|   15:07:40
  איתמר לוין  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?
קבוצת ירדן
כל מה שרציתם לדעת על קנביס רפואי
17 שעות דיונים [צילום: הרשות השופטת] היו אמירות ברורות [צילום: הרשות השופטת]

לקראת הכרעה בעתירות על הקמת ממשלת האחדות

מה ניתן ללמוד (בזהירות) מדברי השופטים

שופטי בית המשפט העליון אינם מפזרים יותר מדי רמזים על הכרעותיהם הצפויות, ודאי לא בעתירות כה מהותיות כמו אלו הנוגעות להקמת הממשלה. ובכל זאת, דבריהם ביומיים של הדיונים מאפשרים לנסות ולנחש מה תהיה התוצאה ההימור של הח"מ: העתירות נגד נתניהו יידחו בנימוק שאין מקום להתערב בהכרעת הח"כים, ואילו רוב הטענות נגד ההסכם הקואליציוני יידונו כאשר הוא ייצא מן הכוח אל הפועל
04/05/2020  |   איתמר לוין   |   כתבות   |   כנסת 23   |   תגובות

שלל העתירות בהן דן בג"ץ ביומיים האחרונים (3-4.5.20) בנוגע להקמת ממשלת האחדות, מחולקות לשתי קבוצות: נגד הטלת הרכבת הממשלה על בנימין נתניהו בשל כתב האישום נגדו, ונגד ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לבין כחול-לבן. הנשיאה אסתר חיות הבטיחה שפסק הדין יינתן לכל המאוחר ביום חמישי (7.5.20), כך שתוך פחות משלוש יממות נדע את התוצאה. אך הסקרנות האנושית מובילה לכך שננסה כבר כעת לנחש אותה מתוך דבריהם של השופטים ב-17 שעות הדיונים.

הערה מקדימה חשובה: כמעט תמיד שופטי בית המשפט העליון מאתגרים את שני הצדדים, ולא ניתן ללמוד מהערותיהם ושאלותיהם לאן נוטה דעתם. בנוסף לכך, לדיונים בין שופטי ההרכב יש דינמיקה משלהם, כמו גם להליך כתיבתו של פסק הדין. לכן, אפילו אם יש לשופטים דעה מוקדמת כלשהי על סמך הטיעונים שקראו ושמעו, היא עשויה להשתנות ואף להתהפך בהליך הכרעת הדין.

במקביל, בשני ימי הדיונים האינטנסיביים הללו, היו גם אמירות ברורות לחלוטין וברורות-למחצה שמאפשרות לכל הפחות לנסות ולשרטט את מפת הדרכים של פסק הדין הצפוי. בלשונו של בית המשפט העליון נקדים מסקנה להנמקה, ונעז לנחש: העתירות נגד נתניהו יידחו, העתירות נגד ההסכם הקואליציוני יתקבלו חלקית ואילו לגבי רוב הטענות ייקבע שהן מוקדמות מדי. וכעת נעבור לפרטים.

סמכות מינהלית או חוקתית

השופטים הבהירו בדיון בנושא נתניהו, שיש לכאורה שלושה צמתים בהם ניתן לבקש מהם להתערב: המלצת הח"כים על נתניהו בפני הנשיא ראובן ריבלין, הסכמתו של נתניהו לקבל את התפקיד על עצמו והטלתו בידי ריבלין. אלא שבפועל, אמרו, ניתן לדבר רק על השלב של הח"כים. אין תקדים בארץ ובעולם לפסיקה שאסרה על אדם לקבל תפקיד שהוטל עליו (להבדיל מפסילת המינוי). לריבלין אין למעשה שיקול דעת בשלב הנוכחי והוא כבול להמלצת 61 חברי כנסת, וזאת מבלי להיכנס לשאלה האם בכלל שיקול דעתו של נשיא המדינה כפוף לביקורת שיפוטית.

