|   15:07:40
ורדה וירט-ליבנה נשיאה   |   תגובות
  |    |  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
תמר פטרוליום: חברה עסקית או בית חרושת לג׳ובים?
קבוצת ירדן
כל מה שרציתם לדעת על קנביס רפואי

הקורונה והמשבר בשוק העבודה

נאום נשיאת בית הדין הארצי לעבודה בוועידת המשפט של לשכת עורכי הדין [י"ד באלול תש"ף, 03.09.2020]
05/09/2020  |     |   נאומים   |   מגיפת הקורונה   |   תגובות
ורדה וירט-ליבנה

נקודת המוצא
נקודת המוצא לכל הדיון היא שדיני העבודה לא פסו מהעולם, גם בתקופת קורונה, אלא שנכון להיות קשובים לנסיבות המיוחדות של הקורונה ובהתאם לכך להתאים את הפסיקה.

השפעות הקורונה באות לידי ביטוי בתחומים רבים, ואת דבריי היום אקדיש למקצת מהשאלות המתעוררות ואשר תתעוררנה בפני בתי הדין לעבודה, אשר טרם הכריע בהן למעט במקרים ספורים בהליכים זמניים ודחופים. עולם העבודה הגלובלי חווה את אחת הטלטלות הגדולות ביותר בעשורים האחרונים. המשבר הרפואי הוביל למשבר כלכלי שהפך במהירות למשבר בשוק העבודה.

עוד בטרם נבוא לגופם של דברים חשוב להקדים ולומר: משבר הקורונה הכה בצורה קשה, מבלי להבחין, בין מעסיקים, עובדים שכירים, עצמאיים, בעלי עיסוק כזה או
עיסוק אחר. על כן, כאשר ניגשים לסוגיות המתעוררות יש לשוות אל מול עיננו את כלל הנפגעים - הן העובדים והן המעסיקים. יש לתת מענה לשאלות באופן שיאזן בצורה נכונה וראויה בין כלל הצדדים למערכת יחסי העבודה. השפעת משבר הקורונה היא על אוכלוסיית העולם כולו, וכוונתי היא כי אין הבחנה בין מדינות, יבשות, גיל, או הכנסה. עם זאת, ככל משבר שיש בו גם פאן כלכלי, יש לו נטייה לפגוע בקבוצות החלשות והפגיעות יותר.

כך, ניתן להצביע על קבוצה של "העובדים הצעירים", שעל-פי חוקרים מארגון העבודה העולמי, ILO, עומדים להיפגע משמעותית מההאטה הכלכלית של החודשים האחרונים והשלכותיה העתידיות. הפגיעה באוכלוסיית הצעירים איננה רק פגיעה קצרת טווח בעובדים עצמם, אלא בנזק גדול וארוך טווח לכלל החברה. זאת, מאחר שכניסה לשוק העבודה בזמן מיתון עלולה להוביל לאובדן הכנסות משמעותי ומתמשך עבור הצעירים, שאת תוצאותיו יישאו לאורך כל הקריירה שלהם. פגיעה נוספת עליה ניתן להצביע היא פגיעה באוכלוסיית הנשים.

בהתאם למחקר שערך "מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל" עם התפרצות נגיף הקורונה ושיתוק המשק, עובדים רבים איבדו את מקום עבודתם או יצאו לחל"ת. אך מנקודת מבט מגדרית, ניתן לראות כי השיתוק הכלכלי הביא לאבטלה של נשים בשיעור גבוה יותר מאשר גברים.

