב-18 בספטמבר, במהלך היום השני שחתם את כינוס ההתעוררות האיסלאמית, מיהרה הרפובליקה האיסלאמית להכיר באופן רשמי במועצת המעבר הלובית, וגינתה בחריפות את הנוכחות הצבאית של נאט"ו במדינה זו (IRNA, September, 18, 2011).

ביום השנה ה-32 למהפכה האיסלאמית שהתקיים ב-11 בפברואר 2011, ציין אחמדינג'אד בהתאם לזיקתו האפוקליפטית כי "...הניהול הבסיסי של העולם מצוי בידיו של האמאם מהדי וכל אומה שנוהגת ביושר ופועלת למען קדמה, תוחיד (אחדות האל) וצדק חייבת תיווך הטומן בחובו סיוע והדרכה..." (כיהאן, 12 בפברואר 2011). לעומתו ביטא איתאללה ח'אמנהאי גישה ארצית יותר בהדגישו שההתפתחויות האחרונות בעולם הערבי הן סימן להתעוררות איסלאמית ולהיחלשות האויב האסטרטגי והאידיאולוגי של אירן, ארצות הברית, שקודם לכן תמכה במשטרים המודחים (ראו להרחבה את דרשת יום השישי של ח'אמנהאי מה-4 בפברואר 2011, צוטט על-ידי ממר"י).

חרף תמיכה ברורה בהתקוממות בתוניסיה, במצרים ובתימן ולאחרונה גם בלוב, הרפובליקה האיסלאמית הגיבה באופן שונה למהומות הדמים בסוריה, בעלת-הברית האסטרטגית של אירן. בכירים אירנים נמנעו מהצהרות פומביות על ההתפתחויות שהתחוללו בסוריה. מאחורי הקלעים אירן ככל הנראה אף סיפקה סיוע ותמיכה לבשאר אסד במיגור המהומות נגד משטרו (Wall Street Journal, May 29, 2011).

במקרה של בחריין שיקפו בכירים אירנים, במרוצת החודשים האחרונים, את הנטייה הפרגמטית של המשטר לאזן בין חזונו האידיאולוגי לאינטרסים הפוליטיים שלו. בעוד שטהרן נוהגת להדגיש את תמיכתה האידיאולוגית באוכלוסיה השיעית המדוכאת בבחריין, היא גם פעלה בעת האחרונה למתן את המתיחות שנוצרה בינה לבין שכנותיה הערביות במפרץ הפרסי (al-Arabiya, May 8, 2011, ראו להרחבה זמן אירן מס' 24).

כמו-כן, ייתכן שכינוס ההתעוררות האיסלאמית והעיתוי שלו מצביעים על עליית מדרגה ברמת התמיכה של אירן באביב הערבי, אפילו במקרה של סוריה. הכינוס בספטמבר מעיד על כך שהרפובליקה האיסלאמית עושה מאמצים לבצר את מעמדה הדומיננטי באזור לאור ספקנות מסוימת ביכולת השרידות של משטרו של אסד בסוריה, התחזקות מעמדה של טורקיה באזור, וכן יוזמת הרשות הפלשתינית להשיג הכרה באו"מ. במהלך השבועות שקדמו לכינוס ההתעוררות האיסלאמית, התבטאויות מצד שר החוץ האירני, עלי אכּבּר צאלחי, רמזו על סדקים באמון שרוכשת תהראן לבעלי בריתה בסוריה.

בניגוד להימנעות של בכירים אירנים מהבעת עמדה ביחס למהומות בסוריה והשתיקה בעניין שאפיינה את תגובת תהראן בחודשים שקדמו לכינוס, הזהיר צאלחי מפני היווצרות ואקום שלטוני בסוריה, ובנוסף לכך ציין: "עמדתנו כלפי ההתקוממויות העממיות במזרח התיכון ובצפון אפריקה היא אחידה. אנו מאמינים שההתפתחויות במדינות האזור הן תולדה של חוסר שביעות רצון בקרב אומות אלו" (ISNA, August 27, 2011). לא מן הנמנע שחשש מפני אובדן שותף אזורי אסטרטגי כרוך בהערכה ריאליסטית מחודשת מבחינתה של תהראן כלפי האירועים בסוריה. בה בעת אירן פועלת בנחישות לחזק את קשריה עם ההנהגה השיעית בעירק כחלופה אפשרית לבעלת בריתה הסורית, שממשיכה להתמודד עם מרי אזרחי.

