|
שר הבריאות ליצמן. האם יש היערכות? [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
מגיפת הקורונה מהווה אישור נוסף להמחשת האזהרה של ארגון הבריאות העולמי מפני מגיפות שמקורן בווירוסים ובחיידקים עמידים שלא ניתן להתמודד איתן בעזרת תרופות אנטיביוטיות. למרות זאת משרד הבריאות עדיין לא גיבש הנחיות קבע להתמודדות עם הבעיה.
כשמדובר בחיידקים עמידים, פעולות מניעה יעילות עשויות להפחית את התפשטותם. פעולות מניעה שנעשו בבתי חולים בישראל, כגון שמירה על כללי היגיינה בסיסיים, הביאו לירידה במקרי מוות מזיהום מחיידקים אלימים. (נתונים על כך פורסמו בnesw1).בקהילה שמחוץ לבתי החולים, לעומת זה, לא נעשו פעולות דומות. משרד הבריאות בתגובתו לNews1 הודה שרק משנת 2020 הוחל במעקב אחרי התפשטות חיידקים עמידים בקהילה שמחוץ לבתי החולים. דובר המשרד הודה שמשרד הבריאות לא הכשיר רופאים לזיהוי מוקדם של זיהומים שמקורם בחיידקים עמידים ולא הקצה תקציב מיוחד למטרה זו.
בעלון שכותרתו "כללי התנהגות למניעת התפשטות של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה, כדוגמת CRE, MRSA, VRE" שנכתב על-ידי משרד הבריאות, מוצע להתעלם מנוכחות חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה: "חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה עלולים להתקיים במערכות גוף שונות. לרוב, [הם] אינם גורמים למחלה (זיהום פעיל) ולכן אין צורך בטיפול ספציפי".
להפחית את השימוש באנטיביוטיקה
בשנים האחרונות מתעקש משרד הבריאות להורות לרופאים להפחית את השימוש באנטיביוטיקה כדרך להתמודד עם חידקים עמידים בקהילה. מומחים לזיהומים מתנגדים להנחייה זו. באתר הרופאים התפרסמו נתונים לפיהם אצל 66 אחוזים מהחולים בזיהום מחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה, שקיבלו קורסים קצרים של אנטיביוטיקה בין 10 ל14 יום - המחלה חזרה. לעומתם, אצל רוב החולים שקיבלו אנטיביוטיקה במשך 6 שבועות - הזיהום נעלם.
דובר משרד הבריאות מסר בתגובה: "המרכז הארצי למניעת זיהומים ועמידות לאנטיביוטיקה במשרד הבריאות מטפל באופן שוטף בנושאי חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. כאשר מתגלות התפרצויות, או קובץ מקרים מיוחד - המרכז הארצי חוקר את האירוע ומטפל בו. אין למשרד הנחיות התמודדות ספציפיות למרסה [כינוי לחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה, א.פ], אלא נכלל במסגרת הנחיות שונות לטיפול בחולים בקהילה. אין לנושא זה תקציב יחודי. הנושא נכלל בכלל הטיפול בחולים בקהילה".
בתגובה לשאלה, האם המשרד מקיים השתלמויות לרופאי משפחה בנושאי חיידקים עמידים ובוירוסים מסר הדובר: "השתלמויות של אנשי צוות היא באחריות הקופות והאיגודים המקצועיים. על כל קופה לוודא הדרכת העובדים בתחום מניעת הזיהומים. הנושא נבדק במסגרת בקרות המשרד בקהילה".