|
יתרונות בתזונה נטולת גלוטן [פלאש 90]
|
|
|
|
|
אנשים בסיכון למחלת צליאק צריכים להיבדק כדי לאבחן את ההפרעה גם אם הם אינם סובלים מתסמינים. כך קובע מחקר חדש.
מחלת צליאק היא הפרעה הגורמת לבעיות עיכוליות במעי הדק כשאדם צורך גלוטן - חלבון הנמצא בחיטה, בשיפון ובשעורה. מספר הסובלים מההפרעה גדל בשנים האחרונות, אך לדברי עורכי המחקר, מיליוני אנשים סובלים מהמחלה ואינם יודעים זאת.
לצורך המחקר, חוקרים בדקו 3,031 אנשים בריאים שהיו קשורים לאדם עם מחלת צליאק, אך לא סבלו מתסמינים בעצמם, ומתוכם בחרו 40 איש שנמצא חיוביים לנוגדנים ספציפיים למחלה. בחלוקה אקראית, חלק מהמשתתפים מקבוצה זו התבקשו לשמור על תזונה ללא גלוטן ולמשתתפים אחרים נאמר להישאר עם התזונה הרגילה שלהם, שהכילה גלוטן.
המשתתפים שהקפידו על תזונה ללא גלוטן דיווחו על שיפור בבריאות הקיבה והמעיים, כמו גם על שיפור כולל באיכות החיים, בהקשר של הבריאות, זאת בהשוואה למשתתפים האחרים.
החוקרים גילו כי ללא קשר לנוכחות קלינית של מחלת צליאק, רוב החולים נהנו מיתרונות הטיפול המוקדם בתזונה ללא גלוטן.
בנוסף, התוצאות הראו כי חולים חיוביים לנוגדנים סבלו מהפרעה תלוית-גלוטן, ולכן ניתן אולי לקבוע כי בדיקה חיובית לנוגדנים אלו יכולה להספיק לאבחון מחלת צליאק.
לאחר המחקר, 85% מהמשתתפים הסכימו לשמור על תזונה ללא גלוטן ו-58% מהם התייחסו לבדיקות הסריקה למחלת צליאק באור חיובי.
על בסיס התוצאות, החוקרים סבורים כי יש לעודד בדיקות סריקה סרולוגיות של אוכלוסיה בסיכון למחלת צליאק. הם הדגישו כי עדיין יש צורך במחקרים נוספים לפני שניתן יהיה להרחיב את בדיקות הסריקה לאוכלוסיה כולה.