נשים שאוכלות מאכלים רבים הגורמים לעלייה של סוכר בדם, נמצאות בסיכון גבוה יותר ללדת תינוקות עם מומים במוח או בעמוד השדרה.
כך על-פי מחקר חדש שפורסם בסוכנות הידיעות 'רויטרס' (יום ד', 3.12.03). הממצאים פורסמו בעיתון האמריקני לתזונה רפואית.
מאכלים אלו, הידועים כמאכלים עתירי גלוקוזה, כוללים לחם לבן, דגנים מעובדים, תפוחי אדמה ומשקאות קלים. החוקרים אומרים כי ממצאים, שנתגלו במידה ניכרת אצל נשים שמנות שהשתתפו במחקר, מוסיפים לראיות כי הבעייה של שליטה על רמת הסוכר בדם יכולה להיות קשורה למומים מולדים של הצינור העצבי.
יחד עם זאת, מזהירים החוקרים, כי המחקר הוא רק צעד אחד בהבנה כיצד מופיעים מומים מולדים, וטרם ברור עדיין האם האוכל, הוא האשם. "ישנן תוצאות חדשות שיש לבחון ויש להתקדם במחקר", אמר מנהל המחקר, ד"ר גארי מ. שו, מהתכנית למעקב אחר מומים מולדים בקליפורניה.
מומים מולדים בצינור העצבי, שדרה שסועה, spina bifida (קשתות השדרה המגינות על חוט השדרה וקרומיו אינם נסגרים, י.ג.), מופיעים בשבועות הראשונים של ההריון, כשהמוח ועמוד השדרה מתחילים לקבל את צורתם. הגורם התזונתי בתקופה מוקדמת זו ידוע כגורם משפיע על מומים מולדים אלו.
כמו-כן קיימות ראיות, כי אצל נשים הסובלות מסוכרת הסיכון למומים מולדים של הצינור העצבי אצל התינוק גבוהים יותר. הדבר מצביע, אם כן, על כך שלרמות הסוכר בדם של האם ישנו תפקיד משמעותי.
מתוך 900 נשים מקליפורניה שהשתתפו במחקר החדש, אלו שאכלו מזון עתיר בגלוקוזה במהלך ההריון היו בסיכון גבוה יותר ללדת תינוק עם בעיות של מום מולד בצינור העצבי. הקשר נמצא אף חזק יותר אצל נשים שמנות, כאמור.
אלו שאכלו את המזון העתיר ביותר בגלוקוזה היו בסיכון גבוה פי 4 ללדת ילד חולה מאשר אצל נשים שמנות, שאכלו מעט ממזון מסוג זה. המפתח למדידת גלוקוזה בדם מאפשר לדעת מהי המהירות בה עולה רמת הסוכר בדם ולאיזה רמות היא מגיעה, לאחר שאדם אוכל מזון המכיל פחמימות.
הסוכר במאכלים עם רמת גלוקוזה גבוהה מתעכל ונספג במהירות, וגורם מיידית לעלייה של רמת הסוכר בדם. לעומת זאת, מזון כדוגמת דגנים עשירים בסיבים, שעועית, פירות, ירקות ומוצרי חלב גורמים בדרך כלל לשחרור איטי יותר של סוכר לדם.
על-פי ד"ר גארי מ. שו ועמיתיו למחקר, הממצאים החדשים עומדים בשורה אחת עם הראיות המצביעות על כך כי בעייה בפיקוח על רמת הסוכר בדם יכולה לתרום להתפתחותם של מומים מולדים. עם זאת הוא מציין, כי החוקרים עדיין אינם מבינים לגמרי את הסיבות למומים מולדים של הצינור העצבי ואומר כי מחקרים כמו זה "מספקים את חלקי הפסיפס אחד לאחד כדי להרכיב את הגורם לכל התמונה כולה".
כמו-כן הדגיש ד"ר גארי מ. שו, כי דיאטה מאוזנת, עם כמות מאוזנת של חומצה פולית (חומצה פולית חיונית לצמיחת תאים שמתחלקים מהר. היום ידוע שיש לה תפקיד חשוב במהלך ההריון, י.ג.), תהיה העצה הטובה ביותר כדי לצמצם את הסיכון למומים מולדים. התזונה צריכה להיות מבוססת על מזון עשיר בויטמינים כדוגמת דגנים, תרד ומיץ תפוזים.