פרשת "וירא" אומרת לא למלחמה

במציאות חיינו העכשווית המדממת כבר מעל 400 ימים שהיו ללילות, "הנני" זו אמירה שאמרו יותר משבע מאות חיילי צה"ל בשירות סדיר ובשירות מילואים, שחייהם נקטפו בשדות הקרב בעזה ובלבנון

איתן קלינסקי יומני בלוגרים מלחמת התקומה תגובות
בילדותנו גבורת טרומפלדור בתל חי הפנימה בתודעתנו אמירה מקודשת - "טוֹב לָמוּת בְּעַד אַרצֵנוּ." זו אמירה הסותרת את ערכי קדושת החיים וחבל שבטקסי יום י"א באדר לא שרנו את השיר - "טוֹב לִחְיוֹת בְּעַד אַרְצֵנוּ."

באלו הימים ארצנו חוצה את גבול 400 הימים, שהיו ללילות של אימת מוות במציאות חיים מדממת, במציאות בה אנחנו עוקדים עלומים יפים ונקיים. הימים שהיו לילות של קדרות נטלו את המילה "הִנֵּנִי" מנבכי היסטוריה רחוקה ונוטעים אותה במציאות חיינו. בפרשת השבוע נפגשנו עם אמירת הנכונות של אברהם "הִנֵּנִי" לנאמר לו: "קַח-נָא אֶת בִּנְךָ יְחִידְךָ אֲשֶׁר אָהַבְתָּ, אֶת יִצְחַק, וְלֵךְ לְךָ אֶל אֶרֶץ הַמּוֹרִיָּה וְהַעֲלֵהוּ שָׁם לְעוֹלָה" (כ"ב 1-2). הפעם ההליכה אינה לתכלית הנשגבה "לֵךְ לְךָ מֵאַרְצְךָ וּמִמּוֹלַדְתְּךָ... וְאֶעֱשֶׁה אוֹתְךָ לְגוֹי גָּדוֹל (י"ב 1-2) .

במציאות חיינו העכשווית המדממת כבר מעל 400 ימים שהיו ללילות, "הִנֵּנִי" זו אמירה שאמרו יותר משבע מאות חיילי צה"ל בשירות סדיר ובשירות מילואים, שחייהם נקטפו בשדות הקרב בעזה ובלבנון. הציווי של קדושת החיים נותר נזוף ומגומד לנוכח אמירת "הִנֵּנִי" - אמירת הנכונות לצו 8 בשנה זו, למרבה הכאב, הפכה לעקידת החיים של מאות חיים נקיים וזכים של חיילות וחיילים.

קשה לי לקבל את אמירת הנכונות "הִנֵּנִי" - לקדש את המוות מפי אבי האומה שלנו, אברהם. אני מביע את צערי לנוכח העובדה שאבי האומה ביטא במילה "הִנֵּנִי" נכונות לקטול חיי בנו יקירו, כי זו הייתה הוראה אלוקית. אני מעריך את המבקשים להציג את אברהם כמאמין אידיאלי, אך אני מתקשה לקבל מאמין אידיאלי, המוכן לעקוד בידיו את חיי בנו.

בפרק י"ב צירוף המילים "לֵךְ לְךָ" נועד לבניית חיים של אברהם אבינו במולדת החדשה. צירוף המילים "לֵךְ לְךָ" בפרק כ"ב נועד לעבר גדיעת חיים, לעבר נטילת חיי בנו - להעלותו עולה בהר מוריה.

אין ספק שהסיפור בפרק כ"ב בפרשת "וירא" - סיפור "עקידת יצחק" הוא סיפור מכונן, שעיצב את התודעה היהודית של התמסרות טוטלית לאלוהי ישראל. זה סיפור שעיצב תודעת נכונות להקריב את היקר ביותר מכל שיש לנו ללא היסוס וללא ספק - גם להקריב את חיי בנינו. הביטוי האולטימטיבי לאמונה טוטלית באלוהים באה לידי ביטוי באמירת הנכונות של אברהם - "הִנֵּנִי". אמירת "הִנֵּנִי" היא בנשמתם של אזרחי המדינה הנהנים לקריאה לעזוב את המשפחה ואת מקום העבודה ולצאת לקרבות נגד חמאס רצחני במנהרות האופל בעזה תחתית ונגד חיזבאללה במעלות הרי לבנון.

