|
עדיין צורכים פחות דגים ממדינות אחרות [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
הישראלי צורך כ-11 ק"ג דגים בממוצע בשנה, בעוד שבחודש תשרי עולה הצריכה הממוצעת פי שניים, ועומדת על 1.8 ק"ג לאדם - כך עולה מנתונים שמפרסמים משרד החקלאות ופיתוח הכפר וארגון מגדלי דגים לקראת ראש השנה וחגי תשרי.
מהנתונים עולה כי צריכת האמנון עלתה השנה ב-10%. בחודש תשרי נצרכים 1,000 טון קרפיונים לעומת 350 טון בשאר חודשי השנה, 800 טון אמנון בחודש תשרי לעומת 500 טון בשאר חודשי השנה ו-300 טון בורי בחודש תשרי, לעומת 170 טון בשאר חודשי השנה.
הצריכה המקומית לנפש נמוכה מאוד לעומת הצריכה במדינות אחרות: מדינות הים התיכון צורכות לשנה 40-20 ק"ג לנפש, ביפן צורכים 60 ק"ג לנפש והאמריקנים צורכים 7-6 ק"ג לנפש לשנה.
100 מיליון שקלים ממכירת דגים בחגי תשרי
השנה צפויים להימכר בתקופת חגי תשרי דגים בהיקף כספי של כ-100 מיליון שקלים. המחירים לא התייקרו וצפויים להיות דומים למחירים בשנה שעברה: קרפיון- 25-22 שקלים לק"ג, אמנון - 28-22 שקלים ובורי - 38-25 שקלים (לעומת 40-30 שקלים לפני שנתיים), וצפויה אספקה סדירה של דגים. לקראת החגים אף צפויים להופיע על המדפים שני מוצרים חדשים - פילה קרפיון מפולט ללא אידרה ועצמות ודג קרפיון שלם.
16,000 טון רימונים נצרכים בתקופת החגים
על-פי נתוני משרד החקלאות ופיתוח הכפר, בשנה האחרונה החלו לשאת פרי עוד כ-2,000 דונם עצי רימונים שניטעו בשנים האחרונות. לאור זאת, בשנת 2010 עמדו על כ-17,000 דונם מטעי רימונים נושאי פרי ואילו השנה אנו נהנים מכ-19,000 דונם מטעי רימונים נושאי פרי.
העלייה ביבול נובעת בעיקר מנטיעות חדשות שבוצעו, כאמור, בשנים האחרונות וכן, מכניסה של זנים חדשים: "שני" ו"עכו". בזכות הנטיעות המרובות צופים במשרד החקלאות כי בשנים 2013-2012 נגיע ליבול של כ-50,000 טון.
בתקופת החגים צורכים הישראלים כ-6,000 טון רימונים, מתוך כ-11,000 טון רימונים אותם צורכים הישראלים לאורך כל השנה. ישראלי אוכל בממוצע כשלושה רימונים בשנה.
גידול במגמת צריכת הדבשים הזניים
50% מהתצרוכת השנתית של דבש בישראל נצרכת סביב חגי תשרי, ובעיקר סביב ראש השנה. המדובר ב-1,800 טון בקירוב הנצרכים בחודש אחד, בשווי כולל של כ-60 מיליון שקלים במונחי מחיר לצרכן. ישראלי ממוצע צורך בחודש תשרי כ-300 גרם דבש בממוצע (לפי חישוב האוכלוסיה החוגגת את חגי תשרי). במהלך השנה כולה צורכים הישראלים כ-3,600 טון דבש.
על-פי נתוני משרד החקלאות ופיתוח הכפר, בשנה האחרונה נצפית המשך מגמת צריכת דבשים מיוחדים, הנקראים דבשים זניים. דבשים אלו נרכשים בחנויות מתמחות ואצל הדבוראים באופן ישיר. למרות החורף החם והשחון ותנובת הדבש הנמוכה במכוורות, צפויה אספקה תקינה של דבש לכל הרשתות והחנויות.