המשבר הנוכחי כולל באופן אינהרנטי אי-ודאות מצד עובדים, בעיקר לנוכח כך שחרב פיטורים, צמצום כוח אדם, הוצאת לחל"ת ועוד - הונפו על-ידי המעסיקים בלית ברירה. מצב דברים זה הביא לכך שהיה צורך מהיר ומידי להגיע להסכמות עם ארגוני העובדים, במקומות העבודה המאורגנים, על התנאים השונים לכך. מעניין לציין כי לפחות בשלב הראשון של המשבר, המכונה בפי כל "הגל הראשון", הייתה הבנה מסוימת בקרב חלק מהארגונים השותפים ליחסי העבודה במשק, כי מדובר בשעת חרום שיש לחרוג מן הכללים הרגילים והם נאותו לחתום על הסכמים קיבוציים שונים להתמודדות מידית עם המצב שנוצר. כך למשל, נחתם הסכם בין המדינה להסתדרות ביחס לעובדי המדינה, הרשויות המקומיות, המועצות הדתיות, המוסד לביטוח לאומי וגופים נוספים. ההסכם קבע כי עובדים לא חיוניים יוצאו לחופשה על חשבון ימי החופשה שלהם, ולעובדים שאין ימי חופשה, יקוזזו ימי חופשה עתידיים. עוד נקבע כי ההסתדרות והמעסיקים יקימו קרן ימי חופשה משותפת, כדי לסייע לעובדים שאין ברשותם ימי חופשה מספיקים, מתוך עיקרון של ערבות הדדית ובהתאם לכללים שיעוגנו בהסכם קיבוצי עתידי.

ניתן לראות שב"גל הראשון" היה אמון מוחלט מצד כלל השותפים ליחסי העבודה, מתוך ראיית הצורך והחשיבות לשמירה על מקום העבודה. עם זאת, "בשלב השני" של הקורונה, ניכרת מגמה שבה ארגוני העובדים החלו לשאול שאלות, ובקשו, ולעיתים דרשו, להחזיר את העובדים למקום העבודה. או אז החלו משאים ומתנים בין ארגוני העובדים למעסיקים, אולם נדרשו, ועדיין נדרשים, פתרונות יצירתיים על-מנת לאפשר את ניהול העסקים בעידן החדש של הקורונה. והנה לנו שאלה: בעוד שההסכם הקיבוצי במגזר הציבורי הסדיר את היציאה לחופשה בהסכמה, במגזר העסקי העובדים לא היו צד בהחלטה והוצאו לחופשה ללא תשלום. בימים כתיקונם עובד רשאי, בהסכמת המעסיק, לצאת לחופשה ללא תשלום (חל"ת) מבלי שיחסי העבודה יתנתקו, כאשר משך החופשה ללא תשלום הוא בהתאם להסכמת הצדדים.

אולם האם ניתן לעשות זאת בהחלטה חד-צדדית של המעסיק? ומה המשמעות ביחס לעובד שמתנגד להוצאתו? ככלל, כאשר מעסיק כופה על עובד חופשה ללא תשלום לזמן בלתי מוגבל, הדבר נחשב כפיטורים ועל המעסיק לערוך לעובד שימוע לפני פיטורים ולשלם לעובד פיצויי פיטורים על-פי הדין. האם יש מקום להתחשב בנסיבות המשבר הנוכחי ביחס להוצאה כפויה לחל"ת? האם נדרש לערוך לעובד שימוע טרם ההוצאה לחל"ת (בעניין זה יהיה מי שיטען כי המדינה היא שגרמה להוצאה לחל"ת ולכן המעסיק פטור מכך)? ואשר לאופן קיום השימוע - האם ניתן לקיים שימוע אפקטיבי בזום או בטלפון?

מלבד עצם ההוצאה הכפויה לחל"ת, מתעוררות בהקשר זה שאלות רבות נוספות: מה הדין אם מדובר בעובדת בהריון, או עובדת במהלך טיפולי פוריות, שבאופן רגיל המעסיק צריך לקבל היתר מהממונה על חוק עבודת נשים לשם הוצאתן לחל"ת. שאלה נוספת היא, מה דינו של עובד שהתפטר מעבודתו עקב התמשכות החל"ת - האם ניתן לראות בכך התפטרות בדין מפוטר (בשל הרעה מוחשית בתנאי העבודה) והעובד יהיה זכאי לפיצויי פיטורים?

חשוב לציין כי נקודת המוצא לכל הדיון היא שדיני העבודה לא פסו מהעולם, גם בתקופת קורונה, אלא שנכון להיות קשובים לנסיבות המיוחדות של הקורונה ובהתאם לכך להתאים את הפסיקה. מונח נוסף שהגיח לחיינו, ובמלוא העוצמה הוא "הבידוד". למעשה מדובר בחובת בידוד ביתי בשל חשש להידבקות בנגיף הקורונה. בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון, עד ליום 30.09.2020 עובד שנאלץ להימצא בבידוד ייחשב כמי שנעדר מעבודה עקב מחלה, ולפיכך יהיה זכאי לדמי מחלה.

