|
הסימנים הראשונים לדימנציה - קושי פיסי
|
יפעת גדות
|
ממצאים מפתיעים של מחקר חדש: הסימנים הפיסיים הראשונים לסיכון לדימנציה אצל אנשים ללא ליקוי קוגנטיבי הם בעיות בהליכה ואיזון * בקרב אנשים עם ליקוי קוגנטיבי מתון, לחיצת יד חלשה הראתה כי הם מתקדמים לכיוון דימנציה
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מעבר להשפעתם על מחלות לב כמו גם מחלות אחרות, גורמים הקשורים לסגנון חיים הם המפתח למניעת הסיכון למחלת אלצהיימר וצורות אחרות של דימנציה. כך מדווחים חוקרים שבדים.
מדענים מהמוסד קרולינסקה שבשבדיה זיהו את קיומם של מנבאי סיכון בגיל העמידה, שיכולים לסייע לזהות אנשים הנמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מדימנציה בשלב מאוחר יותר בחיים.
מנבאי הסיכון כוללים השכלה, לחץ דם גבוה, רמות כולסטרול גבוהות, השמנה וחוסר פעילות גופנית, הדומים לגורמי הסיכון למחלות לב ושבץ.
נקודת המפתח לכל הגורמים הללו היא שינויים בסגנון חיים, הדגישו החוקרים. גורמי הסיכון דומים למדי לאלו של מחלות לב, ואלו חדשות חיוביות מאחר והן פותחות דרכים חדשות לגמרי להתערבות ומניעת דימנציה.
אין מרפא לדימנציה או למחלת אלצהיימר, שהיא הסיבה המובילה לדימנציה בגיל הזקנה, ולכן, כל אמצעי מניעה מוקדמים חשובים ביותר. כ-12 מיליון בני אדם בכל העולם סובלים ממחלת אלצהיימר והמספר צפוי להעלות עם הזדקנות האוכלוסיה.
צוות החוקרים ניתח נתונים ממחקר שכלל 1,409 משתתפים שעברו הערכה לדימנציה בגיל העמידה - בערך בגיל 50 - ו-20 שנה מאוחר יותר. הם חקרו מספר גורמים כדי להגדיר את סמני הסיכון.
4% ממשתתפי המחקר שפיתחו דימנציה היו גם אלו עם התוצאה הגבוהה ביותר של שישה מנבאי סיכון 20 שנה מאוחר יותר.
עורכי המחקר הדגישו כי מדובר בכלי מעשי המראה עד כמה גורמי סיכון אלו קשורים לדימנציה. לדבריהם, לעולם לא מוקדם מדי למנוע דימנציה ויש לא מעט דברים שניתן לעשות כדי לשמור על המוח, לא רק על הלב, מאחר ומדובר באותם גורמי סיכון לשתי המחלות.
במחקר קודם, גילו מדענים מהאוניברסיטה הלאומית של סינגפור כי אנשים קשישים שאכלו קארי השיגו צייניים גבוהים יותר במבחנים שבדקו תפקודים קוגנטיביים. הם דיווחו על הממצאים בעיתון האמריקני לאפידמיולוגיה, ואמרו כי הכורכומין - הפיגמנט הצהוב שבתבלין הקארי ומרכיב בכורכום - מדכא את הווצרות הפלאק במוח הקשור למחלת אלצהיימר.