השפעת טורקיה גוברת על חשבון אירן

בעוד שאירן שוקלת את עמדתה כלפי מוקדי ההשפעה שלה באזור, טורקיה בהנהגת ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן שומטת את הקרקע מתחת לשאיפותיה של הרפובליקה האיסלאמית במרחב זה. ראש ממשלת טורקיה הזוכה לפופולריות גוברת ברחוב הערבי קיים ביקור ממלכתי במצרים, בתוניסיה ובלוב, ימים ספורים לפני פתיחת כינוס ההתעוררות האיסלאמית בתהראן. גם בחזית הפלשתינית, ניכר שההשפעה של טורקיה גוברת על חשבון זו של אירן.

ב-22 בספטמבר 2011, בנאומו בפני העצרת הכללית של האו"מ, אחמדינג'אד לא התייחס לתביעת הרשות להכרה במדינה הפלשתינית, זאת למרות שנושא זה עמד בראש סדר היום של הארגון הבינלאומי באותה העת. במקום זאת, ביקר אחמדינג'אד את מעצמות המערב וקרא לרפורמה יסודית במבנה האו"מ. בחיפוש אחר דרך לעצב את "האביב הפלשתיני" בהתאם לתפיסת עולמו, דחה אחמדינג'אד את ההתערבות של מעצמות המערב וגופים בינלאומיים כמו האו"מ בקביעת גורלן של מדינות וממשלים חדשים המתגבשים באזור, במיוחד נוכח מערכת הקשרים הבעייתית של אירן עם ארגון זה.

תחושת הדחיפות של הנהגת הרפובליקה האיסלאמית באשר לדרכי ההשפעה שלה על השינויים שמתחוללים במזרח התיכון ובצפון אפריקה באה לידי ביטוי גם בדיווחים רווחים בתקשורת המקומית על חידוש והידוק הקשרים בין אירן למצרים (Fars News Agency, April 27, 2011; May 14, 2011; September 28, 2011). הערכות אחרות אף גרסו שתנועת האחים המסלמים במצרים, באמצעות פריסתה האזורית, פועלת לשיפור היחסים עם אירן (see al-Sharq al-Awsat, May 18, 2011). יחד עם זאת תנועת האחים המסלמים במצרים אינה בהכרח מונוליתית. במהלך ביקורו האחרון של ארדואן במצרים, נציג בכיר של תנועת האחים המסלמים בירך את טורקיה ואת ראש ממשלתה כ"אחד מהמנהיגים החשובים באזור", ובה בעת הזהיר: "...איננו מעוניינים שהוא או מדינתו ייטלו על עצמם בלעדיות בהנהגה של אזור זה או יחליטו על עתידו" (al-Islam al-Yawm, September 15, 2011; al-‘Arabiya, September 14, 2011 ).

התבטאויות אלו עשויות להעיד על כך שגם תנועות איסלאמיות אזוריות אינן מעוניינות להיות כינור שני לטורקיה וסולדים גם מהגמוניה אירנית. עם זאת, ביטוייה המקומיים של התעוררות איסלאמית מכים שורש במדינות שחוו את האביב הערבי, בעוד שהיחסים בין אירן למזרח התיכון המתעצב מחדש עשויים לעלות גם הם על דרך חדשה.