נשארנו עם המסלול של פסק דין שיאסור על הח"כים להמליץ על נתניהו. כאן, אמרו השופטים, צריך לקבוע האם ההמלצה הזאת היא פעולה מינהלית או חוקתית. אם היא מינהלית, הרי שהיא כפופה לכללי המשפט המינהלי, כולל סבירות. במקרה כזה, יכולים השופטים לקבוע שההמלצה על נתניהו אינה סבירה, בשל כתב האישום. אבל אם היא חוקתית - הרי שהיא כפופה רק למגבלות חוקי היסוד ולכך שמדובר בהפעלת הסמכות הפוליטית של חברי הכנסת. הגדרה כזו הופכת את ההתערבות בה לכמעט בלתי אפשרית. המלצה על נתניהו אינה סותרת שום חוק יסוד, ואם כבר - אזי איסור עליה מהווה פגיעה בחופש העיסוק של נתניהו. ובוודאי שאין מקום לכך שהשופטים יכפו על חברי הכנסת איזו החלטה פוליטית לקבל.

מלכתחילה יש בעייתיות עצומה באפשרות של התערבות בג"ץ בהטלת הרכבת הממשלה על נתניהו. הבוחרים הלכו לקלפיות בידיעה שהוא עומד לדין על שוחד, מרמה והפרת אמונים. חברי הכנסת בוודאי יודעים זאת. החוק אינו אוסר להטיל עליו את ההרכבה, ולא ניתן לפסול את הטענה לפיה המחוקק בכוונה לא קבע איסור שכזה. התערבות של בג"ץ תהיה הפיכת הכרעתו של הבוחר, רמיסת רצונה של הכנסת ושבירת ההפרדה בין הרשויות. ייתכן שהקביעה לפיה המלצת הח"כים היא הליך חוקתי, תהיה הדרך המשפטית של בג"ץ להימנע מהתערבות כזאת.

עובדות, לא כוונות

המצב שונה לגבי ההסכם הקואליציוני. 14 העמודים שלו כוללים הרבה מאוד צעדים חסרי תקדים: יצירת ממשלה דו-ראשית, מספר ענק של שרים וסגני שרים, נטילת ראשות כמעט כל ועדות הכנסת בידי הקואליציה, הגבלות על החקיקה בששת החודשים הבאים, הימנעות ממינויים בכירים באותה תקופה, קביעה מראש שנציגי הכנסת בוועדה לבחירת שופטים יהיו רק מהקואליציה, הגבלות על פיטורי שרים, חלוקת מינויים ציבוריים שוויונית בין הגושים, הגבלת החקיקה בידי חברי הקואליציה, קיצור כהונת הכנסת ה-23 לשלוש שנים.

ככלל, בית המשפט אינו מתערב בהסכמים פוליטיים - אבל הוא עושה זאת כאשר יש בהם הוראות קיצוניות המחייבות את התערבותו. המשנה לנשיאה חנן מלצר אמר בפה מלא, כי יש בהסכם הזה לפחות שתי הוראות אלו: הגבלת החקיקה לשישה חודשים והחוק הנורבגי המדלג (כניסת רק חברי חוסן לישראל במקום שרי כחול-לבן שיתפטרו מהכנסת). מכל מקום, ההגבלה תרוכך והחוק הנורבגי כרגע לא על השולחן.

אלא שלא זו הנקודה העיקרית. השופטים הבהירו שוב ושוב, כי בנושאים העיקריים - אלו המחייבים שינויי חקיקה - הם אפילו לא ידונו בשלב זה, כל עוד החקיקה לא הושלמה. כך נעשה תמיד וכך ייעשה גם הפעם. זה אומר, שהכנסת תוכל להשלים את יצירת המבנה הדו-ראשי ואת הגדלת מספר השרים וסגניהם, ורק אז ידון בג"ץ בחוקים אלו. זוהי ליבת המהלכים המיועדים לאפשר את הקמת הממשלה, ואותם ניתן יהיה להשלים - ולתקוף לאחר מכן. זה אומר, שהמאבק האמיתי בבג"ץ יהיה בעוד כמה שבועות. אגב, אל תתרשמו מהאיום של נתניהו והליכוד לפיו כל שינוי בהסכם ימוטט אותו ויוביל לבחירות; כל עוד יתאפשר ליצור את הממשלה הדו-ראשית - שני הצדדים ידבקו בה.

