משטרת ישראל היא גוף דובר שקר. אי-אפשר להאמין לאף מילה של שוטר - זוטר או בכיר. השקרים מתגלים לאורך ולרוחב, מלמעלה עד למטה. בעניינים גדולים ובעניינים קטנים. בהליכים משפטיים ובתגובות פומביות. בנושאים אישיים ובנושאים מערכתיים.
זו המסקנה העגומה-עד-מאוד המתבקשת מהרשימה המובאת כאן. אני משוכנע שהיא חלקית בלבד; בדקתי את מה שכתבתי בעצמי מאז תחילת 2014 ונעזרתי בסקירה החודשית של עו"ד פיני פישלר על כשלי המשטרה. אין שום סיבה להניח, שהמקרים הללו היו היחידים. להפך: הריבוי והגיוון שלהם מחייבים להתייחס אליהם כאל קרוב למדגם מייצג.
שימו נא לב: מדובר בשקרים בלבד. אני לא מתייחס כאן למקרים הרבים בששת החודשים האחרונים בהם קבעו בתי המשפט ו
מבקר המדינה, כי המשטרה עברה על החוק. עבירות אלו התגלו בכל הרמות: משוטרים שעיכבו מפגינים ללא הצדקה, דרך איזוק אסירים ללא צורך וכלה בהתעלמות שיטתית מהחוקים הנוגעים למעצר קטינים. זה נושא לרשימה אחרת. אני גם לא מדובר על המחדלים והכשלים המקצועיים הנחשפים בבתי המשפט על בסיס קבוע: החל מאי-ביצוע פעולות חקירה בסיסיות וכלה באובדן ראיות. זה יכול להיות נושא לספר (לפישלר כבר יש 930 עמודים). כאן מדובר רק על השקרים. על תרבות ארגונית של אי-אמירת אמת.
יוחנן דנינו צריך ללכת הביתה, ולו רק בגלל השקרים הללו. יש שקרים ישירים שלו ובשמו - בעיקר סביב חטיפת שלושת הנערים (מחדל מוקד 100 ואיחורו לחזור מחו"ל). דנינו היה זה שהתעקש לקדם לפחות שני קצינים שקרנים: את
ניסו שחם שאמר לאנשיו בכפר מימון לענות בצורה כוזבת כאשר יישאלו לזהותם, ואת
אפרים ברכה ששיקר בבית המשפט המחוזי (פסק הדין בעניין זה בוטל, אך לטעמי - הצל על ברכה נותר בעינו).
אבל לא רק בשל שקרים אלו, אלא גם משום שבמשמרת של דנינו הולך ונעשה השקר לחלק מהדנ"א של משטרת ישראל. משום שבמשמרת שלו המשטרה משקרת אפילו לבתי המשפט ולמבקר המדינה. משום שבמשמרת שלו שוטרים בכל הדרגים לא חוששים לשקר, כי הם יודעים שלא יבואו אליהם בטענות. הנה הרשימה, וחשוב להדגיש: היא אינה כוללת טענות ותלונות, אלא רק כתבי אישום, פסקי דין ועובדות שהוכחו בבדיקה עיתונאית.
שתי גרסאות סותרות
27.6.14. שוטר מואשם באונס של גבר, וכן בזיוף תעודת זהות של קורבנו ושימוש בה כדי למשוך עשרות אלפי שקלים.
24.6.14. דוח נציבות תלונות הציבור לשנת 2013.
יוסף שפירא קובע, כי המשטרה לא אמרה אמת כאשר טענה שאזרח נתן את הסכמתו לביצוע חיפוש על גופו במקום הומה אדם.
18.6.14. המשטרה מוסרת בתוך שלושה ימים שתי גרסאות בנוגע לשיחת הטלפון של גיל-עד שאער למוקד 100. הראשונה: חשבנו שזו מתיחה. השנייה: לא ניתן היה להבין את הנאמר.
18.6.14. דובר המשטרה מכחיש את הידיעה לפיה מונה צוות בדיקה לכשל במוקד 100 - אך השר לביטחון פנים מאשר זאת.
18.6.14. דנינו טוען שרק שוטרים בעלי ניסיון מאיישים את מוקד 100. בדיקה באתר המשטרה מוצאת מודעת דרושים לתפקיד זה: סטודנטים לתואר ראשון או שני.
18.6.14. פרופ' בועז סנג'רו אומר: "חוקרי משטרה סיפרו לי על מקרים בהם חוקרים בלי תפישה מעוותת, הטעו תובעים והטעו שופטים בדרך להרשעה המיוחלת".
16.6.14. דובר המשטרה טוען שיוחנן דנינו חזר מחו"ל רק שלוש יממות לאחר חטיפת הנערים משום שלא היו טיסות. בדיקה מגלה: היו ארבע טיסות של אל-על ועוד אין-ספור טיסות בחברות אחרות.
הנתונים הפוכים
11.6.14. שוטר מואשם בניסיון להבריח לחו"ל מעוכב יציאה באמצעות זיוף כרטיס עלייה לאונייה.
11.6.14. בית המשפט: שוטר שהתפרץ לקניון שיקר בעדותו על האירוע.
10.6.14. בית המשפט: שוטר שהיכה אזרח הדיח שוטר אחר למסור גירסה שקרית על האירוע.
6.6.14. המשטרה ניסתה להסתיר מבית המשפט דוח של הפרקליטות לפיו אין ראיות נגד החשוד שאת מעצרו ביקשה להאריך.
2.6.14. קצין משטרה נעצר בחשד שדיווח על תשלומים שהעביר למקורות בעוד שבפועל לא מסר אותם.