בזמן תקופת הבידוד עובד ומעסיק יכולים להסכים ביניהם כי העובד יעבוד מהבית בתקופת הבידוד ויקבל משכורת במקום דמי מחלה. אולם מתעוררת שאלה, האם המעסיק יכול לחייב את העובד לעבוד מהבית במקום לנצל את ימי המחלה? שאלה חשובה אחרת בעקבות פסיקת בג"ץ היא, על מי יחול התשלום עבור תקופת הבידוד לאחר המועד שקצב בג"ץ בהחלטתו (30.9.20) - כמובן שלכל מתווה שייבחר יהיו השלכות על חובות וזכויות החלות בתקופה זו.

ומה באשר לפרטיותו של עובד - מקומות העבודה דורשים הצהרת בריאות מדי יום, והעובד נדרש לדווח לעיתים גם על מצבו הבריאותי החורג מזה הרלוונטי לעניין הקורונה. האם אין בכך פגיעה בפרטיות? כמו-כן, האם ניתן לדרוש מעובד לדווח על המצב הרפואי של בני משפחתו כשמי מהם חלה בקורונה? ומה הדין לעניין בידוד - האם מותר לדרוש מהעובד לדווח על עצמו או על בני משפחתו שנכנסו לבידוד? וככל שכן, האם המעסיק יכול לפרסם את המידע לכלל העובדים?

משבר הקורונה אף הביא למעבר מהיר ומואץ של עבודה מהבית. ככלל, העבודה מהבית מצריכה, ברוב המקרים, שימוש בכלים טכנולוגיים כאלו ואחרים (מחשב וכדומה). ונשאלת השאלה מי אמור לספק את אותם הכלים? עוד מסתבר, כי על-מנת לעקוב בצורה טובה אחרי טיב עבודת העובדים מהבית ישנם מעסיקים שרכשו תוכנות פיקוח המותקנות על מחשב העובד על-מנת לעמוד מקרוב אחרי מהלך העבודה. היכן עובר קו הגבול בעניין זה - האם מותר לרגל אחר העובד? האם צריך ליידע את העובד על כך? האם צריך את הסכמת העובד?

עבודה מהבית מעוררת גם את שאלת התשלום עבור זמינות העובד במהלך יום העבודה. כאשר ישנה הפרדה ברורה בין מקום העבודה לבית העובד - ניתן לתחום את שעות העבודה בצורה מדויקת יותר, בעוד כשהעובד בביתו מטשטשים הגבולות שבלאו הכי אינם ברורים דיים. בנוסף לכך, עבודה מהבית תקשה עד מאד, במקרים מסוימים, להוכיח אם תאונה שאירעה לעובד במהלך השהות בבית היא 'תאונת עבודה' כמשמעותה בחוק הביטוח הלאומי. לבסוף, הגמישות של שעות העבודה כתוצאה מהעבודה מהבית דורשת חשיבה - כיצד היא מתכתבת עם נושא שעות עבודה ומנוחה והוראות החוק השונות בעניין זה. בעקבות משבר הקורונה חלה אצל רבים הפחתה או אי-הפקדה רציפה לקרנות הפנסיה, וזאת בשל פיטורים, חל"ת או הפחתת שכר. כתוצאה מכך הכיסויים הביטוחים השונים עלולים להיפגע עד כדי חסימה של תוכניות הפקדה ודרישה של תקופת אכשרה חדשה במקרים מסוימים.

בקשר לכך מעניין לציין את תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (כיסויים ביטוחיים בקופות גמל) (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה), תש"ף- 2020 מיום 11.6.20, שנועדו לתת מענה מסוים והסדרים חדשים בפוליסות ביטוח המנהלים והקרנות החדשות לתקופת הקורונה. הבשורה המרכזית שלהן היא שעלות הכיסוי הביטוחי תנוכה באופן אוטומטי למשך שנה, וכך גם יש מענה למי ששכרו פחת כתוצאה מהמשבר. אולם, התקנות אינן נותנות מענה לכל המקרים ולכל המבוטחים, וכמובן שגם בנושא זה ייתכן שיגיעו אלינו תיקים להכרעה.