אינני מקבל נכונות לקדושת המוות. מתוך אי-יכולתי לאמץ את האמירה "הִנֵּנִי" - המצביעה על נכונות של אב לעקוד חיי בן, אני מבקש ללכת בעקבות המהר"ל מפראג בספרו "דֶּרֶךְ הַחַיִּים" עמוד ע"ג, המציע לנו לקרוא את פרק כ"ב לא על-פי כללי הניקוד הטברייני, שחובר רק לפני יותר מאלף שנים. (מדובר בניקוד שחובר במאה ה-11בעיר טבריה על-ידי שני בעלי המסורה אהרון בן-משה בן אשר ומשה בן דוד בן נפתלי.)

המהר"ל מפראג מתייחס אל פסוק ט"ז בפרק כ"ב בספר בראשית "כִּי יַעַן עָשִׁיתָ אֶת הַדָּבָר הַזֶּּה וְלֹא חָשַׂכְתָּ אֶת-בִּנְךָ אֶת יְחִידְךָ. הוא מתמקד במילה חָשַׂכְתָּ ומבקש לא לקרוא עם שׂ שמאלית, כפי שנוקד בניקוד הטברייני, אלא לקרוא עם שׁ ימנית . מכאן המילה חָשַׁכְתָּ ב-שׁ ימנית מקבלת את הפירוש שאלוהים מברך את אברהם שֶׁלֹּא הֶחֱשִׁיךְ את חייו - אלוהים מוקיר את אברהם על שלא העלה חושך מוות על חיי בנו יצחק.

על-פי הגישה של המהר"ל מפראג אלוהים מברך את אברהם על שהוא מקדש את החיים ואינו מקדש את המוות. אלוהים מברכו על שהוא מקדש את חיי בנו יצחק על-ידי מניעת חשכת המוות. סיפור העקידה ללא הניקוד הטברייני מקבל משמעות חדשה - אלוהים מברך את אברהם המוסרי שלא גרם למותו של יצחק, כי אם היה הורגו היה נמנע אורו של יצחק מן האלוהים. מי ייתן וצוואה זו תלווה את חיינו גם בשנת תשפ"ה - ואף נרחיבה - ולא נמנע אור מבנים יקרים, לא נמנע אור במלחמות אין קץ מבני אברהם - בני יצחק וישמעאל - כי אלוהים חפץ באורם של בניו ולא בחשכת חייהם.

הפירוש השכיח לסיפור העקידה בקוראי את הכתוב על-פי הניקוד הטברייני הביא אותי לכתיבת שורות מחאה כואבות:

יֵשׁ בְּלִבִּי כַּעַס עַל אֲבוֹתַי -
עַל אָבִי אַבְרָהָם
שֶׁעָקַד אֶת שְׁנֵי יְלָדָיו -
יִצְחַק עַל פְּנֵי הָאֵשׁ
אֶל מוּל פְּנֵי אֵימַת הַלֶּהָבָה,
יִשְׁמָעֵאל עַל פְּנֵי הַמִּדְבָּר
אֶל מוּל פְּנֵי הַצָּמָא
וְנוֹתַרְנוּ עַד הַיּוֹם עִם אֵימַת הָעֲקֵדָה.

אני מייחל לימים שלא יאמרו מלים כואבות: "כִּי נוֹתַרְנוּ עִם אֵימַת הָעֲקֵדָה", אלא נלך בדרכו המוסרית של אברהם אבינו, דרך המוקירה את אלוהי ישראל, המכבד את אברהם, שהקשיב לקול המוסרי שפעם בקרבו ולא החשׂיך את חיי בנו, לא זרע חושך. נקשיב לקול המוסרי הזועק - לא להקריב קורבנות אדם במלחמות חוזרות ונשנות.

אני מתרגם את הפירוש של המהר"ל מפראג לקריאה להפסיק היום את המלחמה בעזה ובלבנון ולהחזיר את החטופים הביתה גם במחירים כואבים.