23.5.14. המשטרה עוצרת ללא הצדקה בני נוער מתוך חשש שיפריעו לביקורו של האפיפיור פרנסיסקוס. הדבר מלמד, כי המשטרה לא אמרה את האמת כאשר הודיעה בחודש הקודם, כי היא נמצאת בעיצומו של יישום דוח מבקר המדינה שקבע שהיא מפרה על בסיס קבוע את החוק בנוגע למעצרי קטינים.
23.5.14. המשטרה טוענת שמספר מקרי הרצח נמצא בירידה. נתוני השב"כ מצביעים על עלייה.
27.5.14. המשטרה אומרת שהשוטרים מנקים גללים שמותירים סוסיהם בדרום תל אביב. בדיקה מעלה: לא נכון.
14.5.14. שלושה שופטים מותחים ביקורת על מדיניות המעצרים של המשטרה. המשטרה בתגובה: לא נכון שנמתחה עלינו ביקורת.
13.5.14. שוטרת מואשמת בקבלה במרמה של השתתפות בשכר דירה באמצעות חוזה פיקטיבי.
באופן שיטתי
8.5.13. בית המשפט: המשטרה מוסרת באופן שיטתי מידע לא נכון כדי להביא להארכות מעצר של חשודים.
29.4.14. בית המשפט מחייב את המדינה לפצות אזרח שהותקף בידי שוטר לאחר שנקבע שעדויות השוטר וחברו לא היו אמינות.
27.4.14. שוטר מסר גירסה מבולבלת ולא אמינה בעדותו בבית המשפט, אשר זיכה נהג לו רשם דוח.
30.4.14. נהג מזוכה מאשמת נהיגה בשכרות לאחר שבית המשפט קובע שעדותו של השוטר לא הייתה אמינה.
17.3.14. המשטרה: "המוקדים [100] שודרגו לאין ערוך, הן מבחינה טכנולוגית והן מבחינת איכות ותמהיל כוח האדם". כל מילה נוספת - מיותרת.
15.3.14. המשטרה מכחישה נתונים על עלייה במעצרים. את הנתונים מסר דנינו עצמו לכנסת זמן מה לפני כן.
19.3.14. שוטר מורשע בהתעללות בעצורים באמצעות אקדח טייזר. בית המשפט קובע שאינו מאמין לעדותו של השוטר.
9.3.14. קצין במשמר הגבול הורה לשוטריו לכתוב זכרון דברים שקרי ותיאם עימם עדויות, כדי לחפות על אלימות שהפעילו נגד קטין.
8.3.14. שוטר מורשע באלימות נגד אזרח, לאחר שבית המשפט קובע שאינו מאמין לגירסתו.
"מהתקופות היותר מוצלחות"
7.3.14. בית המשפט: המשטרה גרמה לחשוד לוותר על זכותו לעורך דין. המשטרה: השוטרים פעלו ללא דופי.
3.3.14. יוחנן דנינו בכנסת: זו אחת מהתקופות היותר מוצלחות של משטרת ישראל.
20.2.14. נחשף פסק דינו של השופט
עמירם בנימיני בעניינו של אפרים ברכה: נקבע שהוא לא אמר אמת בעדותו, וגירסתו של עבריין הועדפה של פני זו שלו.
27.2.14. קצין במשמר הגבול מגיש תביעת דיבה בטענה לתלונת כזב נגדו מצד שוטרת במסגרת קנוניה של כמה קצינים.
19.2.14. בית המשפט קובע: שוטר ערך רישום כוזב כדי להסתיר את העובדה שביצע בדיקת שכרות במכשיר "ינשוף" בלתי תקין.
אין הנחיה כזאת
11.2.14. בית המשפט: קצין משטרה לא אמר אמת כאשר טען שצפה "אין ספור פעמים" בסרטים ממצלמת אבטחה וכך זיהה חשוד.
11.2.14. מנשה ארביב: "אני הפכתי את להב 433 למה שהיא היום". ארביב עמד בראש היחידה מספטמבר 2013 עד ינואר 2014.
6.2.14. המשטרה: פסקי דין משמעתיים נגד שוטרים מתפרסמים באתר אחת לרבעון. בדיקה מעלה: הפרסום האחרון היה ברבעון השני של 2013.
30.1.14. המשטרה: הפרקליטות הנחתה להעמיד לדין על עבירות של סמים קלים. הפרקליטות: אין הנחיה כזאת.
21.1.14. דיון בכנסת מעלה: שוטרים כובלים עצורים בניגוד לנהלים. המשטרה: יש נהלים ברורים, מדריכים את השוטרים.
21.1.14. המשטרה סגרה "מחוסר עניין לציבור" תיק נגד חותנו של שוטר. הפרקליטות קבעה: יש להעמידו לדין.
שיקרה פה או פה
16.1.14. דנינו על פרשת מנשה ארביב: "אירוע נקודתי".
14.1.14. המשטרה איבדה עשרות אלפי שקלים שהחרימה במהלך מעצר; טענותיה בנוגע לטיפול בכסף הוכחו ככוזבות.
7.1.14. בית המשפט קובע: המשטרה שיקרה בעניינו של חרדי שהואשם בתקיפת שוטרים - או בעת מעצרו או בתיק העיקרי נגדו.
1.1.14. המשטרה טענה בבג"ץ שלא מצאה בתל אביב מוקדים בהם רוכבי אופניים ואופנועים מסכנים הולכי רגל. לכל מי שמכיר את תל אביב, ברור שמדובר בטענה כוזבת.
לפני קצת יותר משנה (13.6.13) הצהיר דנינו: "שוטר שמשקר לא יהיה במשטרה". ובכן, רב-ניצב דנינו, הגיע הזמן ליישם את ההבטחה הזאת. וכדאי שתתחיל בך עצמך.