|
הטונה בכותרות [צילום: אינוייה איצו/AP]
|
|
|
|
|
הטונה, אותה רובנו אוכלים ואוהבים, נמצאת בשבועות האחרונים בכותרות, אחרי אשפוז של מספר לקוחות אשר צרכו טונה ברשת ארומה תל אביב וכן בעקבות ריקול של טונה סטארקיסט בשמן זית.
שימורי הטונה הנאכלים על ידינו מיוצרים מדג הטונה החי במימיה של יפן טייוואן, סין ודרום מזרח אסיה. דג הטונה הוא דג ענק ושוקל 300-200 ק"ג בממוצע. בשר הדג עשיר באומגה 3, חלבון דל שומן - אולם "אליה וכספית בה".
בגלל שהדג נמצא בסוף שרשרת המזון (מושג שלמדנו אותו לפני הרבה שנים), כלומר הוא ניזון מדגים קטנים ממנו שניזונו גם הם מדגים קטנים יותר - שבלעו במהלך חייהם כספית, שהיא מתכת יסוד שאינה מתפרקת ונאגרת בגופם של הדגים. ככל שהדג גדול יותר - כך הוא מכיל יותר ויותר כספית. בהשוואה - בסרדין, שהוא דג קטן, יש משמעותית פחות כספית.
איגודי צרכנים בארה"ב קוראים לאחרונים לאסור על אכילת טונה לנשים בהריון, לנשים מניקות ואף לילדים. ישנם מחקרים הקושרים עלייה במחלות כמו: אוטיזם, איבוד זיכרון, פגיעה בתפקוד ריאות ובמערכת העצבים - לכספית.
אנחנו כישראלים אוהבים טונה - אנו אוכלים כ-10,000 טונות בשנה וזה אומר משהו כמו שיירה ענקית של כ-650 משאיות ענקיות כל שנה או כשתי משאיות ענק בכל יום.
שוק הטונה מגלגל כ-450 מיליון שקלים כל שנה ובגדול מיליון שקלים ביום זהו סכום לא קטן ואף אחד משחקנים הגדולים כמו וילגר, סטארקיסט, ויליפוד, שופרסל, מגה, מחסני חצי חינם והמותג), לא מוכן לוותר עליו.
כחלק ממהפכת המזון האורגני והמזון הבריא - נשמח אם נקבל קופסת שימורי טונה עם כיתוב מחייב שהמוצר עבר בדיקה רצינית שמאשרת שהמוצר נקי מרעלים - כמו ששופרסל הנהיגה בירקות ובפירות דרך המעבדה.
בעולם רווי רעלים וכימיקלים, זכותנו המלאה לקבל מוצרים, אשר היצרנים מבטיחים שהם נקיים ממתכות ושאריות רעלים. קריאה זו היא אכן אתגר ליצרנים הרבים הממלאים את מדפי שימורי הטונה, לספק לנו (עם התחייבות) מוצרים נקיים שעברו בדיקת מעבדה, מחייבת ורצינית.
כרגע הטונה משווקת כמזון בריאות - עשיר באומגה 3, אך מוטב כמו כל דבר וכאן במיוחד לאוכלו אם אף פחות מזה.