ב-13 בינואר 2017 התכנסו אנשי ביטחון לאומי בבית הלבן לתרגיל המדמה התמודדות עם מגיפה בינלאומית, הפוגעת קשות בתחבורה ובשרשרת האספקה. היה זה חלק מהעברת השליטה מממשל אובמה לממשל טראמפ, והוא התנהל בראשותה של ליסה מונקו, היועצת של הנשיא
ברק אובמה לענייני ביטחון פנים ומאבק בטרור. ההנחה שביסודו הייתה, כי מגיפה רצינית תציב את אחת הסכנות הגדולות ביותר שעימן יצטרך להתמודד הממשל הנכנס.
הסיכון הזה התמשש בדמות הקורונה, וכעת קוראת מונקו – במאמר ב-
Foreign Affairs - לממשל טראמפ להתארגן כך שיוכל להתמודד עם המגיפות הבאות, שהן רק שאלה של זמן. בהערכת המודיעין השנתית שלה, קבעה קהילת המודיעין האמריקנית שמגיפה נרחבת היא בין הסכנות החמורות ביותר שניצבות בפני ארה"ב, ולא רק בתחום הכלכלי שבו היא כבר מורגשת.
המדיניות הנכונה להתמודדות עם מגיפות כלל-עולמיות צריכה לכלול דיפלומטיה וסיוע חוץ לצעד צעדים בתחום הבריאות. מעל לכל, ההכרה בכך שמדובר בסיכון ביטחוני חייבת לבוא לידי ביטוי בהתארגנות. ההשתהות של הממשל בתגובה לקורונה היא תוצאה של רשלנות, טוענת מונקו. תחילה הודיע הנשיא
דונלד טראמפ על הקמת כוח משימה; לאחר מכן הטיל על סגנו
מייק פנס את הטיפול במשבר; אחרי יממה נמסר שהמשימה הועברה לאדם אחר. הבית הלבן מבזבז זמן יקר על תארים ונסיונות להמציא את הגלגל.
ממשל אובמה הפיק לקחים מהתפרצות האבולה במערב אפריקה ב-2014. אחד מהם היה שהמועצה לביטחון לאומי חייבת לכלול קבוצה של מומחים במגיפות, ובראשם הועמד מומחה ותיק – אבל בשנת 2018 פיזר ממשל טראמפ קבוצה זו. יתרה מזאת: לראשונה מאז 9/11, אין בבית הלבן יועץ לביטחון לאומי בעל סמכות להתמודד עם איומי טרור, סייבר ומגיפות. הממשל חייב לשוב ולמנות פקידים בכירים ומומחים שיוכלו לעסוק באיומים אלו.
הצעדים הראשוניים מול הקורונה צריכים להתמקד בזיהוי החולים, בידודם והטיפול בהם. בשנת 2014 הקים ממשל אובמה רשת של בתי חולים לטיפול בחולי אבולה ובמחלות מדבקות אחרות, כדי להעניק להם את הטיפול הטוב ביותר. המימון לרשת זו עומד להסתיים בעוד חודשיים, ובכל מקרה הוא מכסה רק מבתי החולים המתקדמים ביותר. הממשל צריך להרחיב רשת זו ולהעמיד יותר מתקנים מן השורה הראשונה, כמו גם להרחיב את הבדיקות לאיתור החולים.
מונקו אומרת כי על ארה"ב לחשוב על מגיפות גם בטווח הארוך. אחרי 9/11 יצר הממשל הפדרלי מימון לכוחות האכיפה והחרום נגד טרור, וכעת יש להתייחס בצורה דומה לעובדי הבריאות. הצעד הטוב ביותר מבחינת ארה"ב יהיה לבלום מגיפות במקומות בהם הן פורצות, וזה אומר: לפעול בצורה גלובלית. בשנת 2014 יצרו 70 מדינות וארגון הבריאות העולמי את "סדר היום לביטחון בריאותי עולמי", ומחקר של הקונגרס קרא לממשל לממן במלואן את הפעולות הנכללות בפרויקט זה. זוהי הדרך הטובה ביותר למנוע ממגיפות להגיע לחופי ארה"ב, סבורה מונקו.
ולבסוף: הקורבן הראשון בכל משבר הוא ההיגיון. מסרים סותרים ובלבול גורמים לפאניקה. הציבור האמריקני זקוק לעובדות מפי מומחים, שבראש מעייניהם עומד המדע ולא ספינים תקשורתיים. מומחים לבריאות הציבור צריכים לקבל חופש ביטוי מוחלט, כדי להסביר לציבור כיצד לשמור על בטחונו. אם הציבור האמריקני יאבד את אמונו בממשלתו בזמן משבר בריאותי, הנזק יעלה בחיי אדם.