המרכז ללימודים איראניים אוניברסיטת תל-אביב
הכותבת היא היא פוסט-דוקטורנטית במרכז ללימודים אירניים באוניברסיטת תל אביב
תאריך:  14/11/2011   |   עודכן:  14/11/2011
אלישבע מכליס
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
אירן ובשורת ההתעוררות האיסלאמית
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
תולדות הימים הקצרים של משרדי עורכי הדין בישראל מלמדים, כי עם פרישתו של דור המייסדים מהמשרד, שוקע האבק עד מהרה על המשרד עצמו ותהילת העולם שלו חולפת ללא זכר. כך ארע שעם יציאתם של עורכי דין מובילים לגמלאות, חלה גם עזיבה ממשית של לקוחותיהם. אלו, כך מסתבר, היו קשורים בטבורם לעורך הדין שטיפל בהם, לא למשרד שלו.
14/11/2011  |  עו"ד ליאור להב  |   מאמרים
חייבים לומר לתקשורת הישראלית: כל הכבוד. היא מצליחה שוב ושוב לשבור את השיאים של עצמה בחוסר אובייקטיביות ובדמגוגיה, המלוות ברשלנות ובחובבנות. היא מצליחה שוב ושוב להוכיח, שידיעת קרוא וכתוב אינה תכונה נדרשת מעיתונאים. היא מראה שוב ושוב, כיצד ניתן לכתוב בניגוד מוחלט לעובדות. היא מצליחה להפריך את האימרה "אתה לא יכול לרמות את כל האנשים כל הזמן".
14/11/2011  |  איתמר לוין  |   מאמרים
התוצאה הזהה שהושגה בשני בתי המשפט, המחוזי והעליון, היא תוצאה צודקת. בדבר אחד לא יכול להיות ספק כלשהו - משה קצב הוא מנוול אמיתי ואיש מושחת מאד. מקומו בבית הסוהר - ולתקופה רבת שנים. במשך שנים ארוכות מאוד הוא ניצל את מעמדו רב העוצמה ואת משרותיו הציבוריות הרמות לשם סיפוק יצריו המיניים, כל זאת לא רק תוך פגיעה בנשים שהיו כפופות למרותו אלא גם תוך שימוש לרעה במנגנונים ובמשאבים שהועמדו לרשותו על-ידנו, האזרחים משלמי המיסים, לשם מילוי תפקידיו הציבוריים.
13/11/2011  |  עו"ד דן אבי יצחק  |   מאמרים
שלום דרור,
13/11/2011  |  אריה פרי  |   מאמרים
פרופ' עידן לנדו, מהחוג לספרויות זרות ובלשנות באוניברסיטת בן-גוריון נזרק לפני מספר חודשים לכלא צבאי למשך שבוע, לאחר שסרב שוב להתייצב לשירות מילואים. הנהלת האוניברסיטה החליטה על ניכוי מחצית ממשכורתו השבועית של לנדו בגין העדרותו והנימוק שנתנה ההנהלה: ש"ביטוח לאומי אינו מפצה את המוסד על תקופת הכליאה". (אגב, למה רק מחצית משכרו השבועי ולא כולו?...)
13/11/2011  |  יהודה דרורי  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אלי אלון
אלי אלון
המתחם המיועד לשימור נבנה בשלבים במהלך המחצית השנייה של המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20    על-אף שמדובר במתחם בעל ערך היסטורי ואדריכלי רב, המתחם נמצא מזה שנים במצב של הזנחה מבישה
חיים רמון
חיים רמון
רוב הפרשנים הצבאיים תומכים עתה בתוכנית המטכ"ל להיכנס לרפיח, להרוג כמה מאות מחבלים ואז לצאת ממנה, אפילו שדרך פעולה זו כבר נכשלה כישלון חרוץ    בשביל לשמוע הדהוד של תוכניות המטכ"ל ושל...
דן מרגלית
דן מרגלית
רק הפרופסור גרשום שלום - מי שהביא לידיעת העולם את תורת הקבלה הנשכחת ועמד על מעשיו של נביא השקר שבתי צבי - הטיח בחילונים ובחרדים בארצם של יוהאן וולפגנג גתה ולודוויג בטהובן כי אין דב...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il