|   15:07:40
  איתמר לוין  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
עיצוב הבית: לבד או בעזרת מעצב פנים?
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?

בג"ץ אישר את חוק המסתננים החדש

תשעה שופטים בראשותה של נאור אישרו להחזיק מסתננים בשמורת שלושה חודשים אישרו ברוב דעות את יתר סעיפי החוק, למעט החזקה מירבית של 20 חודשים במרכז השהייה
11/08/2015  |   איתמר לוין   |   חדשות   |   מהגרים   |   תגובות
תקופת המעצר אינה מידתית [צילום: פלאש 90]

בית המשפט העליון דחה (יום ג', 11.8.15) את רוב העתירה נגד חוק המסתננים בגירסתו השלישית. בהרכב יושבים הנשיאה מרים נאור והשופטים סלים ג'ובראן, אסתר חיות, חנן מלצר, יורם דנציגר, ניל הנדל, עוזי פוגלמן, יצחק עמית וצבי זילברטל.

על-פי החוק המתוקן, מסתננים יוחזקו במשמורת לכל היותר שלושה חודשים, בכפוף לכך שישתפו פעולה בהליכי הזיהוי והגירוש. החוק המקורי קבע תקופת משמורת ללא משפט בת שלוש שנים, והוא בוטל בשנת 2013. אשתקד ביטל בג"ץ גם את החוק המתוקן, שהעמיד את המשמורת על שנה. החוק המתוקן גם מכניס שינויים משמעותיים בנושא מתקן "חולות": תקופת השהות המירבית בו נקבעה ל-20 חודשים (לעומת העדר הגבלה בחוק הקודם), והשוהים חויבו להתייצב לספירה פעם אחת ביום, בין השעות 10-8 בערב (לעומת שלוש ספירות בחוק הקודם).


12 חודשי שהייה ב"חולות"


כל תשעת השופטים דחו את הטענות בעניין ההחזקה במשמורת לתקופה של עד שלושה חודשים, תוך שהם מדגישים שאם יתברר מוקדם יותר שלא ניתן להרחיק מישראל את המסתנן - יש לשחררו ממשמורת. ברוב דעות נדחו הטענות בעניין הוראות החוק שמכוחן הוקם מרכז השהייה למסתננים, למעט ההוראה שלפיה התקופה המרבית להחזקה במרכז השהייה היא 20 חודשים. הוראה זו בוטלה בשל חוסר מידתיות.

הכרזת הבטלות לגבי סעיף זה הושעתה לשישה חודשים, במהלכה תעמוד התקופה המירבית להחזקה במרכז השהייה על 12 חודשים. שוהים השוהים כיום במרכז השהייה 12 חודשים או יותר, ישוחררו ממנו בתוך 15 יום. אם בתום ששת החודשים לא תחוקק הכנסת הוראות חדשות בעניין זה, תפקע סמכותו של ממונה ביקורת הגבולות להוציא בכלל הוראות שהייה למסתננים, מה שימנע את החזקתם במתקן.

דעת הרוב ניתנה על-ידי נאור, ג'ובראן, חיות, דנציגר וזילברטל. פוגלמן ועמית הצטרפו לעמדת שופטי הרוב, אך סברו בדעת מיעוט כי גם הסעיף המסמיך את ממונה ביקורת הגבולות להורות על העברתו של שוהה במרכז השהייה למשמורת, אינו חוקתי. מלצר הצטרף אף הוא לעמדת שופטי הרוב, בכפוף לכך שתישקל גם חלופה מקדימה של תיחום גאוגרפי ולמעט לעניין הוראת המעבר. הנדל סבר בדעת מיעוט, כי דינה של העתירה להידחות על כל חלקיה.


