|
מסתתר גם בקטניות [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
אנשים שאוכלים כמות רבה של פירות, ירקות ומוצרי חלב עתירי אשלגן, נמצאים בסיכון נמוך יותר לסבול משבץ בהשוואה לאנשים הצורכים כמות קטנה מאוד מהמינרל. אלו המסקנות העולות ממחקר חדש, שפורסם בכתב העת הרפואי Stroke, ומבוסס על ניתוח נתונים של עשרה מחקרים בינלאומיים שכללו יותר מ-200,000 איש בגיל העמידה ויותר.
לאורך כל המחקרים, הסיכון לשבץ ירד ככל שאנשים דיווחו על צריכה גבוהה יותר של אשלגן - כל עלייה של 1,000 מיליגרם בצריכה היומית הביאה לירידה בסיכויים לסבול משבץ בחמש עד ארבע-עשרה השנים הבאות ב-11%.
החוקרים, מהמוסד קרולינסקה שבשטוקהולם, שבדיה, ציינו כי צריכה של אשלגן תזונתי נמצאה קשורה לסיכון לשבץ, ולמרות שהממצאים אינם מוכיחים כי האשלגן עצמו הוא שאחראי להשפעה המגנה, הם מחזקים את הראיות הקיימות שמצביעות על קשר אפשרי בין השניים. מאחר שמזונות עשירים באשלגן הם בדרך כלל מזונות בריאים - כולל קטניות, מגוון פירות וירקות, ומוצרי חלב דלי שומן - הממצאים מספקים לנו סיבה אחת נוספת להרבות באכילתם.
אשלגן הוא אלקטרוליט הדרוש לשמירה על איזון הנוזלים בגוף, והוא מעורב גם בשליטה על העצבים והשרירים ובוויסות לחץ הדם. מחקרים הראו כי תזונה עשירה באשלגן מסייעת לשמור על לחץ דם תקין ומגנה גם מפני מחלות לב ושבץ.
מבין קרוב ל-270,000 משתתפי המחקר, 8,695 - אחד מכל 30 - סבלו משבץ. הירידה בסיכון לשבץ שנראתה מול כל עלייה של 1,000 מיקרוגרם בצריכה היומית של האשלגן נשארה גם לאחר שנלקחו בחשבון גורמים כמו גיל, הרגלי פעילות גופנית ועישון.
אשלגן קשור בעיקר לירידה בסיכון לשבץ איסכמי, הנגרם מחסימה של עורק המוביל דם למוח, ואחראי ל-80% בערך ממקרי השבץ. המינרל לא נמצא קשור לירידה בסיכון לשבץ מדמם, המתרחש כאשר יש דימום במוח. לא ברור מדוע.
הממצאים תומכים בממצאי מחקר שנעשה לאחרונה על-ידי המרכזים למניעת ובקרת מחלות (CDC), שעקב אחר יותר מ-12,000 איש במשך 15 שנה [ראו ידיעה משמאל]. חוקרים גילו כי אנשים שצרכו כמות רבה של נתרן אך כמות מעטה של אשלגן, היו בסיכון גבוה יותר למוות מכל גורם שהוא לאורך תקופת המחקר.
אשלגן מסייע לאזן את ההשפעות של הנתרן, שומר על לחץ דם נמוך ועוזר לגוף להפריש נוזלים מיותרים. לכן שילוב של כמות נתרן רבה מדי וכמות אשלגן מעטה מדי עלול להזיק במיוחד.
על-פי המלצות ה-CDC, אדם ממוצע צריך לצרוך כמות שאינה עולה על 2,300 מיליגרם נתרן ביום, ולאנשים מעל גיל 50, עם לחץ דם גבוה, סוכרת או מחלת כליות מומלץ שלא לצרוך יותר מ-1,500 מיליגרם ביום. לגבי אשלגן, המלצות ה-CDC הן על 4,700 מיליגרם ביום מהמזון. אנשים הסובלים ממחלות כליה, או משתמשים בתרופות מסוימות ללחץ הדם, צריכים להתייחס בזהירות לגבי צריכת האשלגן.