ובאופן כללי יותר, כיצד נתייחס למשבר הקורונה מבחינה חוזית - האם יש כאן כוח עליון שבעטיו העובד לא עבד ולכן יהיה זכאי לשכר? האם יש כאן "סיכול" כמשמעותו בחוק החוזים? בבתי הדין לעבודה נדונו מקרים שעסקו בסוגיית "סיכול חוזה" במקרים ספורים בלבד. המקרים שנדונו עד היום דנו בעיקרו של דבר בסיכול חוזה של יחיד, לעומת הקורונה שהיא לכאורה "סיכול לרבים". ונראה שבמקרה כזה, יש להתחשב גם בשיקולי מדיניות והשלכות רוחביות, אשר אינם קיימים בהכרח במקרים כדוגמת אלו שנדונו עד עתה. על כן, בתי הדין לעבודה יצטרכו לשאול עצמם, האם ניתן ללמוד ממקרי העבר על משבר הקורונה, שהוא חריג בקנה מידה עולמי, ונותיר את ההכרעה בכך לתיקים שעוד נכונו לנו.

עוד יש לציין את פסק הדין בעניין הטיפים שניתן על-ידי בית הדין הארצי בשנת 2018 עב"ל 44405-10-15 עומרי קיס - המוסד לביטוח לאומי (26.3.18) ועורר בשעתו תרעומת רבה. בפסק הדין נקבע, כזכור, כי הכנסה מתשר בענף המסעדנות מהווה הכנסה של העסק והכנסת עבודה של 'עובדי שרשרת השירות' מהמעסיק, וממנה יגזרו הזכויות הסוציאליות. למעשה פסק הדין גרם לכך כי דמי האבטלה ששולמו לרבים מהעובדים שהוצאו לחל"ת בתקופת הקורונה, שולמו גם על בסיס הטיפים שניתנו להם עובר לקורונה, מאחר שתשלום זה הפך להיות חלק אינטגרלי משכרם של עובדי השרשרת בענף המסעדנות. והנה לנו דוגמה כיצד בית הדין לעבודה 'ראה את הנולד' בקשר לכך, והתוצאה היא, שכבר כעת, בטווח זמן קצר, נהנים המלצרים ושאר עובדי המסעדות מפירות השינוי שהנהיג בית הדין ביחס לטיפים.

טרם סיום, אני מבקשת להודות לראש לשכת עורכי הדין, עורך הדין אבי חימי, על קיום הוועידה חרף המגבלות האופפות אותנו, ליושבי הראש במשותף של פורום דיני עבודה בלשכת עורכי הדין - עורכת הדין יעל דולב ועורך הדין חגי הראל, ולסיום אאחל לכולנו שנה טובה ובמיוחד בריאות איתנה.