תאריך: 11/11/2024 | עודכן: 11/11/2024
+כלי טיס עוין יורט במרחב הערבה 23:52 11/11/24 | עידן יוסף
חיל-האוויר יירט הלילה כלי טיס בלתי מאויש שחצה את גבול ישראל ממזרח במרחב הערבה.
+שיחת השכמה ב-7.10: רל"ש שב"כ דיווח למזכ"צ רה"מ על תקריות חריגות 20:19 11/11/24 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
בפעם הראשונה מאז הלילה, עודכן המזכיר הצבאי של ראש הממשלה, אלוף אבי גיל, על תנועות חריגות בעזה - כך חשפה אילה חסון ▪ דיווח זה, שהתרחש ב-06:19 בבוקר, כלל פרטים על הדלקת כרטיסי סים והיערכות של אנשי חמאס בבונקרים
אלוף אבי גיל [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+כ"ץ: "אירן חשופה יותר מאי פעם לפגיעה במתקני הגרעין שלה" 19:49 11/11/24 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
בפגישה ראשונה עם פורום המטה הכללי, הדגיש שר הביטחון ישראל כ"ץ את המחויבות למניעת נשק גרעיני מאירן שנועד להשמדת ישראל, המשך הלחימה בחיזבאללה עד להשגת היעדים ללא הפוגות והפסקות אש, והחזרת החטופים מעזה
השר כ"ץ עם הרמטכ"ל הלוי [צילום: אריאל חרמוני]
+תקיפה חריגה בצפון לבנון; דיווחים על עשרות הרוגים 19:29 11/11/24 | עידן יוסף
ערוץ אל-ג'דיד הלבנוני מדווח על למעלה מ-30 הרוגים בתקיפה בכפר עין יעקוב, בקצה הצפוני של לבנון. באזור בעל רוב סוני מובהק וללא נוכחות גלויה של חיזבאללה (כאן חדשות).
+חיל-האוויר יירט שני כטב"מים ששוגרו לגליל המערבי 19:16 11/11/24 | עידן יוסף
בהמשך להתרעות שהופעלו בין השעות 18:13-18:17 במרחב הגליל המערבי, זוהו שני כלי טיס בלתי מאוישים שעשו את דרכם משטח לבנון לעבר ישראל. חיל-האוויר יירט בהצלחה את שני הכלים: אחד מהם יורט עוד בטרם חצה את הגבול לשטח הארץ.
+אמצעי לחימה נתפסו במשאית שהובילה סיוע הומניטרי לרצועה 18:32 11/11/24 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
משאית שהובילה סיוע הומניטרי ברצועת עזה נתפסה עם אמצעי לחימה ▪ בצה"ל מבוצע תחקור והמעורבים נעצרו מבלי שיימסרו פרטים על השתייכותם הארגונית ▪ תנועת 'צו 9' תוקפת את הסיוע המתמשך לרצועה
[צילום: שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים]
+מפקד צוות ביחידת לוט"ר אילת נהרג מפגיעת טיל נ"ט 18:01 11/11/24 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
ההרוג בג'באליה: רס"ן (מיל') איתמר לוין פרידמן (34) מאילת ▪ מתחילת התמרון ברצועת עזה הותרו לפרסום שמותיהם של 369 חללי צה"ל ונפצעו 2,420
איתמר לוין פרידמן. חיוך אחרון
+חילות התותחנים והאוויר תקפו משגר בעקבות ירי הרקטות 17:32 11/11/24 | עידן יוסף
בהכוונת מכלול האש של חטיבת האש 282, כלי טיס של חיל-האוויר וסוללות של חיל-התותחנים תקפו את המשגר ממנו זוהו שיגורים לעבר מספר מרחבים בצפון הארץ. מחצות ועד שעה זו זוהו כ-175 שיגורים לעבר ישראל.
+מטח כבד במיוחד לצפון: נפגעים ונזק נרחב בקריות ובגליל המערבי 16:53 11/11/24 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
צה"ל זיהה אחר-הצהריים כ-90 שיגורים משטח לבנון לעבר הצפון, כשחלק מהרקטות גרמו לפגיעות ישירות ולנפגעים במוקדים שונים בקריות ובגליל המערבי ▪ צוותי רפואה חילצו פצועים והעניקו טיפול לנפגעי חרדה, והרשויות ממשיכות בפעולות לאיתור ולנטרול שרידי רקטות במוקדים שנפגעו
פגיעת רקטה בקריית אתא [צילום: שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים]
+מנכ"ל משרד הביטחון, אייל זמיר, ביקש לסיים את תפקידו 14:04 11/11/24 | מירב ארד
מנכ"ל משרד הביטחון אלוף (מיל') אייל זמיר ביקש משר הביטחון לסיים את תפקידו בתקופה הקרובה. לבקשת שר הביטחון סוכם כי בעת הזו המנכ"ל ימשיך בתפקידו.