אותם דברים אמורים לגבי רוב המהלכים האחרים שבהסכם, ובראשם ראשות הוועדות בכנסת והוועדה לבחירת שופטים. גם כאן, הערות השופטים מלמדות שנטייתם היא לראות תחילה מה יקרה. אולי הליכוד וכחול-לבן יתנו לאופוזיציה יותר מאשר את ראשות הוועדה לביקורת המדינה? אולי תהיה הפתעה בבחירה החשאית של נציגי הכנסת בוועדה לבחירת שופטים? השופטים רוצים לדון במעשים, לא בהצהרות; בעובדות, לא בכוונות. לכן נראה, שגם בסוגיות אלו ייקבע בסופו של דבר, שיש להמתין עוד כמה שבועות או חודשים.

אם התחזית הזאת תתממש, הרי שבנימין נתניהו יעמוד בראש ממשלת האחדות וזו תושבע ותצא לדרך בעוד כשבועיים. רק אז יתחיל הסיבוב המכריע בבג"ץ: על מבנה הממשלה, על דרך פעולתה, על מידת שליטתה בכנסת, על המינויים שתבצע. מה תהיה ההכרעה אז? את הניחושים הללו נשאיר למועד המתאים.



בג"ץ 2592/20, התנועה לאיכות השלטון נ' היועץ המשפטי לממשלה ואח' / פרוטוקול, 3.5.20
דיון בעתירות נגד הטלת הרכבת ממשלת האחדות על בנימין נתניהו
בג"ץ 2592/20, התנועה לאיכות השלטון נ' היועץ המשפטי לממשלה ואח' / פרוטוקול, 4.5.20
דיון בעתירות נגד ההסכם בין הליכוד לבין כחול-לבן להקמת ממשלת האחדות

