|
יעילות מוכחת [צילום: דניאל לילה-יח"צ]
|
|
|
|
|
|
שמן זית כתית מעולה יכול להגן על הכבד מלחץ חמצוני. כך דיווחו חוקרים בכתב העת BioMed.
החוקרים חשפו חולדות לחומר קוטל עשבים רעיל שידוע כי הוא פוגע בחומרים נוגדי חמצון וגורם ללחץ חמצוני, וגילו כי חולדות שהתזונה שלהן כללה שמן זית היו מוגנות במיוחד מהנזק לכבד שהרעל גורם.
החוקרים מאוניברסיטת מונאסטיר שבתוניס ומאוניברסיטת קינג סאוד שבריאד, סעודיה, ביצעו ניסויים בקבוצה של 80 חולדות.
שמן זית הוא מרכיב אינטגרלי בתזונה הים-תיכונית, ויותר ויותר ראיות מעידות על כך שיש לו יתרונות בריאותיים כולל הורדת הסיכון למחלת לב כלילית, מניעת מספר סוגי סרטן ושיפור התגובות הדלקתיות והחיסוניות. במסגרת המחקר הנוכחי, הצליחו החוקרים להראות כי שמן זית כתית מעולה ותמציות שלו הגנו מפני נזק חמצוני של רקמת הכבד.
החוקרים חילקו את החולדות לקבוצת ביקורת, לקבוצת שמן זית ולשש קבוצות שנחשפו לחומר הרעיל -'2,4-Dichlorophenoxyacetic acid' - עם או ללא שמן זית, או אחת משתי תמציות השמן - החלק ההידרופילי ("אוהב מים") או החלק הליפופילי ("אוהב שומן"). כל החולדות שנחשפו לחומר הראו סימנים של נזק משמעותי לכבד. צריכה של שמן זית כתית מעולה ושל חלק הידרופילי גרמו לירידה משמעותית בפעילות אינזים אנטי-חמצוני ולירידה בסמנים לנזק לכבד.
החוקרים ציינו כי החלק ההידרופילי של שמן הזית היה יעיל בהורדת הלחץ החמצוני שנבע מהרעילות, מה שהצביע על כך שלתמצית הידרופילית יש השפעה אנטי חמצונית ישירה על תאי הכבד.
יחד עם זאת, הם הדגישו את הצורך במחקרים מורכבים יותר שיבחנו את ההשפעה של חומרים אנטי-חמצוניים ושל האינטראקציה שלהם בגוף.