[צילום: משרד ההגנה האמריקני]
+לראשונה מאז פרוץ המלחמה: הגרעון בתקציב ירד ל-7.9% 13:43 11/11/24 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
הגרעון באוקטובר היה נמוך ב-0.6 נקודות האחוז מאשר בספטמבר ▪ האוצר צופה שהירידה תימשך, אך הגרעון לא יגיע בסוף השנה ליעד של 6.6% תוצר ▪ נמשכת העלייה בהוצאות המשרדים האזרחיים
גם הכנסות המדינה עולות [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
+מוקד 102 של מחוז צפון: דיווחים על פגיעות ישירות בכרמיאל ובענה 12:59 11/11/24 | מירב ארד
במוקד 102 של מחוז צפון התקבלו מספר דיווחים על פגיעות ישירות במבנים במרחב כרמיאל ובענה. צוותי הכיבוי מתחנת גליל מרכזי פועלים במקום לסריקות אחר לכודים וניתוק מקורות אנרגיה בזירות.
פגיעות בכרמיאל [צילום: יצחק ויימן, כב״ה צפון]
+דובר צה"ל בערבית קרא לתושבי 21 כפרים בדרום לבנון להתפנות 12:47 11/11/24 | מירב ארד
דובר צה"ל בערבית, אלוף-משנה אביחי אדרעי, קרא לתושבי ל-21 כפרים בדרום לבנון להתפנות באופן מיידי. בהודעה שפורסמה ברשת X נכתב: "למען ביטחונכם, עליכם לפנות את בתיכם מיד ולעבור צפונית לנהר האוואלי".
+פרידה ממיכאל איתן
12:44 11/11/24 | יוסי אחימאיר | לרשימה המלאה
מיקי איתן היה לא רק איש חזון, דברן גדול מצד אחד ואיש עשייה מצד שני, אלא גם איש של מלחמות פוליטיות, שאותן ניהל קודם כל מעל בימת הכנסת, בה כיהן 30 שנה כאחד מדובריה הבולטים של תנועת הליכוד
מיכאל איתן ואנוכי [צילום: באדיבות יוסי אחימאיר]
+המטח לכרמיאל: אישה כבת 40 נפגעה מרסיסים 12:40 11/11/24 | מירב ארד
מד"א עדכן כי אישה כבת 40 נפגעה מרסיסים במטח, ושצוותי הארגון מעניקים לה טיפול רפואי. לא דווח מה מצבה.
+שלושה פצועים במטח שנורה לאזור כרמיאל 12:38 11/11/24 | מירב ארד | לרשימה המלאה
בכפר בענה הסמוך לכרמיאל נפצעה אישה באורח בינוני ושניים נוספים באורח קל ▪ רקטה פגעה בבניין מגורים בעיר כרמיאל ▪ לא דווח על נפגעים ▪ צה"ל דיווח על זיהוי של כ-50 שיגורים במטח האחרון
הפגיעה בכרמיאל [צילום: יצחק ויימן, כב״ה צפון]
הנזק שנגרם בניין [צילום: דוברות עיריית כרמיאל]
+ותודה לעם שיודע מהי דמוקרטיה
12:23 11/11/24 | עמנואל בן-סבו | לרשימה המלאה
הסיפור פשוט וברור כל כך - סרבנות לקבל את הכרעת הבוחר בקלפי, סרבנות להכיר בלגיטימיות וחוקיות הממשלה הנבחרת ברוב מובהק, סרבנות להבין מהי הדמוקרטיה ומהותה
הלהיטו את האווירה [צילום: פרנסיסקו סקו/AP]
+המל"ל: "לא התקבל מידע מקדים לפני הפרעות באמסטרדם" 11:04 11/11/24 | מירב ארד | לרשימה המלאה
בהודעה שפרסם המטה ללוחמה בטרור נטען כי הטענות על תפקודגו "משוללת יסוד" ▪ עוד נמסר כי "שעות לפני הפרעות הפיץ משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות אזהרה חריגה מפני "הפגנה פרו-פלשתנית אלימה"
הפרעות באמסטרדם [צילום: AP]
+צה"ל הודיע על הרחבת האזור ההומניטרי ברצועת עזה 10:28 11/11/24 | מירב ארד
צה"ל מודיע הבוקר (יום ב') על הרחבת האזור ההומניטרי. האזור ההומניטרי המורחב כולל בתי חולים שדה שהוקמו החל מפרוץ המלחמה, מתחמי אוהלים, ציוד למחסות ואספקה של מזון, מים, תרופות וציוד רפואי שהוכנסו בתיאום מתפ"ש לקהילה הבינלאומית.
[צילום: דובר צה"ל]
+צה"ל: חיל האוויר יירט במהלך הלילה ארבעה כלי טיס בלתי מאויישים 08:03 11/11/24 | מירב ארד
במהלך הלילה, חיל האוויר יירט בהצלחה ארבעה כלי טיס בלתי מאויישים שעשו את דרכם לשטח ישראל מכיוון מזרח, שני כלים יורטו בטרם חצו לשטח הארץ.
הופעלו התרעות על פי מדיניות