תאריך:  04/05/2020   |   עודכן:  05/05/2020
איתמר לוין
+הצעת ממשלת החילופים - לקריאה שנייה ושלישית
00:19 05/05/20  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה
הוועדה המיוחדת אישרה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק שתאפשר הקמת ממשלת חילופים  ▪  הצעת החוק כוללת מנגנונים שמבטיחים שהליכוד וכחול לבן לא יבגדו זו בזו וכוללת אישור מימון מפלגות לחברי הכנסת יועז הנדל וצבי האוזר
(חתימת ההסכם הקואליציוני)
+פס"ד הממשלה - עד יום חמישי
19:42 04/05/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
המועד האחרון להטלת הרכבת הממשלה על נתניהו הוא יום חמישי בחצות; בג"ץ יפרסם לפני כן את החלטתו בעתירות נגד נתניהו ונגד ההסכם להקמת ממשלת האחדות, לצד עיקרי הנימוקים  ▪  הליכוד וכחול-לבן יתקנו את ההסכם לאור ההערות בדיון
(חיות בדיון היום [צילום: הרשות השופטת])
+דיון בן 30 שעות על ההסתייגויות
17:32 04/05/20  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה
דיוני מליאת הכנסת על אלפי ההסתייגויות שהוגשו על הצעת החוק לתיקון חוק יסוד הממשלה יחלו מחר בשעה 10:00 בבוקר והדיון ימשך ברציפות עד למחרת בשעה 16:00 אחר-הצהריים  ▪  90% מ-30 שעות הדיון במליאה, יינתן לסיעות שנציגיהם אינם נמנות על חברי הכנסת הנמנות על מציעי החוק
([צילום: דוברות הכנסת - שמוליק גרוסמן])
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
תגיות  / עוקבים מי ומי בפרשה - לקבלת רשימות חדשות עם הופעתן
 אבי דיכטר / Avi Dicter   אבי ניסנקורן / Avi Nisankorn   אוסאמה סעדי / Osama Saadi   אופיר אקוניס / Ofir Akunis   אופיר כץ / Ofir  Katz   אורי מקלב / Uri Maklev   אוריאל מנחם בוסו / Uriel Busso   אורית פרקש-הכהן / Orit Farkash-Hcohen   אורלי לוי-אבקסיס / Orly Levi-Abekasis   אורנה ברביבאי / Orna  Barbivai   איילת שקד / Ayelet Shaked   אימאן ח'טיב יאסין / Iman  Khatib Yassin   איתן גינזבורג / Eitan  Ginzburg   אלון שוסטר / Schuster Alon   אלי כהן / Eli Cohen   אמיר אוחנה / Amir Ohana   אסף זמיר / Asaf Zamir   אסתר חיות / Esther Hayut   אריה מכלוף דרעי / Aryeh  Machluf Deri   בועז טופורובסקי / Boaz  Toporovsky   בני גנץ / Benny  Gantz   בנימין נתניהו / Benjamin  Netanyahu   גבי אשכנזי / Gavriel  Ashkenazi   גדי דסטה יברקן / Gadi Desta  Yivarken   גדעון משה סער / Gideon  Sa'ar   גילה גמליאל / Gila  Gamliel   גלעד מנשה ארדן / Gilad  Erdan   דוד אמסלם / David Amsalem   דוד  ביטן / David Bitan   ווליד טאהא / Waleed Taha   ולדימיר בליאק / Vladimir Beliak   זאב אלקין / Ze'ev Elkin   חיים כץ / Haim Katz   חנן מלצר / Hanan Melcer   טור פז משה   יאיר לפיד / Yair  Lapid   יואב גלנט / Yoav Galant   יואב סגלוביץ' / Yoav Segalovich   יואב קיש / Yoav Kish   יואל (יולי) אדלשטיין / Yoel Edlshtein   יוראי להב הרצנו / Yorai  Lahav-Hertzano   יזהר שי / izhar  shay   יעקב ליצמן / Yaakov Litzman   יפעת שאשא-ביטון / Yifat  Shasha-Biton   ישראל אייכלר / Yisrael  Eichler   ישראל כץ / Israel  Katz   מאי גולן / May  Golan   מאיר כהן / Meir  Cohen   מאיר פרוש / Meir Porush   מיכאל  מלכיאלי / Michael Malkieli   מיכאל מרדכי ביטון / Michael Mordechai Biton   מיכאל מרדכי ביטון / Michael  Biton   מירב כהן / Meirav  Cohen   מירי  רגב / Miri Regev   מכלוף מיקי זוהר / Miki Zohar   ממשלת ישראל / Israel Government   מרב מיכאלי / Merav  Michaeli   משה ארבל / Moshe Arbel   משה גפני / Moshe Gafni   משולם נהרי / Meshulam Nahari   מתן כהנא / Matan  Kahana   ניסים ואטורי   נפתלי בנט / Naftali  Bennett   סעיד  אלחרומי / Said Elharumi   עודד פורר / Oded Forer   עודה איימן / Ayman  Odeh   עומר ינקלביץ'   עופר כסיף / Ofer  Cassif   עמיר ארמונד פרץ / Amir  Peretz   צחי הנגבי / Tzachi  Hanegbi   ציפי חוטובלי / Tzipi  Hotovely   קארין אלהרר / Karin  Elharar   רות וסרמן לנדה / Ruth Wasserman Lande   רם בן ברק / Ram  Ben Barak   רפי פרץ / Rafi  Peretz   שלמה קרעי / Shlomo  Karhi   שרן השכל / Sharren Haskel 
