קיימות מעט מאוד סיבות לרשום תוספות ויטמין D למטופלים בוגרים בריאים במטרה להוריד את הסיכון למחלות או לשברים. כך כותבים חוקרים בכתב העת המכובד Lancet.
הם לא גילו ירידה משמעותית בסיכון בכל תחום שהוא לאחר שניתחו נתונים של יותר מ-100 ניסויים רפואיים, והם מאמינים כי לא סביר להניח שמחקרים עתידיים ישנו את הנתונים.
אנשים בקבוצות סיכון, כולל תינוקות, נשים הרות וקשישים, עדיין צריכים להשתמש בתוספות.
צוות החוקרים, מאוניברסיטת אוקלנד שבניו-זילנד, ביצע כבר קודם לכן ניתוח נתונים מקיף שהראה כי אין כל השפעה של תוספות ויטמין D על צפיפות המינרלים בעצם.
במחקר הנוכחי, הם בדקו ניסויים מבוקרים אקראיים קיימים על תוספות ויטמין D, עם או ללא סידן.
הם גילו כי תוספות ויטמין D לא שינו את הסיכון היחסי למחלות לב, לשבץ או למחלות של המוח וכלי הדם המוחיים, לסרטן ולשברים במידה ראויה לציון, שהיא שוות-ערך לשינוי של 15%.
תוספות ויטמין D לא הורידו את הסיכון לשברים בירך ביותר מ-15% אצל חולים שהיו מאושפזים בבתי חולים, וכשניתנו בשילוב עם סידן לא הורידו את הסיכון אצל אנשים בריאים גם כן.
גישה זהירה
המחקר הצביע גם על חוסר-ודאות לגבי השאלה אם ויטמין D עם או ללא סידן הוריד את הסיכון למוות.
המסקנה אליה הגיעו החוקרים מניו-זילנד: לאור הממצאים, ישנה הצדקה מעטה מאוד למתן מרשם של תוספות ויטמין D למניעת אוטם שריר הלב או מחלת לב איסכמית, שבץ או מחלות של כלי הדם המוחיים, סרטן, או שברים, או להורדת הסיכון למוות בקרב אנשים בריאים.
לדברי מומחים בתחום, קיימים ספקות מתמשכים לגבי היתרונות הבריאותיים שיש בנטילת תוספות ויטמין D למחסור קל של ויטמין D. הרושם שוויטמין D הוא ויטמין השמש ושהעלאת המינון יכולה לשפר את הבריאות רחוק מלהיות נכון. הם מאמינים כי עד שיהיה מידע רב יותר עדיף יהיה לנקוט בגישה זהירה בנושא תוספות ויטמין D כשמדובר באנשים בריאים.
למרות שיש תזונאים שסבורים כי מחסור בוויטמין D אחראי למספר מחלות, כמו שברים, סרטן, מחלות קרדיווסקולריות (של הלב וכלי הדם), סוכרת וסיכון גבוה יותר למוות, אחרים טוענים כי מחסור בוויטמין D הוא התוצאה של המחלות ולא הגורם להן.
במילים אחרות, לוויטמין D יש תפקיד רלוונטי בהיבט זה אך לא מספיק חשוב, ולכן לא רצוי שרופאים ימהרו לשלוח את המטופלים שלהם לבדיקות דם אם מדובר במטופלים בריאים יחסית.
במקום זאת, העצה הישנה עדיין נכונה ביותר - אכלו כמות רבה יותר של דגים והקפידו על תזונה בריאה וסגנון חיים בריא, אלא אם אתם בסיכון מיוחד.
אנשים הנמצאים בסיכון גבוה למחסור בוויטמין D הם ילדים מתחת לגיל 5, נשים הרות ונשים מניקות, אנשים מעל גיל 65 ואנשים שלא נחשפים מספיק לאור השמש.