המטרה ראויה והאמצעים מידתיים


נאור, שכתבה את חוות הדעת המרכזית, קבעה, כי הסמכות להחזיק מסתננים במשמורת, בכפוף לקיומם של הליכים לזיהויים או למיצוי אפיקי הרחקתם מישראל, היא חוקתית שכן המטרה ראויה והאמצעים מידתיים. כמו-כן קבעה נאור, כי למעט פרק הזמן המרבי להחזקת מסתנן במרכז השהייה, צולח פרק זה – לעיתים בקושי – את מבחני פסקת ההגבלה.

בנוגע למשך ההחזקה במשמורת קבעה נאור, כי התכלית העיקרית של החוק היא זיהויו של המסתנן והרחקתו מישראל, בעוד ההרתעה היא רק תכלית נלווית. לפיכך קבעה, שמדובר בתקופה מידתית וחוקתית, לצד זאת שכאשר יימצא שאין בהמשך מעצרו של מסתנן כדי לשרת את תכלית הזיהוי וההרחקה, לא תהיה עוד הצדקה להמשיך ולהחזיקו במשמורת. זאת, גם אם טרם חלפו שלושת החודשים מאז תחילת מעצרו.

בנוגע למרכז השהייה "חולות" אומרת נאור, כי תכליתו המרכזית היא מניעת השתקעות של מסתננים במרכזי הערים בישראל. תכלית זו נועדה להקל על הקשיים שנוצרו כתוצאה מריכוזם של מרבית המסתננים בטבוריהן של ערים מרכזיות בישראל, ואין פסול בנקיטת אמצעים המבקשים להפחית מקשיים אלה באמצעות פיזורה של אוכלוסיית המסתננים. הבעייתיות שמצאה נאור היא בתחום המידתיות של התקופה – 20 חודשים. מסקנתה התבססה על כך שאת המסתננים שבהם עוסק החוק לא ניתן לגרש מישראל ואף לא נשקפת מהם סכנה קונקרטית לביטחון המדינה או לחיי אזרחיה.


הגבלת חרות ארוכה מדי


לדברי נאור, "אף שהמסתנן נהנה לכאורה בתקופה זו ממידה גדולה יותר של חופש תנועה, הוא עדיין מחויב להעביר את מרכז חייו למרכז השהייה. במהלך חלק ניכר מהיממה הוא אינו אדון לעצמו. עליו לבלות את לילותיו וחלק מימיו במחיצתם של אחרים, תוך פגיעה בזכויותיו החוקתיות... לא אכחד: בהסדר הנוכחי טמונה תועלת מסוימת לאינטרס הציבורי... אולם, אין להשלים עם הגבלת חרות של המסתננים השוהים במרכז השהייה למשך תקופה כה ארוכה, גם אם ניצבת ביסודה תכלית ראויה".

נאור הדגישה, כי מניעת השתקעות של מסתננים במרכזי ערים, אינה מתמקדת במסתנן מסוים או בסיכון הנשקף ממנו לחברה. על-מנת להגשים את תכלית החוק, אין צורך להחזיק במרכז השהייה מסתנן מסוים דווקא, אלא די בהחזקת קבוצה של מסתננים שונים במרכז השהייה. לנוכח דברים אלה, ניתן להסתפק בתקופה מרבית קצרה משמעותית ועדיין להגשים את תכלית החוק. עוד ציינה נאור, כי במדינות אחרות פרק ההחזקה המירבי הוא חודשים ספורים. לצד זאת קבעה, כי יתר השינויים שנעשו לגבי "חולות" הופכים את עצם השהייה בו למידתית, ובין היתר ציינה את הביקורת השיפוטית האוטומטית של בית הדין לביקורת משמורת של מסתננים.

נאור קבעה עוד, כי אומנם חלק מתקופות המשמורת הקבועות בחוק הן תקופות ארוכות, אולם משמדובר בתקופות מירביות – אין הכרח "לנצלן" במלואן. לנוכח חומרתו של האמצעי של העברה למשמורת, הוסיפה, יש לפרש בצמצום את העבירות המאפשרות לנקוט אמצעי זה. עוד רמזה, כי מוטב להתחיל באמצעי אכיפה אחרים הקבועים בחוק (אזהרה, נזיפה, שלילת דמי כיס ועוד), ורק לאחר מכן להעביר את המסתנן למשמורת.

