|
תפוח בדבש. אז שלא יעבדו עליכם [צילום: AP/Larry Crowe]
|
|
|
|
|
על-פי תחשיב שנערך במשרד החקלאות עולה, כי "מחיר הוגן" לצרכן לק"ג דבש - מצרך מבוקש בייחוד בתקופת ראש השנה - יהיה עד 34 שקל.
המחיר לצרכן חושב לאור שרשרת הערך בענף, לפיה עלות ייצור דבש לחקלאי נאמדת בכ-17 שקלים לק"ג. המחיר הממוצע אותו פודה החקלאי על כל ק"ג דבש נע בין 18 ל-19 שקלים, בהתאם להסכמים העסקיים עליו חתום. חלק מהדבש נמכר למשווקים, כדוגמת "יד מרדכי", "עמק חפר" וכו', וחלקו ישירות לרשתות השיווק. לדעת כלכלני המשרד, עד מחיר של 29 שקלים לק"ג דבש, לפני מע"מ, נחשב כמרווח קמעוני סביר. על-פי תחשיב זה, בתוספת מע"מ, המחיר לצרכן לא צריך לחצות את ה-34 שקלים לק"ג דבש.
40% מהתצרוכת השנתית של דבש בישראל מתרכזת בתקופת חגי תשרי, ובעיקר בראש השנה. מדובר בכ-1,600 טון דבש הנצרכים בחודש אחד. ישראלי ממוצע צורך בחודש תשרי כ-200 גרם דבש בממוצע (לפי חישוב האוכלוסייה החוגגת את חגי תשרי). במהלך השנה כולה צורכים הישראלים כ-4,000 טון דבש, כחצי ק"ג דבש לנפש.