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
פרשת "וירא" אומרת לא למלחמה
תגובות  [ 12 ] מוצגות   [ 12 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
קשישי השוה"צ
11/11/24 10:48
2
שמוצניקים ממלבס
11/11/24 11:21
3
מצא חן בעינוי
11/11/24 12:51
4
ה.א
11/11/24 14:12
5
שולה פרץ למר ה.א
11/11/24 17:45
6
שולה פרץ
11/11/24 17:51
7
ה,א
11/11/24 21:07
8
שולה פרץ
12/11/24 04:26
 
ה.א
12/11/24 14:03
9
לא למלחמה
12/11/24 16:56
 
ה.א
12/11/24 22:09
10
במ
12/11/24 22:59
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / מלחמת התקומה
הרמטכ"ל הרצי הלוי אישר (יום א', 10.11.24) את הרחבת התמרון הקרקעי של צה"ל בדרום לבנון, וזאת לאחר הערכת מצב עם בכירים בפיקוד הצפון. לפי דיווח בכאן חדשות, התמרון יתרחב לאזורים נוספים במטרה להפעיל לחץ נוסף על חיזבאללה ולחזק את ההישגים בשטח. על-פי גורמים במערכת הביטחון, מדובר במבצע שבו משתתפים אלפי לוחמים בסדיר ובמילואים.
10/11/2024 | עידן יוסף | חדשות

במהלך תקיפה אווירית באזור אל-קוסייר, דרומית לדמשק, המיוחסת לישראל, חוסל (10.11.24) סלים עיאש, בכיר בארגון חיזבאללה. עיאש הורשע בעבר ברצח ראש ממשלת לבנון, רפיק אל-חרירי, בשנת 2005, ונידון לחמישה מאסרי עולם. לאחר ההרשעה, נמלט עיאש מלבנון לסוריה והמשיך בפעילותו במסגרת חיזבאללה.
10/11/2024 | עידן יוסף | חדשות

עיתון הבריטי הדיילי מייל חשף צילומים שאותרו בידי כוחות צה"ל ברצועת עזה שבהם נראים אנשי חמאס מתעללים ומענים פלשתינים במהלך חקירות. לפי הדיווח הבריטי, בסרטונים, נראה תיעוד של שעות רבות של חקירות ועינויים קשים של תושבי עזה שהואשמו בפעילות פוליטית נגד חמאס, הומוסקסואליות, ניאוף ושיתוף פעולה עם ישראל.
10/11/2024 | מירב ארד | חדשות

מצער שגם שי גולדן נפל לטעות הפאטלית הזאת. שי, כשאתה אומר: "לעולם לא תוכל להכריז על ניצחון כל עוד החטופים לא בבית" אתה מוסר לחמאס מסר ברור: אל תחזירו את החטופים לעולם וישראל לא תוכל לנצח במלחמה. תחזיקו את החטופים ובזה לא תתנו לישראל להכריז ניצחון.

ביום שישי כשנדמו קולות הזוועה של האנטישמים, הנאצים החדשים, כשנדמו זעקות העזרה של היהודים המותקפים והנרדפים, הסיטה אנה המבוהלת בעדינות, אט אט, את וילון חדרה בקומה השנייה, עמדה על בהונות רגליה הקטנות, שפשפה עיניה ושאלה בקול חלוש, "הם חזרו?"
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il