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
מה ניתן ללמוד (בזהירות) מדברי השופטים
תגובות  [ 4 ] מוצגות   [ 4 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
הגלשנית
4/05/20 22:33
2
אולי מספיק
5/05/20 01:12
3
כבש 44
5/05/20 07:38
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  כנסת 23
בית המשפט העליון יפרסם לכל המאוחר ביום חמישי הקרוב (7.5.20) את פסק דינו בעתירות בנוגע להקמת ממשלת האחדות - הודיעה (4.5.20) הנשיאה, אסתר חיות, עם תום יום הדיונים השני בהן.
04/05/2020  |  איתמר לוין  |   חדשות
הוועדה המסדרת של הכנסת אישר לקיים דיון רצוף בן 30 שעות על ההסתייגויות שהוגשו על הצעת התיקון לחוק יסוד הממשלה.
04/05/2020  |  איציק וולף  |   חדשות
ועדת הכספים הזמנית קיימה (יום ב', 4.5.20) דיון בנושא כניסת חברות כרטיסי האשראי לתחום מכירת הביטוחים לציבור הרחב. הממונה על שוק ההון משה ברקת תומך במהלך והבהיר בדיון בוועדה כי "לחברות כרטיסי האשראי יש הרבה מאוד מידע, המטרה שלי שהמידע הזה ישרת את הציבור". מנגד, רבים מחברי ועדת הכספים בכנסת, וכן העומד בראשה, ח"כ עודד פורר, קראו לרשות שוק ההון לדחות את כל המהלכים. "יש כאן צעד משמעותי על הפרק, נכון שזו החלטה של הממונה, אבל אני חושב שמבחינת המועד, וכן מבחינת מורכבות הצעד, ראוי שוועדת הכספים תיתן את הדעת על הנושא, ולכן כינסנו את הדיון", טען פורר בפתח הדיון. הוא הוסיף בהמשך הדיון: "בתחושה האישית שלנו זה לא הזמן, אם האירוע יקרה אחרי שתהייה ממשלה, אחרי שנעבור את המשבר, יכול להיות שהרפורמה תצא לדרך עם שינויים מסוימים".
04/05/2020  |  מירב ארד  |   חדשות
שופטי בית המשפט העליון שבים ומבהירים, בהמשך הדיון בנוגע להסכם להקמת ממשלת האחדות, כי בשלב זה - לא יתערבו בשינויי החקיקה המרכזיים המאפשרים את הקמת הממשלה. השופטים עוזי פוגלמן, נעם סולברג ומני מזוז אמרו (יום ב', 4.5.20), כי רק כאשר תושלם החקיקה - ייתכן שיהיה מקום לביקורת שיפוטית עליה.
04/05/2020  |  איתמר לוין  |   חדשות
נציגי גופים שונים מלינים על הפגיעה בזכות ההיוועצות ועל תנאי החזקתם של עצורים ללא החלפת בגדים ואוכל ירוד. בדיון (יום ב', 4.5.20) על התמודדות שירות בתי הסוהר בוועדת הקורונה של הכנסת, אמר ח"כ ג'אבר עסאקלה (הרשימה המשותפת): "הסיפור של בתי הכלא והעצירים הוא אחד הסיפורים הכי קשים במיוחד לאור האוכלוסייה והצפיפות הרבה. הייתי רוצה לשמוע משב"ס על מגוון נושאים והאם היחס לעצירים שווה. קיבלנו פניות שהיחס לעצירים הביטחוניים שונה".
04/05/2020  |  עידן יוסף  |   חדשות
רשימות נוספות   /   כנסת 23  /  מי ומי  
בג"ץ לא יתערב כרגע בחקיקה המרכזית   /  איתמר לוין
להכרעת הכנסת: ריבונות בבקעה וביו"ש  /  איציק וולף
חיות: הרכבת הממשלה היא הליך חוקתי  /  איתמר לוין
שני החתומים על חיסול ההסדר  /  ח"כ עפר שלח
ממשלת הפוטש של נתניהו וגנץ  /  איתמר לוין
ניתוח מעקפים  /  אפרים הלפרין
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דן מרגלית
דן מרגלית
בעבר אנשי ציבור הכחישו שחטאו בעבירות של הצווארון הלבן, לקחו כסף? לא ולא    עתה הרושם הוא שכאשר מטיחים בהם זאת הם משיבים לא בהכחשה אלא ב"אז מה"?
חיים רמון
חיים רמון
יש רבים בדרג הצבאי ובדרג המדיני שהיו צריכים ללכת הביתה עוד לפני חליוה, ואני מקווה שכך יקרה בעתיד הקרוב
איתמר לוין
איתמר לוין
למחדל של 7 באוקטובר מוסיפה הממשלה את סכנות החורבן הכלכלי, האנטישמיות והמפלגתיות בארה"ב    הערות על נצח יהודה ומינוי ראש אמ"ן, ולקח מאיר עיניים ממשה רבינו
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il