את העותרים - מסתננים וארגוני זכויות אדם - ייצגו עוה"ד עודד פלר, ענת בן-דור, אסף וייצן, אסנת כהן-ליפשיץ; אלעד כהנא, רחל פרידמן ויונתן ברמן. את הכנסת ייצג עו"ד גור בליי, ואת המדינה - עוה"ד יוכי גנסין, רן רוזנברג, מוריה פרימן ונועם מולה. את הארגונים שביקשו להצטרף לדיון ייצגו עוה"ד גיא צברי, אריאל ארליך, עידן אבוהב ואבינעם כהן.



בג"ץ 8665/14, טמושה נגה דסטה ואח' נ' הכנסת ואח' / פס"ד
דחיית העתירה נגד חוק המסתננים במתכונתו החדשה. קביעה שהחזקת מסתננים במשמורת לשלושה חודשים היא חוקתית וכך גם הפעלת מתקן "חולות", למעט הצורך לקצר את השהייה המירבית בו
בג"ץ 8665/14, טשומה נגה דסטה ואח' נ' הכנסת ואח' / תקציר פס"ד
תקציר פסק הדין שדחה את העתירה נגד חוק המסתננים במתכונתו החדשה. קובע שהחזקת מסתננים במשמורת לשלושה חודשים היא חוקתית וכך גם הפעלת מתקן "חולות", למעט הצורך לקצר את השהייה המירבית בו

תאריך:  11/08/2015   |   עודכן:  11/08/2015
איתמר לוין
+פוגלמן: שיפור תנאים ב"חולות" ישליך על החוקתיות
19:52 11/08/15  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
עמית: מותר להיות נוקשים במניעת הסתננות, צריך להיות אנושיים כלפי מי שהסתננו  ▪  הנדל: האינטרס של תושבי דרום ת"א פועל לדחיית העתירה  ▪  חיות: איטיות רבה בטיפול בבקשות הפרטניות למקלט
(נאור. חוות הדעת העיקרית [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90])
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
בג"ץ אישר את חוק המסתננים החדש
תגובות  [ 13 ] מוצגות   [ 13 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
היהודי הניצחי
11/08/15 18:39
2
מוטי1
11/08/15 19:08
 
איריס כהן
11/08/15 19:32
3
ג'ינג'י דרום ת:"א
11/08/15 21:06
4
דניאל143
11/08/15 21:18
5
מוטי הקרייתי
11/08/15 22:18
6
פושעים ורוצחים
11/08/15 22:45
7
הניה
12/08/15 07:02
8
איריס כהן
12/08/15 09:30
9
שאול אבידור
12/08/15 09:30
 
