בסימן יום האישה - מהדרה להאדרה

לעומת מדינות סקנדינביה שם ייצוג הנשים בממשלה ובפרלמנט נושק ל-50 אחוזים, ביתר מדינות אירופה אחוז הנשים נע בין 30 ל-40 אחוזים וכך גם בארצות הברית ובקנדה אצלנו לעומתן צנח מספר חברות הכנסת מ-43 בכנסת הקודמת ל-30 בכנסת הנוכחית, כלומר 25 אחוזים בלבד

עינת פורת-שהרבני יומני בלוגרים יום האישה תגובות
מדי שנה אני תוהה לגבי ציון יום האישה הבינלאומי שכן עצם העניין מדגיש ומקבע את הסטיגמה של מגזר הנשים כ"נחות" ו"חלש" יותר לכאורה. עם זאת, נכון להעלות את חוסר השוויון על סדר היום בכל ימות השנה ולפעול למיגור תופעת האפליה וההדרה הכל כך לא צודקת על-מנת להביא לאיזון בריא ונכון בישראל ובעולם החופשי.

מבחינות רבות ייצוג הנשים בישראל מזכיר הרבה יותר מדינות עולם שלישי מאשר מדינות מערביות נאורות וזה תקף למגזר הציבורי והעסקי כאחד. מצער לגלות כי גם בשנת 2025 ככל שעולים בסולם מקבלי ההחלטות בתפקידים בכירים ועמדות מפתח בכלל המגזרים, מספרן רק הולך פוחת משנה לשנה.

דווקא יום האישה הבינלאומי שנחוג בכל רחבי העולם מחייב את כולנו, קל וחומר נשים ישראליות המהוות על-פי הסטטיסטיקה יותר מ-50 אחוזים מכלל האוכלוסייה, לחשוב כיצד לחולל את השינוי המתבקש במעמד האישה ובהזדמנות שווה כיאה למדינה דמוקרטית, בייחוד כשיותר ויותר נשים כיום אקדמאיות ובעלות קריירה במקצועות חופשיים.

אפתח בכך שהיסטורית שוויון נשים בפוליטיקה, במשרות ציבוריות ובכלל, אינה מובנת מאליה. בארצות הברית, למשל, קיבלו הנשים זכות בחירה רק ב-1920, 144 שנה לאחר עצמאות המדינה החזקה בעולם, ובשוויץ רק בשנות ה-70 של המאה הקודמת.

מדינת ישראל דווקא הייתה אחת הבודדות במאה ה-20 שבראשה עמדה ראשת ממשלה, גולדה מאיר, כשבעבר הלא רחוק כיהנה אישה, ציפי לבני, כשרת חוץ. גם מספר חברות הכנסת עלה בהתמדה והגיע לכדי 43, כלומר יותר משליש, במהלך הכנסת הקודמת.

אולם כיום המצב שונה לחלוטין: לעומת מדינות סקנדינביה שם ייצוג הנשים בממשלה ובפרלמנט נושק ל-50 אחוזים, ביתר מדינות אירופה אחוז הנשים נע בין 30 ל-40 אחוזים וכך גם בארצות הברית ובקנדה. אצלנו לעומתן צנח מספר חברות הכנסת מ-43 בכנסת הקודמת ל-30 בכנסת הנוכחית, כלומר 25 אחוזים בלבד. יתרה מכך, אם בממשלה הקודמת כיהנו שמונה שרות, הרי שבממשלה הנוכחית, למרות הגידול במספר השרים ל-30, צנח מספר השרות לחמש בלבד, כלומר 16 אחוזים, כשמתוכן רק שרה אחת, שרת התחבורה, נחשבת לשרה בכירה וחברת קבינט.

המצב בחברות הממשלתיות חמור עוד יותר. אם בעבר הלא רחוק כיהנו לפחות שלוש נשים כמנכ"ליות בחברות ממשלתיות, הרי שכיום מכהנות בחברות אלה אפס נשים! מתוך 30 חברות. בשלטון המקומי מצב הנשים לא פחות גרוע. כך למשל, בבחירות האחרונות שהיו ל-242 עיריות ומועצות מקומיות ואזוריות, רק 15 נשים מתוכן נבחרו, שזה כשישה אחוזים, גם כן אחוז נמוך בהרבה לעומת מדינות אירופה וצפון אמריקה.

במגזר הפרטי גם כן המצב נראה עגום למדי. דוח הרשות לחדשנות פרסם נתונים לפיהם מספר הנשים המועסקות בענף ההייטק עלה בעשור האחרון ב-65 אחוזים לכ-130 אלף, אלא שהן תופסות רק כשליש מהמשרות, כלומר למעשה לא עוברות את מחסום ה-33 אחוזים ושיעורן הולך ויורד דרסטית ככל שדרג המשרה עולה: כך למשל, נשים מהוות רק 17.6 אחוזים מהדרג הניהולי בחברות פרטיות וכ-4.3 אחוזים מההון שגויס מגיע לסטארט-אפים שמנוהלים על-ידי נשים.

