|
14 רשויות שונות מפקחות על הייצור - ללא תיאום
|
|
|
|
|
"על הממשלה והכנסת לזרז את הקמתה של רשות מזון אחת עצמאית שתאחד את הפיקוח על ייצור, יבוא ושיווק מוצרי מזון בישראל". כך אומר (יום ג', 4.12.07) יו"ר איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים ונשיא החברה המרכזית לייצור משקאות קלים (קוקה-קולה ישראל), רוני קוברובסקי. הוא השתתף במסיבת כתבים לרגל יום תעשיות המזון. "שנים אנו מתריעים על המצב האבסורדי הקיים בארץ, לפיו 14 רשויות שונות מפקחות על ייצור ושיווק מצרכי מזון ללא כל תיאום ביניהם. הגיע הזמן להפסיק שערוריה זו".
הגורמים בענף טוענים כי מצד אחד משחררת הממשלה כל רסן בעליות מחירים בתחומים שבשליטתה - מים, חשמל ודלק, אך מאידך מוטל פיקוח מחירים על תעשיית המזון. בשנת 2007 ביצעו כ-83% מחברות המזון שיפורים תזונתיים ובריאותיים במוצריהם, כמו הפחתה בכמות הכולסטרול והשומן, הפחתה ברמת הסוכר והנתרן, הפחתה בכמות השומנים הרוויים וצבעי המאכל.
קוברובסקי ציין, כי 68% מחברות המזון שביצעו השנה השקעות בשיפורים השקיעו עד 300 אלף דולר כל אחת בשיפורים אלו, 16% - השקיעו בין 300 אלף דולר למיליון דולר ו-16% השקיעו בשיפורים אלו יותר ממיליון דולר. השנה השיקו מפעלי המזון כ-2,700 מוצרים חדשים בעלי שיפורים תזונתיים ובריאותיים - בדומה ל-2006.
במסגרת פעילות תעשייני המזון לתזונה נבונה ואורח חיים מאוזן, השקיעו מפעלי המזון בשנת 2007 כ-300 מיליון שקל במחקר ופיתוח. זאת לעומת 250 מיליון שקל אשתקד. איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים מתכוון לפעול לכך שמפעלי המזון יגדילו את השקעותיהם במחקר ופיתוח כדי שתוך 5 שנים ניתן יהיה להכפיל את ההשקעות במו"פ בתעשיית המזון ולהגיע לכ-600 מיליון שקל.
לדברי קוברובסקי, השינוי בחוק עידוד השקעות הון שנכנס לתוקף בשנת 2005 הוא "אסון לתעשיית המזון וכי מסלול התעסוקה בשיטת המכרזים אינו רלוונטי לתעשיית המזון. השינוי הוציא, למעשה, את כל תעשיית המזון מהמשחק. מאז השתנה החוק ועד היום לא הוקם אף מפעל מזון גדול בפריפריה.מפעלי מזון שהתכוונו לעבור לפריפריה לא עברו, לעומת יותר מ-10 מפעלי מזון שעברו מהמרכז לפריפריה בשלוש השנים לפני שהחוק שונה".