תאריך:  05/09/2020   |   עודכן:  05/09/2020
ורדה וירט-ליבנה
+63% מהציבור: נתניהו מטפל רע במשבר
21:06 05/09/20  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה
סקר שנערך בקרב מדגם מייצג מגלה ש-23% מהישראלים סבורים שנתניהו מטפל במשבר הכלכלי הנובע מהתפשטות נגיף הקורונה 'די רע' ו-40% נוספים סבורים שהוא מטפל בו 'רע מאוד'
(נתניהו. רוב לסבורים שהטיפול רע [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90])
+המטרה: דה-לגיטימציה למשפט נתניהו
14:18 05/09/20  |  אביחי מנדלבליט   |   לרשימה המלאה
דברי היועץ המשפטי לממשלה בוועידת המשפט התשיעית של לשכת עורכי הדין [י"ד באלול תש"ף, 03.09.2020]
(לשמור על זכויות האדם [צילום: פלאש 90])
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
הקורונה והמשבר בשוק העבודה
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  מגיפת הקורונה
משרד הבריאות עדכן (יום ו', 4.9.20) כי 14,262 בני אדם אובחנו בקורונה בשבוע החולף. הנתון גבוה בכ-32% מהשבוע שקדם לו. מדובר בעלייה חדה, המנוגדת למגמה של החודש האחרון: בארבעת השבועות הקודמים התייצב מספר מאובחנים השבועי על מעט יותר מעשרת אלפים בני אדם בממוצע, ללא שינוי משמעותי. שיעור הבדיקות החיוביות לנגיף גבוה - 8.3%, וזאת מתוך 34,586 בדיקות.
04/09/2020  |  עידן יוסף  |   חדשות
קניות ללא מגע והיעלמות דוגמיות החינם. פחות "גילוי מוצרים" ודגש על קניות חוזרות. אלו הן כמה מן הדרכים בהן הקורונה שינתה את קניות מוצרי הבית בארה"ב. המגיפה שינתה מה אנשים רוכשים, מתי והיכן, מי קונה וכמה זמן הוא משקיע בכך – קובע וושינגטון פוסט.
04/09/2020  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
המאבק בגל הראשון של הקורונה עלה יפה, כי היה צורך לאלתר מול נגיף שהגיע במפתיע וגרם למגיפה שלא הייתה כמותה 100 שנה - ואנחנו אלופי העולם באלתור החזרה לשגרה וההכנה לגל השני חייבו תכנון ומחשבה - ובזה אנחנו הכי גרועים בעולם, והתוצאות נראות היטב מאחר שאיננו יודעים להפיק לקחים, ההתנהלות הזאת נמשכת ועולה בחיי אדם
04/09/2020  |  איתמר לוין  |   כתבות
בשנת 2020, עד סוף יולי ובפרט בחודשים מרס-יולי, לא ניתן להצביע על תמותה עודפת משמעותית בישראל, למרות העלייה במספר המתים מנגיף הקורונה והעלייה בחלקם מתוך סך המתים. בחודשים הראשונים של השנה התמותה הייתה נמוכה במיוחד, אך מתחילת המגפה ובמיוחד בחודשים אפריל-יולי, התמותה דומה לשנים קודמות, עם תנודתיות בין השבועות. מחישוב סטטיסטי של תמותה עודפת לפי שבועות נמצא כי עודף התמותה בחודשים מרס-יולי הוא כ-300 מתים מתוך 19,000 מתים באותה תקופה.
03/09/2020  |  עידן יוסף  |   חדשות
היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, מבהיר (יום ה', 3.9.20), כי ניהול משפטו של בנימין נתניהו במשך שלושה ימים בשבוע, אינו מהווה עילה לקבוע שנבצר ממנו למלא את תפקידו. שלב ההוכחות בבית המשפט המחוזי בירושלים אמור להיפתח בינואר הקרוב, ובסביבתו של נתניהו הושמעו חששות, לפיהם מנדלבליט יטען - אם תוגש עתירה לבג"ץ - שניהולו האינטנסיבי מונע את המשך כהונתו.
03/09/2020  |  איתמר לוין  |   חדשות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דן מרגלית
דן מרגלית
ביבי ראש, ביבי אשם    נתניהו היה חייב להתפטר דקה אחת לפני הרצי הלוי ורונן בר    איני בא לטעון כי חליוה אינו צריך להתפטר, צריך גם צריך אחריהם? איתם? לא חשוב
רפאל בוכניק
רפאל בוכניק
התעלומה האופפת את היעלמותו של יחיא סינואר מהספקטרום התקשורתי ומהפגנת נוכחות פיזית בשטח, שומה שתעלה סימני שאלה באשר למידת תפקודו, או אף גורלו    התהיות בסוגיה זו עשויות לגלם משמעויות...
יוסי אחימאיר
יוסי אחימאיר
כשבקפלן מתחדשות ההפגנות הסוערות להפלת הממשלה, כחזרה לימי טרום השבעה באוקטובר, מתברר כי ההפגנות למען החטופים מתמזגות איתן, מזדהות עם אותה מטרה    ויושב לו ראש הנחש במינהרה אי-שם ברפי...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il