השיטות המשמשות לייצור או הכנת מזון משפיעות על בריאותינו לא פחות מהמזון עצמו, מזהירים חוקרים אמריקנים.
מוצרים צלויים, מטוגנים או מבושלים מן החי, כמו בשר או גבינה מכילים סוג של רעלים הנקראים "AGEs", שנמצאו קשורים לדלקתיות, עמידות לאינסולין, סוכרת, מחלות כלי דם וכליה ומחלת אלצהיימר, כך על-פי צוות חוקרים מבית הספר לרפואה 'הר סיני' שבניו-יורק.
AGEs נוצרים גם כאשר מוצרי מזון עוברים עיקור ופסטור.
החוקרים מ'הר סיני' גילו כי אנשים בריאים עלולים לסבול מרמות גבוהות של AGEs בדם וכי רמות ה-AGEs נוטות להיות גבוהות יותר אצל אנשים מבוגרים לעומת צעירים.
המחקר, שכלל 172 גברים ונשים בריאים בגילאים 18-45 ובגילאים 60-80, גילה כי רמות AGEs היו גבוהות ב-35% אצל משתתפים בני 64 ויותר לעומת צעירים מגיל 45.
בסה"כ, ככל שצריכת המוצרים העשירים ב-AGEs היתה גבוהה יותר, כך היו גם רמות ה-AGEs בדם וכן רמות 'פרוטאין מגיב C' (חלבון המופיע בדם בערכים גבוהים בזמן דלקת או בעת תהליכים ממאירים) וסמנים אחרים לדלקת.
הגורם העיקרי הקובע את רמות ה-AGEs בדם הוא כמות ה-AGEs בתזונה ולא כמות הקלוריות התזונתיות, הסוכר או השומן. הדגישו החוקרים.
הם הופתעו גם לגלות כי אנשים צעירים ובריאים עלולים לסבול מרמות גבוהות מאוד של AGEs - בריכוזים שהיו באותו טווח של אנשים הסובלים מסוכרת, מה שמראה כי חשיפה מוקדמת וממושכת ל-AGEs עלולה לזרז את התחלתה של מחלה.
המחקר פורסם בגיליון אפריל של "Journal of Gerontology: Medical Sciences".
ה-AGEs מטעים מאוד מאחר שהם גם אלו המעניקים את הטעם והריחות המגרים למזון. לכן, צריכת כמויות גדולות של מזונות מטוגנים, צלויים או מבושלים משמעותה צריכת כמויות משמעותיות של AGEs. ועודף של AGEs הוא רעל. החוקרים הדגישו כי יש ליידע את הצרכנים לגבי צריכת AGEs ולייעץ להם להתייחס לצריכת AGEs כמו שהם מתייחסים לצריכת שומני טרנס ומלח. הם הוסיפו גם כי יש ליידע את הצרכנים לגבי רמות ה-AGEs כמו שמיידעים לגבי רמות הכולסטרול או עישון הסיגריות.