לימור סנדלר
12/08/15 12:43
 
שאול אבידור
12/08/15 13:07
10
דפני
12/08/15 12:40
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  מהגרים
רשימה זו תחומה ב-ד' אמות של חיי מהגרי עבודה, שבאו כחוק למדינת ישראל. לכל אחד מהם יש אישור כדין, הוא יועד לסעוד את הורינו. לבואו יש תכלית אחת - עבודה. בעבור הזכות לעבודה כל אחד מהם שילם כעשרת אלפים דולר(!!!) ליבואני גרמי-בשר-אדם, שיש להם משרדים מפוארים בעיר תל אביב וגם משרדי פאר בשלוחות הפזורה האסיאתית, שם נקנים גרמי-בשר-אדם בעיקר לעבודת סיעוד.
29/07/2015  |  איתן קלינסקי  |   מאמרים
בסוף שנת 2014 היו בישראל כ-46 אלף מסתנני עבודה, לעומת 53 אלף בשנת 2013 - ירידה של כ-7,000 איש. לעומת זאת, כ-192 אלף עובדים מחו"ל שהו בישראל אשתקד באופן חוקי, לעומת 190 אלף בשנת 2013. כך עולה (יום ג', 28.7.15) מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מסתננים מוגדרים כזרים שנכנסו לישראל דרך הגבול עם מצרים שלא כחוק ושנתפסו בגבול או בתוך הארץ.
28/07/2015  |  עופר וולפסון  |   חדשות
אין לחייב מעסיקים להפריש עבור עובדיהם מבקשי המקלט סכומים המיועדים לחיסכון פנסיוני, כל עוד לא יצאה כל החלטה שכזו תחת ידי המחוקק ומחוקק המשנה. כך קובעת שופטת בית הדין האיזורי לעבודה בתל אביב, ד"ר אריאלה גילצר-כץ.
25/06/2015  |  יצחק דנון  |   חדשות
שרת המשפטים איילת שקד אומרת (יום א', 31.5.15) כי לאחר תקופה ארוכה שבה לא חדרו מסתננים לישראל, בחודשים אפריל ומאי 21 מסתננים עברו את הגבול, ושלשום נכנסו עוד 16 מסתננים נוספים.
31/05/2015  |  עידן יוסף  |   חדשות
ישנה חולשה של ממש, ולעתים אף כשלים, בפעולותיה של רשות האוכלוסין בפיקוח ובבקרה על תשלום שכר העובדים הזרים, למיצוי הטיפול בתלונות שהיא מקבלת, ולהפרות של המעסיקים את זכויות עובדיהם ואת תנאי היתר ההעסקה - כך קובע (יום ג', 5.5.15) מבקר המדינה, יוסף שפירא. גם פעולות משרד הכלכלה לקו בחסר והן לא הביאו למימוש תכלית החקיקה - לפקח על שמירת זכויות עובדים זרים.
05/05/2015  |  עופר וולפסון  |   חדשות
רשימות נוספות   /   מהגרים  /  מי ומי  
תושבות בדרום ת"א תובעות בשל ההסתננות  /  יצחק דנון
בוטל הצו שמנע כליאת מסתננים ב"חולות"  /  איתמר לוין
תחושת האיום ממהגרי העבודה - סוביקטיבית  /  עידן יוסף
פירוס בבג"ץ   /  מרדכי ליפמן
פעמיים מסתננים  /  עו"ד דוד סנדובסקי
זכויות אזרח - של מי?   /  עו"ד אברהם פכטר
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
הרצל ובלפור חקק
הרצל ובלפור חקק
דברי הספד עם הבאתה למנוחות של המשוררת דלית בת אדם    שירתה הזכה של דלית בת אדם ידעה לשבות לבבות, שירה שהלכה במסלול השיבה המאוחרת, שיבה למחוזות ילדותה, למחוזות הקסם של ימי האתמול
אלי אלון
אלי אלון
המתחם המיועד לשימור נבנה בשלבים במהלך המחצית השנייה של המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20    על-אף שמדובר במתחם בעל ערך היסטורי ואדריכלי רב, המתחם נמצא מזה שנים במצב של הזנחה מבישה
יוסף אליעז
יוסף אליעז
אין מנוס מלשמור על ערנות, איסוף מודיעין ומלאי מספיק של חימוש, לרבות מטוסים, טילים ותחמושת אחרת כמו גם אמצעים לגיוס מהיר של כוחות מילואים, רפואה וכל שחיוני להגנה
הטילים ברקע [צילום: והאיד סלמי/AP]
גדי חיטמן
די בזה שאירן חושבת שישראל היא זו שעומדת מאחורי התקיפה כדי לייצר עבורה תמריץ להגיב    התמריץ הזה קיים בקביעות אצל משטר האייתולות, שרואה בציונים את האויב הקטן
אראל סג"ל
אראל סג"ל
המשטרה והפרקליטות הפכו לציידות ראשים פוליטיות במקום שומרות החוק ויש להקים ועדת חקירה עצמאית לחשיפת התנהלות המשטרה והפרקליטות במשפט נתניהו. מכתב אזהרה נוקב לנשיא המדינה
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il