|
החסה לא משתלמת? [צילום: AP]
|
|
|
|
|
|
תזונה צמחונית יכולה לעזור ולהגן מפני סרטן. כך קובע מחקר בריטי חדש.
ניתוח נתונים שכלל 52,700 גברים ונשים הראה כי אלו שלא אכלו בשר סבלו מפחות מקרים של סרטן בצורה משמעותית לעומת אלו שאכלו.
יחד עם זאת, למרבה הפלא, החוקרים גילו גם שיעור גבוה יותר של סרטן המעי הגס - מחלה הקשורה לאכילת בשר אדום - בקרב הצמחונים דווקא.
צוות החוקרים, שפרסם את המחקר בעיתון האמריקני לתזונה רפואית, אמר כי הממצאים מצדיקים בחינה נוספת שלהם.
למרות שישנן המלצות ברורות על אכילת חמש מנות של פירות וירקות ביום במטרה להוריד את הסיכון לסרטן ולמחלות אחרות, ישנן ראיות מעטות ביותר בהקשר של תזונה צמחונית.
במחקר הנוכחי, החוקרים בדקו גברים ונשים בגילאים 20 עד 89 שגייסו לצורך המחקר בבריטניה בשנות התשעים.
הם חילקו את המשתתפים לקבוצות של אוכלי בשר, אוכלי דגים צמחונים וטבעונים.
במהלך תקופת המעקב, היו פחות מקרים של סרטן ממה שהיה מצופה באוכלוסיה הכללית - אולי בגלל שהמשתתפים היו בריאים יותר מקבוצה ממוצעת של אנשים.
למרות זאת, שכיחות מקרי הסרטן בקרב אוכלי הדגים והצמחונים הייתה נמוכה יותר באופן משמעותי בהשוואה לאוכלי הבשר.
בלבול
לגבי סרטן המעי הגס, המגמה הייתה הפוכה - בקרב הצמחונים זוהתה שכיחות גבוהה במידה משמעותית למצב לעומת בקבוצות האחרות.
החוקרים, מאוניברסיטת אוקספורד, הופתעו מהממצאים, שסתרו ראיות קודמות שמצאו קשר בין אכילת כמות גדולה של בשר אדום למחלה. הם ציינו כי אין מחקר קודם שבחן תזונה בדרך בה הדבר נעשה במחקר הנוכחי וכי קיים בלבול רב בנושא.
הממצא המעניין הוא שייתכן שיש ירידה מסויימת בשכיחות הסרטן בקרב צמחונים ואוכלי דגים אך יש צורך לבדוק זאת ביסודיות, משום שעובדה זו אינה תומכת ברעיון שבקרב צמחונים יהיה שיעור גבוה יותר של סרטן המעי הגס.
הם הדגישו כי עדיין נדרשת עבודה רבה כדי להתיר את הקשרים בין תזונה לסרטן למרות הקושי שבביצוע מחקרים כאלו.
הממצאים מדגישים את העובדה שסרטן היא מחלה מורכבת וגורמים רבים הקשורים לסגנון חיים משחקים תפקיד בסיכון למחלה.