טיים מנתח את המהלכים בחקירת ההדחה

ההגנה הרפובליקנית על טראמפ

לא היה "קח ותן" מול אוקראינה? היה כזה, אבל זה תקין לגמרי? זה לא תקין, אבל זו אינה עבירה בת הדחה? הרפובליקנים משנים את ההגנה ככל שהראיות מתרבות
איתמר לוין מיוחדים ברשת יומן עולמי תגובות
הטענה המרכזית של הדמוקרטים בחקירת ההדחה נגד הנשיא דונלד טראמפ היא פשוטה: טראמפ התנה את הסיוע הצבאי לאוקראינה בכך שהיא תנהל חקירה נגד הנטר ביידן, בנו של ג'ו ביידן. הרפובליקנים פחות חד-משמעיים, וטיעוני ההגנה שלהם השתנו עם הזמן – כותב טיים.

הגנה ראשונה: לא היה "קח ותן"

מהרגע בו התפרסם תמליל השיחה בין טראמפ לבין ולדימיר זלנסקי ב-25 ביולי, טוען טראמפ שאין בה שום "קח ותן". הוא חוזר ללא הרף על מנטרה זו, הן בטוויטר והן בראיונות והצהרות. אבל המצב הסתבך מבחינתו, כאשר שורה של עדים אמרו לחוקרי ההדחה, כי כן היה "קח ותן". ביל טיילור, הממונה על השגרירות בקייב, אמר: "הבנתי את זה בצורה ברורה: הסיוע הצבאי לא יינתן עד שנשיא אוקראינה יתחייב לקדם את החקירה". השגריר לאיחוד האירופי, גורדון זונדלנד, תיקן את עדותו והצהיר גם הוא על זיקה בין הנושאים.

בתגובה, שינו הרפובליקנים את הטון. כך למשל טענה בשבוע שעבר קייליאן קונוויי, עוזרת בכירה של טראמפ, שלא היה "קח ותן". אך כאשר נלחצה בידי המראיינת ברשת CNN, אמרה: "אני לא יודעת האם הסיוע עוכב ולכמה זמן".

הגנה שנייה: לתקוף את התהליך

מיד כאשר הודיעה יו"ר בית הנבחרים, ננסי פלוסי, ב-24 בספטמבר על פתיחת הליך ההדחה, החלו הרפובליקנים לתקוף את התהליך. הם הצביעו על כך שבניגוד למקרים דומים בעבר, מליאת בית הנבחרים לא אישרה את הצעד – אם כי אין חובה לקבל את אישורה. הם גם תקפו את העובדה שעד כה התקיימו החקירות בדלתיים סגורות. הסנאטור הבכיר לינדזי גראהם אף הגיש הצעה המגנה את החקירה וטוענת שהדמוקרטים מפרים תקדימים ומסורת בני יותר מ-100 שנים.

ב-31 באוקטובר אישרה מליאת בית הנבחרים, ברוב הדמוקרטי, את ניהול החקירה ואת השלבים הבאים שלה – כולל תחילתם של שימועים פומביים השבוע (14.11.19). טראמפ מצידו קרא לרפובליקנים להתחיל להתמקד בחקירה עצמה ולא בטענות פורמליות נגד האופן בו היא מתנהלת.

הגנה שלישית: לתקוף את העדים

טראמפ ובני בריתו מנסים לחתור תחת אמינותם של העדים ולמצוא חורים בעדויותיהם. טראמפ תקף שוב ושוב את הפקיד האלמוני שתלונתו הביאה לפתיחת החקירה, דרש מהעיתונות לחשוף את זהותו (המוגנת על-פי חוק) וטען ללא ראיות שיש לו מניעים פוליטיים.

על הקולונל אלכסנדר וינדמן, איש המועצה לביטחון לאומי, אמר הנשיא שהוא "איש של לעולם-לא-טראמפ". בתקשורת השמרנית תקפו את וינדמן, יליד אוקראינה (החי בארה"ב מגיל שלוש), והטילו בספק את הפטריוטיות שלו. הרפובליקנים בקונגרס יצאו נגד התקפות אלו. "לעולם לא אטיל ספק בפטריוטיות של איש מבין העדים", אמר מנהיג הרוב בסנאט, מיץ' מקונל. יו"ר הסיעה בבית הנבחרים, ליז צ'ייני, אמרה שההתקפות על וינדמן הן מבישות.

זונדלנד תרם מיליון דולר לטראמפ, ולכן אי-אפשר לתקוף אותו מבחינה פוליטית – מציין טיים. כאשר תיקן את עדותו, פרסמה דוברת הבית הלבן, סטפני גרישם, הודעה בה נאמר, כי הוא אינו יודע מתי, מדוע ובידי מי עוכב הסיוע לאוקראינה, וכי הוא רק מניח שהדבר היה קשור לחקירות שביקש טראמפ לנהל במדינה זו.

הגנה רביעית: זו לא עילת הדחה

ב-17 באוקטובר שינה ראש הסגל בבית הלבן, מיק מולבאני, בצורה דרמטית את ההגנה של טראמפ – אם כי מיהר לחזור בו. הוא אישר למעשה שהיה "קח ותן" עם אוקראינה, וטען שאין בכך כל פסול. "יש לי חדשות לכולכם: תתגברו על זה. יש השפעה פוליטית על מדיניות החוץ", אמר. כעבור שעות אחדות פרסם מולבאני הודעה, לפיה לא היה שום "קח ותן" בין הסיוע לאוקראינה לבין חקירת הטענה לפיה אוקראינה הייתה שותפה לבישול חקירת הפרשה הרוסית.

עם זאת, אחרים ממשיכים לנקוט באותו קו: ייתכן שהיה "קח ותן", אבל אין זו עבירה עליה ניתן להדיח את הנשיא. הקו הזה תופס תאוצה כאשר עוד ועוד עדים, כולל טיילור וזונדלנד, מאשרים את קיומו של "קח ותן". "אם היה תנאי כזה, זה אינו ראוי. האם זו עבירה בת הדחה – זו שאלה אחרת", אמר מאק ת'ורנברי, ראש הסיעה הרפובליקנים בוועדת הכוחות המזוינים של בית הנבחרים. "הסנאט יתמודד עם השאלה האם זו עבירה בת הדחה, ואני לא חושב שהציבור האמריקני יגיע למסקנה שהיא כזו", אמר הסנאטור רוג'ר וויקר. טראמפ לא אוהב את הטקטיקה הזאת וממשיך לטעון: לא היה "קח ותן", נקודה.
Author
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי באתר ביזפורטל. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה.
תאריך: 11/11/19 | עודכן: 11/11/19
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
ההגנה הרפובליקנית על טראמפ
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
דן ד
12/11/19 04:22
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: [email protected]