בנוסף, בחברות ציבוריות אחוז הנשים עומד על 24.3 אחוזים. ואם נגיע לנשים המכהנות כיו"ר דירקטוריונים ומנכ"ליות בחברות אלה, הרי שכאן מדובר בירידה של ממש! רק 5.6 אחוזים מכהנות במועצות מנהלים, זאת לעומת כ-15 אחוזים בשנת 2018 ואחוז המנכ"ליות צנח אף הוא ל-3.5 אחוזים.

אדגיש כי נתונים אלה, במיוחד בשירות הציבורי, מנוגדים להחלטה להעניק בתפקידי אמון הפטורים ממכרזים אפליה מתקנת לנשים. מסתבר שלא רק שלא הייתה בשנים האחרונות אפליה מתקנת, יתרה מזה, הגברים פעלו על-פי המסורת של "חבר מביא חבר" ודאגו לכך שישלטו וימלאו תפקידים בכירים וללא כל עוררין.

כאישה המוקפת בחברות טובות שהן נשים חזקות ומופלאות כל אחת בתחומה, אני פונה לנשים מהמגזר הציבורי והעסקי ובמיוחד לאלו הנמצאות בתפקידים בכירים לעודד ולקדם ביתר שאת העסקה של נשים ולחנך לשוויון הזדמנויות אמיתי כבר מגיל הגן ובית הספר, שכן יש בכוחן ובמוחן ל"ספק את הסחורה" בצורה המיטבית ביותר, מתוך מקצועיות, כישרון, אמביציה, קבלת החלטות, יכולת תמרון, משא-ומתן והכלה וכל זאת עם הרבה פחות אגו...

שומה על כולנו, גברים ונשים כאחד ביום סימלי זה של ה-8 במרץ שלא לתת למגמה זו של אפליה והדרת נשים להמשך אם אכן פנינו להיות חברה מערבית, שוויונית, צודקת ונאורה ללא הבדל דת, גזע ומין!
הכותבת היא יועצת תקשורת וכותבת תוכן המתמחה במיתוג ויחסי ציבור.
תאריך: 09/03/2025 | עודכן: 09/03/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / יום האישה
משנת 1965 אנחנו מציינים, או יותר נכון מציינות, בכל שנה ב-8 למרץ את יום האישה. אותו יום שהתחיל בכלל כיום פוליטי והפך לחלק מהאג'נדה של קידום מעמד האישה וכבר לא בטוח בכלל מה הוא מייצג ואולי כבר אין לו מקום בעולם המתקדם של היום.

יום האישה הבינלאומי מצויין ב-8 במרס ברחבי העולם. לפני כ-115 שנים תנועות נשים אשר פעלו למתן זכות הצבעה שווה לנשים חיפשו יום לציון יום שבו כל הנשים בעולם יוכלו להתאגד על בסיס עקרון השוויון. נהוג להסתכל לאחור על המאה ה-20 כעידן האידיאולוגיות המקוטבות דוגמת הליברליזם והקומוניזם. במבט לאחור, האידיאולוגיות הללו חלקו רעיונות משותפים דוגמת קידום מעמד האישה, עידוד השכלת נשים ושילובן בשוק העבודה. האישה במאה ה-20 הפכה לשחקן מרכזי בדיון הפוליטי על הסדר החברתי הנאות. יום האישה הבינלאומי בשנת 2024 צריך לשמש זרקור המאיר את האפלה אשר מכסה את אוזלת-היד של הארגונים הבינלאומיים בטיפולם בחברות אשר מקדמות אידיאולוגיות דכאניות כלפי נשים.

במיוחד ביום האישה הבינלאומי עלינו להפסיק עם הצביעות, שכן הגיע הזמן להביט ישירות בעיניים ולהבין מהי באמת האישה. אותה זו שאומרים עליה שהיא העומדת מאחורי הצלחתו של כל גבר, אבל למעשה עומדת לא מאחור כי אם מלפנים. מדובר על האישה ממוקדת המטרה, המנהלת כבר דורות רבים את המהות והשורשיות של מהלך חיינו, מחזקת ומתחזקת את הדור הבא, שעיניה פקוחות כל הזמן על התא המשפחתי, שרואה בחדוּת גם את הפרטים וגם את העומד לבוא מחר, ולא רק את התמונה הכללית ומה שיהיה בעוד עשר או עשרים שנה (מה שאנו הגברים אוהבים מאוד לחזות).

אימי ע"ה לא ידעה מהו יום האישה, לא שמעה על היום הזה, לא ציינה ואף לא חגגה אותו. עבור אימי כל יום, כל היום היה יום האישה.

את יום האישה הבינלאומי
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il